WP

Kulinarny Oscar dla Polaków

Za nami 22. gala Gourmand World Cookbook Awards. To jeden z największych konkursów książek kulinarnych na świecie, a w tegorocznej edycji, która odbyła się w Yantai w Chinach, wzięło udział kilkanaście tysięcy publikacji niemalże z całego świata, a w śród nich polskie pozycje, które odniosły niepodważalny sukces.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
"Suwała, Baron i inni. Przepisy i opowieści"
"Suwała, Baron i inni. Przepisy i opowieści" (Instagram.com, Fot: baronchef)
WP

Ze względu na niezwykle prestiżowy charakter gala Gourmand World Cookbook Awards przez media nazywana jest kulinarnymi Oskarami. Tym większa jest nasza radość, że to właśnie polscy autorzy otrzymali aż trzy nagrody.
Książka "Suwała, Baron i inni. Przepisy i opowieści" została okrzyknięta najlepszym polskim tytułem roku w kategorii Chef/Innovate, a w Chinach zdobyła trzecie miejsce Gourmand World Cookbook Awards w prestiżowej kategorii Chef. Autorami książki są: Paweł Suwała, Aleksander Baron, Grzegorz Kwapniewski, Dariusz Wolszczak, Julian Karewicz i Igor Haloszka, a w skrócie można powiedzieć, że dwóch kucharzy, dwóch dostawców, jeden barman, jeden fotograf i kumpel – Piotr Szczęsny, który motywował wszystkich pozostałych do pracy. Drugie miejsce w tej kategorii zdobył Uwe Micheel ze Zjednoczonych Emiratów Arabskich ze swoją książką "Flavours of Dubai". Najwyższe miejsce na podium zajął szkocki szef Mark Greenaway z tytułem "Perceptions". Brązowy medal dla Polski to wielkie wyróżnienie, tym bardziej, że na shortliście byli m.in. tacy wielcy szefowie jak Björn Frantzén i André Chiang.
- Jesteśmy niezmiernie szczęśliwi, że Polska mogła zaistnieć w światowej czołówce. Książka "Suwała, Baron i inni. Przepisy i opowieści" powstała 2 lata temu i już wtedy spotkała się z ciepłym przyjęciem przez ludzi z branży, ale dopiero teraz została doceniona na świcie. Bardzo się z tego cieszymy, bo mamy świadomość ogromu pracy i czasu, które wszyscy włożyliśmy w jej stworzenie. Mamy nadzieję, że dzięki tej nagrodzie, nasza książka trafi "pod strzechy" i będzie inspiracją dla każdego, kto chce gotować z pasją - mówi Aleksander Baron, współautor książki.

"Suwała, Baron i inni. Przepisy i opowieści" to niezwykła książka kulinarna, ponieważ każdy znajdujący się w niej przepis okraszony jest anegdotą lub felietonem. Takiej książki o gotowaniu brakowało w polskich księgarniach, dlatego cieszymy się, że właśnie ta pozycja zachwyciła międzynarodowe jury Gourmand World Cookbook Awards.
To nie koniec dobrych wiadomości. Książka Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek "Polish Culinary Paths" wydana w języku angielskim, chińskim, japońskim i koreańskim, zdobyła dwie główne nagrody w kategoriach Diplomatic Gastronomy (Embassy Cookbook) i Eastern Europe Cuisine.
Zwycięzcom serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów o takiej skali.

WP
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP