Kulinarny Oscar dla Polaków

Za nami 22. gala Gourmand World Cookbook Awards. To jeden z największych konkursów książek kulinarnych na świecie, a w tegorocznej edycji, która odbyła się w Yantai w Chinach, wzięło udział kilkanaście tysięcy publikacji niemalże z całego świata, a w śród nich polskie pozycje, które odniosły niepodważalny sukces.

"Suwała, Baron i inni. Przepisy i opowieści"
Źródło zdjęć: © Instagram.com | baronchef
Karolina Wójciga

Ze względu na niezwykle prestiżowy charakter gala Gourmand World Cookbook Awards przez media nazywana jest kulinarnymi Oskarami. Tym większa jest nasza radość, że to właśnie polscy autorzy otrzymali aż trzy nagrody.
Książka "Suwała, Baron i inni. Przepisy i opowieści" została okrzyknięta najlepszym polskim tytułem roku w kategorii Chef/Innovate, a w Chinach zdobyła trzecie miejsce Gourmand World Cookbook Awards w prestiżowej kategorii Chef. Autorami książki są: Paweł Suwała, Aleksander Baron, Grzegorz Kwapniewski, Dariusz Wolszczak, Julian Karewicz i Igor Haloszka, a w skrócie można powiedzieć, że dwóch kucharzy, dwóch dostawców, jeden barman, jeden fotograf i kumpel – Piotr Szczęsny, który motywował wszystkich pozostałych do pracy. Drugie miejsce w tej kategorii zdobył Uwe Micheel ze Zjednoczonych Emiratów Arabskich ze swoją książką "Flavours of Dubai". Najwyższe miejsce na podium zajął szkocki szef Mark Greenaway z tytułem "Perceptions". Brązowy medal dla Polski to wielkie wyróżnienie, tym bardziej, że na shortliście byli m.in. tacy wielcy szefowie jak Björn Frantzén i André Chiang.
- Jesteśmy niezmiernie szczęśliwi, że Polska mogła zaistnieć w światowej czołówce. Książka "Suwała, Baron i inni. Przepisy i opowieści" powstała 2 lata temu i już wtedy spotkała się z ciepłym przyjęciem przez ludzi z branży, ale dopiero teraz została doceniona na świcie. Bardzo się z tego cieszymy, bo mamy świadomość ogromu pracy i czasu, które wszyscy włożyliśmy w jej stworzenie. Mamy nadzieję, że dzięki tej nagrodzie, nasza książka trafi "pod strzechy" i będzie inspiracją dla każdego, kto chce gotować z pasją - mówi Aleksander Baron, współautor książki.

"Suwała, Baron i inni. Przepisy i opowieści" to niezwykła książka kulinarna, ponieważ każdy znajdujący się w niej przepis okraszony jest anegdotą lub felietonem. Takiej książki o gotowaniu brakowało w polskich księgarniach, dlatego cieszymy się, że właśnie ta pozycja zachwyciła międzynarodowe jury Gourmand World Cookbook Awards.
To nie koniec dobrych wiadomości. Książka Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek "Polish Culinary Paths" wydana w języku angielskim, chińskim, japońskim i koreańskim, zdobyła dwie główne nagrody w kategoriach Diplomatic Gastronomy (Embassy Cookbook) i Eastern Europe Cuisine.
Zwycięzcom serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów o takiej skali.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami