Czy jagnięcina jest zdrowa? Powody dla których warto ją jeść

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 5Mięso jagnięce

Obraz
© 123RF

Jagnięcina charakteryzuje się nie tylko delikatnym smakiem w porównaniu z innymi gatunkami mięsa, ale jest również niezwykle zdrowa. Jakie prozdrowotne substancje zawiera? Dowiesz się z naszej galerii.

Mięso jagnięce pozyskiwane jest z młodych owiec i baranów. Najlepsza gatunkowo jest tzw. jagnięcina mleczna, kiedy zwierzę żywi się wyłącznie mlekiem matki. Wówczas pozyskuje się najwartościowsze mięso, zarówno pod względem smakowym, jak i odżywczym.

/ 5Dlaczego warto jeść jagnięcinę?

Obraz
© 123RF

To jedno z najzdrowszych mięs. Zawiera dużą ilość białka. Polecane jest w diecie antynowotworowej. Powinno być również uwzględnione w jadłospisie dzieci, gdyż dostarcza wielu cennych składników odżywczych, m.in. żelaza, cynku, selenu i witamin z grupy B.

/ 5Gdzie kupić mięso?

Obraz
© 123RF

Niestety mięso jest bardzo drogie oraz trudno dostępne, więc nie każdy może sobie na nie pozwolić. Obecnie możemy ją kupić w Lidlu. Kotleciki jagnięce z kością możemy kupić w cenie 10,90 złotych, goleń z kością za 3,99 złotych oraz mięso na gulasz w cenie 5,99 złotych za 100 g.

/ 5Smak mięsa

Obraz
© 123RF

Mięso jagnięce wyróżnia się miękką, ale sprężystą strukturą. Charakteryzuje się także wyjątkową soczystością i delikatnością, uzależnioną od zawartości w nim tłuszczu śródmięśniowego. Najchudsza część tuszy to udziec, a najtłustsza – łopatka.

/ 5Orientalna jagnięcina

Obraz
© 123RF

W kuchni indyjskiej, pełnej aromatycznych i pikantnych przypraw, spotkamy wiele potraw z wykorzystaniem jagnięciny. Jednym z nich jest tikka masala, czyli jagnięcina z jogurtem duszona w sosie pomidorowym i warzywami. Stanowi również podstawę kuchni arabskiej. W tym regionie jagnięcinę często podaję się też z dodatkiem kardamonu. W Grecji, podobnie jak w innych krajach leżących w basenie Morza Śródziemnego, jagnięcina jest jednym z najpopularniejszych rodzajów mięs.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej