Kugel. Ziemniaczany specjał z piekarnika

Słowo kugel pochodzi z języka niemieckiego, w którym oznacza kulkę. Jest to nawiązanie do kształtu tej zapiekanki, pieczonej zwykle w okrągłym garnku w piecu. Kuchnia żydowska, z racji dawnej bliskości naszych narodów, wywarła silny wpływ na regionalną kuchnię polską. To kulinarne przenikanie się kultur łatwo pokazać na przykładzie tej potrawy, choć zarówno placki ziemniaczane, jak i gołąbki również można przypisać tym wpływom. Zapiekanka ziemniaczana wędrowała po Polsce, a oprócz kolejnych wariantów otrzymywała również nowe nazwy. Mamy więc babkę ziemniaczaną na Podlasiu, rejbak na Kurpiach, kartoflak na Mazurach i Śląsku, pyrczok w Wielkopolsce, przesiedleńcy ze Lwowa mówili zaś na nią bulbynek. Kugel, tradycyjna potrawa świąteczna i szabatowa, to rodzaj zapiekanki ziemniaczanej z jajkami i cebulą, wypiekanej w piecu. Czasami dodawano do ciasta kaszę, ryż czy kapustę. W wersji deserowej dochodziły makaron i owoce, np. rodzynki. Podawano go jako danie główne, dodatek lub w wersji słodkiej.

Kugel. Ziemniaczany specjał z piekarnikaKugel. Ziemniaczany specjał z piekarnika
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 100 g mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przepis

  • Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Przełóż je na sitko i pozwól odcieknąć przez ok. 10 minut.
  • Cebulę drobno pokrój i podsmaż na złoto na oleju. Odsączone ziemniaki przełóż do miski, dodaj do nich podsmażoną cebulę i pozostałe składniki. Wszystko dobrze wymieszaj.
  • Rozgrzej piekarnik do 220 st. C. Forma do pieczenia kugla powinna być na tyle wysoka, żeby wlana masa miała wysokość 5 cm, a do brzegu pozostawało co najmniej 2 cm. Keksówka będzie idealna.
  • Do formy wlej 3 łyżki oleju i wstaw ją do piekarnika na 5 minut. Ostrożnie, żeby się nie poparzyć, wyjmij formę z piekarnika i rozprowadź olej po ściankach. Jeśli masz jednak pietra, to po prostu wyłóż foremkę papierem do pieczenia i posmaruj go olejem. Teraz wlej masę ziemniaczaną. Wyrównaj wierzch.
  • Wstaw kugel do piekarnika i piecz 10 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 180 st. C i piecz jeszcze 50 minut. Wierzch powinien być zrumieniony, a środek twardy. Odstaw formę, by lekko wystygła.
  • Kugel możesz jeść na gorąco lub na zimno. Jeśli zostanie na następny dzień, pokrój go w plastry o grubości 2 cm, podsmaż na maśle na złoto i zjedz z tłustą kwaśną śmietaną i koperkiem.
Wybrane dla Ciebie
Babcia zbierała w lesie i suszyła. Te kuleczki to ratunek dla przeciążonego żołądka
Babcia zbierała w lesie i suszyła. Te kuleczki to ratunek dla przeciążonego żołądka
Nie wyglądają, ale pysznie smakują. Flaczki z karpia to hit tegorocznych świąt
Nie wyglądają, ale pysznie smakują. Flaczki z karpia to hit tegorocznych świąt
Mieszam 4 składniki z szybkim sosem i gotowe. Ta wykwintna sałatka robi furorę na imprezie sylwestrowej
Mieszam 4 składniki z szybkim sosem i gotowe. Ta wykwintna sałatka robi furorę na imprezie sylwestrowej
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jedz, a twoje jelita będą ci wdzięczne i trawienie przyśpieszy
Jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jedz, a twoje jelita będą ci wdzięczne i trawienie przyśpieszy
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
Twój organizm woła o pomoc. Po czym poznać, że czas zmienić nawyki żywieniowe?
Twój organizm woła o pomoc. Po czym poznać, że czas zmienić nawyki żywieniowe?
Pij 1 łyżeczkę dziennie albo dodawaj do sałatki. Pomoże obniżyć cholesterol
Pij 1 łyżeczkę dziennie albo dodawaj do sałatki. Pomoże obniżyć cholesterol
Polacy zjadają duże ilości w grudniu. Niektórzy powinni trzymać się od nich z daleka
Polacy zjadają duże ilości w grudniu. Niektórzy powinni trzymać się od nich z daleka
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥