Kugel. Ziemniaczany specjał z piekarnika

Słowo kugel pochodzi z języka niemieckiego, w którym oznacza kulkę. Jest to nawiązanie do kształtu tej zapiekanki, pieczonej zwykle w okrągłym garnku w piecu. Kuchnia żydowska, z racji dawnej bliskości naszych narodów, wywarła silny wpływ na regionalną kuchnię polską. To kulinarne przenikanie się kultur łatwo pokazać na przykładzie tej potrawy, choć zarówno placki ziemniaczane, jak i gołąbki również można przypisać tym wpływom. Zapiekanka ziemniaczana wędrowała po Polsce, a oprócz kolejnych wariantów otrzymywała również nowe nazwy. Mamy więc babkę ziemniaczaną na Podlasiu, rejbak na Kurpiach, kartoflak na Mazurach i Śląsku, pyrczok w Wielkopolsce, przesiedleńcy ze Lwowa mówili zaś na nią bulbynek. Kugel, tradycyjna potrawa świąteczna i szabatowa, to rodzaj zapiekanki ziemniaczanej z jajkami i cebulą, wypiekanej w piecu. Czasami dodawano do ciasta kaszę, ryż czy kapustę. W wersji deserowej dochodziły makaron i owoce, np. rodzynki. Podawano go jako danie główne, dodatek lub w wersji słodkiej.

Kugel. Ziemniaczany specjał z piekarnikaKugel. Ziemniaczany specjał z piekarnika
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 100 g mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przepis

  • Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Przełóż je na sitko i pozwól odcieknąć przez ok. 10 minut.
  • Cebulę drobno pokrój i podsmaż na złoto na oleju. Odsączone ziemniaki przełóż do miski, dodaj do nich podsmażoną cebulę i pozostałe składniki. Wszystko dobrze wymieszaj.
  • Rozgrzej piekarnik do 220 st. C. Forma do pieczenia kugla powinna być na tyle wysoka, żeby wlana masa miała wysokość 5 cm, a do brzegu pozostawało co najmniej 2 cm. Keksówka będzie idealna.
  • Do formy wlej 3 łyżki oleju i wstaw ją do piekarnika na 5 minut. Ostrożnie, żeby się nie poparzyć, wyjmij formę z piekarnika i rozprowadź olej po ściankach. Jeśli masz jednak pietra, to po prostu wyłóż foremkę papierem do pieczenia i posmaruj go olejem. Teraz wlej masę ziemniaczaną. Wyrównaj wierzch.
  • Wstaw kugel do piekarnika i piecz 10 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 180 st. C i piecz jeszcze 50 minut. Wierzch powinien być zrumieniony, a środek twardy. Odstaw formę, by lekko wystygła.
  • Kugel możesz jeść na gorąco lub na zimno. Jeśli zostanie na następny dzień, pokrój go w plastry o grubości 2 cm, podsmaż na maśle na złoto i zjedz z tłustą kwaśną śmietaną i koperkiem.
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę