Trwa ładowanie...
d3p83l0
13-08-2020 11:57

Kurczak pieczony w miodzie z tymiankiem

Przepis

"Nic nie przebije pieczonego kurczaka na łatwy rodzinny obiad. Każdy z nas ma swój przepis na pieczonego kurczaka. U mnie dziś kurczak w miodzie. Mięso jest kruche i soczyste, a powstały podczas pieczenia sos fenomenalny. Jeśli zostanie ci mięso, można go wykorzystać w sałatce z ryżem i brokułami lub sałatą, tartą marchewką i sezamem" - pisze autorka bloga bloga "Kwelka gotuje".

d3p83l0
3.2
(19 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • cały kurczak
  • łyżka soli
  • łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżki miodu
  • łyżeczka świeżego tymianku (można użyć suszonego)
  • 2 łyżki oleju
Przepis
  • Kurczaka umyj i osusz. Sól wymieszaj słodką i ostrą papryką, miodem, tymiankiem i olejem, a następnie natrzyj marynatą mięso od wewnątrz i na zewnątrz.
  • Kurczaka włożyć do brytfanny, wstawić do piekarnika, na niską półkę i piec 30 minut w temp. 200 stopni.
  • Po tym czasie na dno brytfanny wlej szklankę wody, przykryj kurczaka piecz jeszcze godzinę lub 1,5 godz.
  • Gotowego kurczaka podawaj z ziemniaczkami i ulubioną surówką.
  • Kurczak smakuje wybornie również na zimno.

Zobacz też przepis na zupę z selerów i jabłek

Kurczak pieczony w miodzie z tymiankiem
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

10
6

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3p83l0
d3p83l0
d3p83l0
d3p83l0
Więcej tematów
d3p83l0