Kupujemy ziemniaki na zimę. Praktyczny poradnik
Jak je wybierać i przechowywać?
Wbrew pozorom kupno dobrych ziemniaków to wcale nie jest taka prosta sprawa. Musimy zwrócić uwagę m.in. na sposób ich przechowywania w sklepie, wielkość, kształt, jędrność. Zapraszamy do naszej galerii, z której dowiecie się, jak wybrać najlepsze ziemniaki na zimę.
Unikaj jak ognia
Nie kupuj ziemniaków szczelnie zapakowanych w foliowe worki, ponieważ brak tlenu powoduje odparzanie ziemniaków, gnicie oraz rozwój pleśni. Zwróć uwagę na wygląd bulw – powinny być jednakowej wielkości, o regularnym kształcie, jędrne, nieuszkodzone. Skórka powinna być gładka, jasna, a miąższ w jednolitym kolorze. Ciemna i szorstka skórka przeważnie świadczy o przenawożeniu ziemniaków.
Zazieleniona skórka
Zazieleniona skórka świadczy o tym, że ziemniaki były zbyt długo wystawione na działanie światła słonecznego, które powoduje wydzielanie solaniny – niebezpiecznej dla naszego zdrowia substancji. Solanina nie rozkłada się podczas gotowania i może być przyczyną zatruć pokarmowych, poza tym powoduje osłabienie, szkodzi nerkom i ma działanie rakotwórcze.
Nie kupuj na zapas
Ziemniaki mogą być przykryte cienką warstwą ziemi – wtedy lepiej się przechowują. Jeśli nie masz odpowiednich warunków do przechowywania, nie kupuj na zapas. Unikaj też kiełkujących ziemniaków – są szkodliwe dla zdrowia.
Jak przechowywać?
Ziemniaki przechowuj w suchym, chłodnym i przewiewnym miejscu. Optymalna temperatura waha się między 6 a 8 stopni Celsjusza.
Zbyt wysoka temperatura pobudzi ziemniaki do kiełkowania, z kolei zbyt niska (w lodówce, na balkonie) spowoduje, że skrobia zawarta w bulwach przekształci się w cukier i ziemniaki staną się po prostu słodkie. Chroń bulwy przed dostępem światła słonecznego, by uniknąć wydzielania solaniny.