Kupujemy ziemniaki na zimę. Praktyczny poradnik

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia | McKay Savage
Katarzyna Gileta

/ 5Jak je wybierać i przechowywać?

Obraz
© Fotolia | McKay Savage

Wbrew pozorom kupno dobrych ziemniaków to wcale nie jest taka prosta sprawa. Musimy zwrócić uwagę m.in. na sposób ich przechowywania w sklepie, wielkość, kształt, jędrność. Zapraszamy do naszej galerii, z której dowiecie się, jak wybrać najlepsze ziemniaki na zimę.

/ 5Unikaj jak ognia

Obraz
© iStock.com

Nie kupuj ziemniaków szczelnie zapakowanych w foliowe worki, ponieważ brak tlenu powoduje odparzanie ziemniaków, gnicie oraz rozwój pleśni. Zwróć uwagę na wygląd bulw – powinny być jednakowej wielkości, o regularnym kształcie, jędrne, nieuszkodzone. Skórka powinna być gładka, jasna, a miąższ w jednolitym kolorze. Ciemna i szorstka skórka przeważnie świadczy o przenawożeniu ziemniaków.

/ 5Zazieleniona skórka

Obraz
© Fotolia

Zazieleniona skórka świadczy o tym, że ziemniaki były zbyt długo wystawione na działanie światła słonecznego, które powoduje wydzielanie solaniny – niebezpiecznej dla naszego zdrowia substancji. Solanina nie rozkłada się podczas gotowania i może być przyczyną zatruć pokarmowych, poza tym powoduje osłabienie, szkodzi nerkom i ma działanie rakotwórcze.

/ 5Nie kupuj na zapas

Obraz
© 123RF

Ziemniaki mogą być przykryte cienką warstwą ziemi – wtedy lepiej się przechowują. Jeśli nie masz odpowiednich warunków do przechowywania, nie kupuj na zapas. Unikaj też kiełkujących ziemniaków – są szkodliwe dla zdrowia.

/ 5Jak przechowywać?

Obraz
© Fotolia

Ziemniaki przechowuj w suchym, chłodnym i przewiewnym miejscu. Optymalna temperatura waha się między 6 a 8 stopni Celsjusza.
Zbyt wysoka temperatura pobudzi ziemniaki do kiełkowania, z kolei zbyt niska (w lodówce, na balkonie) spowoduje, że skrobia zawarta w bulwach przekształci się w cukier i ziemniaki staną się po prostu słodkie. Chroń bulwy przed dostępem światła słonecznego, by uniknąć wydzielania solaniny.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika