Kurczak pieczony w miodzie z tymiankiem
"Nic nie przebije pieczonego kurczaka na łatwy rodzinny obiad. Każdy z nas ma swój przepis na pieczonego kurczaka. U mnie dziś kurczak w miodzie. Mięso jest kruche i soczyste, a powstały podczas pieczenia sos fenomenalny. Jeśli zostanie ci mięso, można go wykorzystać w sałatce z ryżem i brokułami lub sałatą, tartą marchewką i sezamem" - pisze autorka bloga bloga "Kwelka gotuje".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
- Kurczaka umyj i osusz. Sól wymieszaj słodką i ostrą papryką, miodem, tymiankiem i olejem, a następnie natrzyj marynatą mięso od wewnątrz i na zewnątrz.
- Kurczaka włożyć do brytfanny, wstawić do piekarnika, na niską półkę i piec 30 minut w temp. 200 stopni.
- Po tym czasie na dno brytfanny wlej szklankę wody, przykryj kurczaka piecz jeszcze godzinę lub 1,5 godz.
- Gotowego kurczaka podawaj z ziemniaczkami i ulubioną surówką.
- Kurczak smakuje wybornie również na zimno.
Zobacz też przepis na zupę z selerów i jabłek
src="https://d.wpimg.pl/1631309182--712966046/zupa.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze