Kurczak w sosie pomidorowym z jarmużem
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 500 g udek z kurczaka
- 3 łyżki masła
- 6 ząbków czosnku
- 1/2 kg jarmużu
- 400 g pomidorów z puszki
- 2 czerwone cebule
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- sól i pieprz do smaku
Udka z kurczaka obtoczone w mące należy przyrumienić na dwóch łyżkach masła rozpuszczonych w garnku na dużym ogniu.
Po wyjęciu kurczaka z garnka należy dodać do niego kolejną łyżkę masła i w tym tłuszczu usmażyć pokrojoną cebulę i jarmuż. Gdy to drugie warzywo zmięknie, należy dodać pomidory oraz przyprawy, aby sos był gęsty i jak najlepiej doprawiony. Całość zagotować.
Na koniec dodać zarumienione udka z kurczaka i gotować około pół godziny, aż mięso będzie miękkie. Podawać z puree ziemniaczanym.
Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze