Baleron
- Skladniki:
- Blona z sadla
- Karczek chudy bez kosci 2 kg
- Sol 6 dag
- Saletra 2 g
- Jalowiec 5-8 ziarenek
- Ziele angielskie 5-6 ziarenek
- Pieprz naturalny 10 ziarenek
- Czosnek 1 zabek
- Listki laurowe 2 st.
Przepis:
Mieso umyc pod biezaca zimna woda i osuszyc w czystaej sciereczce.
Listki laurowe pokruszyc i wymieszac na talerzyku z sola i pozostalymi przyprawami.Mieso natrzec przyprawami i ulozyc ciasno w kamiennym lub emaliowanym nie obitym garnku,przykryc przykrywka lub talerzykiem i obciazyc.Przechowywac w ciemnej i chlodnej piwnicy.Po uplywie 11-12 godzin wyjac,owinac w blone z sadla,scisle zasznurowac,a na konce blony zwiazac i calosc uwedzic w chlodnym dymie.Baleron mozna spozywac po uwedzeniu na surowo lub ugotowany.Gotowac go nalezy,wkladajac do wrzacej wody na ok 2-3 godziny,nie dopuszczajac ujednak do wrzenia wywaru.Wywar powinien lekko "mrugac".
Przepis dodał użytkownik zagadkaa21
Podziel się opinią
Komentarze