Kukurydza w roli głównej

Choć obecnie jest najbardziej popularnym zbożem na świecie, w Polsce wciąż niezbyt ją cenimy. W kuchni najchętniej stosujemy odmianę cukrową, zazwyczaj z puszki, zapominając, że najzdrowsze i najsmaczniejsze są świeże kolby, szczególnie o tej porze roku. Nie brakuje też ciekawych sposobów na ich wykorzystanie.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Szacuje się, że już 5 tysięcy lat przed naszą erą kukurydza stanowiła podstawę diety plemion zamieszkujących Amerykę Południową i Środkową. Za świętą roślinę uznawali ją także Majowie i Aztekowie. Zainteresowała również ich pogromców, czyli hiszpańskich konkwistadorów. Krzysztof Kolumb przywiózł kukurydzę do Europy, a po czym upowszechniła się na całym świecie.

Dzisiaj występuje w ogromnej liczbie odmian - pastewnych, zbożowych czy cukrowych (jako warzywo). W ostatnich latach wzrasta też powierzchnia upraw kukurydzy modyfikowanej genetycznie, która budzi spore kontrowersje. Z jednej strony taka roślina jest bardziej odporna na szkodniki czy warunki atmosferyczne, ale z drugiej pojawiają się informacje o jej szkodliwym wpływie na nasze zdrowie. W Polsce obowiązuje zakaz uprawy GMO, dlatego kukurydzę z lokalnych upraw możemy jeść bez obaw. Jest bardzo zdrowa, a na późnym latem smakuje najlepiej.

Zdrowy dar natury

Zamiast wykorzystywać w kuchni kukurydzę z puszki, zdecydowanie lepiej kupić na targu świeżą kolbę. To prawdziwa skarbnica cennych składników, m.in. zawiera mnóstwo dobrze przyswajalnego błonnika, zapewniającego uczucie sytości, korzystnie wpływającego na pracę przewodu pokarmowego i przyspieszającego usuwanie z organizmu szkodliwych toksyn.

W kukurydzy znajdziemy też bardzo dużo witamin, zwłaszcza z grupy B, które przyspieszają przemianę materii. Ziarna są bogatym źródłem mikroelementów, zarówno tych „popularnych”: potasu, magnezu, fosforu czy żelaza, jak i rzadziej spotykanych w produktach naturalnych, np. miedzi i selenu. Pierwszy z nich ułatwia przyswajanie żelaza, uczestniczy w syntezie białek oraz odgrywa ważną rolę w wytwarzaniu wielu enzymów. Miedź wpływa też na pracę mózgu czy serca, a także zwiększa odporność. Natomiast selen chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i stymuluje system odpornościowy.

W walce z wolnymi rodnikami, które przyspieszają proces starzenia organizmu i zwiększają ryzyko chorób serca i nowotworów, pomoże nam również kwas ferulowy – jeden z istotnych składników kukurydzy.

Roślina zawiera też bardzo dużo białka. Jej wartość odżywczą możemy podnieść, łącząc z innymi produktami zawierającymi uzupełniające się aminokwasy, szczególnie z warzywami strączkowymi: fasolą, fasolką szparagową, grochem czy groszkiem zielonym. Taki zestaw ułatwia też przyswajanie cynku, wapnia i żelaza. Pamiętajmy też, że kukurydza nie zawiera glutenu.

Na co zwracać uwagę przy zakupie?

Należy wybierać kolby o jasnozielonych łupinach i odchylić je, żeby ocenić wygląd ziaren. Powinny być soczyste (pod naciskiem wydzielają gęstą, mleczną ciecz), gładkie, lśniące, zwarte i ułożone w równych szeregach. Sprawdzajmy też wierzchołek kolby – jeśli znajdują się na nim ślady gnicia, lepiej zrezygnować z zakupu. Miejsce, w którym wyrastała łodyga nie powinno być przesuszone ani ciemne. Brązowy kolor świadczy o tym, że kolba nie jest najświeższa. "Wąsy" (znamiona) kukurydzy powinny być jedwabiste, o jasnej barwie, złotożółtawej oraz nieco lepkie. Unikajmy też wygiętych, nienaturalnie dużych lub małych kolb.

Kukurydzę zjedzmy jak najszybciej po zakupie. Można przechowywać ją w lodówce, ale nie dłużej niż 2-3 dni, ponieważ naturalny cukier zawarty w ziarnie szybko przekształca się w skrobię i przysmak traci charakterystyczną słodycz. Nie usuwajmy liści, dzięki nim warzywo nie utraci swej naturalnej wilgotności.

Jak wykorzystać świeżą kukurydzę? Najprostszym pomysłem jest oczywiście ugotowanie w wodzie lub na parze. Obróbka termiczna nie powinna trwać zbyt długo – młodej kolbie wystarczy nawet 5 minut, starszej – 10-15. Dłuższy czas może spowodować stwardnienie ziaren. Podobne konsekwencje przyniesie osolenie wody, w której ma gotować się nasz przysmak.

Pyszna jest również kukurydza z grilla. Niektórzy radzą, żeby przed przyrządzaniem nie usuwać łupin, które ochronią ziarna i zapobiegną ich przypaleniu. Tak przygotowaną kukurydzę można polać roztopionym masłem lub salsą z przepisu Magdy Gessler (potrzebujemy wówczas soku z dwóch limonek, szklanki kwaśnej śmietany, soli i odrobiny pieprzu cayenne).

Kolby bardzo dobrze sprawdzają się również w wersji pieczonej – można pokroić je w grube krążki i zapiekać pod sosem warzywnym lub posmarować masłem i szczelnie owinąć w folię aluminiową. Kukurydza świetnie komponuje się z parmezanem.

Ziarna z młodej kolby są na tyle miękkie i delikatne, że możemy je wykorzystywać na surowo, np. jako składnik sałatki z pomidorkami koktajlowymi, awokado, żółtym serem albo wędzoną mozzarellą. Świetnie sprawdzą się w roli dodatku do domowego pieczywa czy nawet ciasta naleśnikowego.

Rafał Natorski/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny