Czy jagnięcina jest zdrowa? Powody dla których warto ją jeść

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 5Mięso jagnięce

Obraz
© 123RF

Jagnięcina charakteryzuje się nie tylko delikatnym smakiem w porównaniu z innymi gatunkami mięsa, ale jest również niezwykle zdrowa. Jakie prozdrowotne substancje zawiera? Dowiesz się z naszej galerii.

Mięso jagnięce pozyskiwane jest z młodych owiec i baranów. Najlepsza gatunkowo jest tzw. jagnięcina mleczna, kiedy zwierzę żywi się wyłącznie mlekiem matki. Wówczas pozyskuje się najwartościowsze mięso, zarówno pod względem smakowym, jak i odżywczym.

/ 5Dlaczego warto jeść jagnięcinę?

Obraz
© 123RF

To jedno z najzdrowszych mięs. Zawiera dużą ilość białka. Polecane jest w diecie antynowotworowej. Powinno być również uwzględnione w jadłospisie dzieci, gdyż dostarcza wielu cennych składników odżywczych, m.in. żelaza, cynku, selenu i witamin z grupy B.

/ 5Gdzie kupić mięso?

Obraz
© 123RF

Niestety mięso jest bardzo drogie oraz trudno dostępne, więc nie każdy może sobie na nie pozwolić. Obecnie możemy ją kupić w Lidlu. Kotleciki jagnięce z kością możemy kupić w cenie 10,90 złotych, goleń z kością za 3,99 złotych oraz mięso na gulasz w cenie 5,99 złotych za 100 g.

/ 5Smak mięsa

Obraz
© 123RF

Mięso jagnięce wyróżnia się miękką, ale sprężystą strukturą. Charakteryzuje się także wyjątkową soczystością i delikatnością, uzależnioną od zawartości w nim tłuszczu śródmięśniowego. Najchudsza część tuszy to udziec, a najtłustsza – łopatka.

/ 5Orientalna jagnięcina

Obraz
© 123RF

W kuchni indyjskiej, pełnej aromatycznych i pikantnych przypraw, spotkamy wiele potraw z wykorzystaniem jagnięciny. Jednym z nich jest tikka masala, czyli jagnięcina z jogurtem duszona w sosie pomidorowym i warzywami. Stanowi również podstawę kuchni arabskiej. W tym regionie jagnięcinę często podaję się też z dodatkiem kardamonu. W Grecji, podobnie jak w innych krajach leżących w basenie Morza Śródziemnego, jagnięcina jest jednym z najpopularniejszych rodzajów mięs.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa