Kupujemy ziemniaki na zimę. Praktyczny poradnik

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia | McKay Savage
Katarzyna Gileta

/ 5Jak je wybierać i przechowywać?

Obraz
© Fotolia | McKay Savage

Wbrew pozorom kupno dobrych ziemniaków to wcale nie jest taka prosta sprawa. Musimy zwrócić uwagę m.in. na sposób ich przechowywania w sklepie, wielkość, kształt, jędrność. Zapraszamy do naszej galerii, z której dowiecie się, jak wybrać najlepsze ziemniaki na zimę.

/ 5Unikaj jak ognia

Obraz
© iStock.com

Nie kupuj ziemniaków szczelnie zapakowanych w foliowe worki, ponieważ brak tlenu powoduje odparzanie ziemniaków, gnicie oraz rozwój pleśni. Zwróć uwagę na wygląd bulw – powinny być jednakowej wielkości, o regularnym kształcie, jędrne, nieuszkodzone. Skórka powinna być gładka, jasna, a miąższ w jednolitym kolorze. Ciemna i szorstka skórka przeważnie świadczy o przenawożeniu ziemniaków.

/ 5Zazieleniona skórka

Obraz
© Fotolia

Zazieleniona skórka świadczy o tym, że ziemniaki były zbyt długo wystawione na działanie światła słonecznego, które powoduje wydzielanie solaniny – niebezpiecznej dla naszego zdrowia substancji. Solanina nie rozkłada się podczas gotowania i może być przyczyną zatruć pokarmowych, poza tym powoduje osłabienie, szkodzi nerkom i ma działanie rakotwórcze.

/ 5Nie kupuj na zapas

Obraz
© 123RF

Ziemniaki mogą być przykryte cienką warstwą ziemi – wtedy lepiej się przechowują. Jeśli nie masz odpowiednich warunków do przechowywania, nie kupuj na zapas. Unikaj też kiełkujących ziemniaków – są szkodliwe dla zdrowia.

/ 5Jak przechowywać?

Obraz
© Fotolia

Ziemniaki przechowuj w suchym, chłodnym i przewiewnym miejscu. Optymalna temperatura waha się między 6 a 8 stopni Celsjusza.
Zbyt wysoka temperatura pobudzi ziemniaki do kiełkowania, z kolei zbyt niska (w lodówce, na balkonie) spowoduje, że skrobia zawarta w bulwach przekształci się w cukier i ziemniaki staną się po prostu słodkie. Chroń bulwy przed dostępem światła słonecznego, by uniknąć wydzielania solaniny.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuje je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuje je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni