Czy jagnięcina jest zdrowa? Powody dla których warto ją jeść
Mięso jagnięce
Jagnięcina charakteryzuje się nie tylko delikatnym smakiem w porównaniu z innymi gatunkami mięsa, ale jest również niezwykle zdrowa. Jakie prozdrowotne substancje zawiera? Dowiesz się z naszej galerii.
Mięso jagnięce pozyskiwane jest z młodych owiec i baranów. Najlepsza gatunkowo jest tzw. jagnięcina mleczna, kiedy zwierzę żywi się wyłącznie mlekiem matki. Wówczas pozyskuje się najwartościowsze mięso, zarówno pod względem smakowym, jak i odżywczym.
Dlaczego warto jeść jagnięcinę?
To jedno z najzdrowszych mięs. Zawiera dużą ilość białka. Polecane jest w diecie antynowotworowej. Powinno być również uwzględnione w jadłospisie dzieci, gdyż dostarcza wielu cennych składników odżywczych, m.in. żelaza, cynku, selenu i witamin z grupy B.
Gdzie kupić mięso?
Niestety mięso jest bardzo drogie oraz trudno dostępne, więc nie każdy może sobie na nie pozwolić. Obecnie możemy ją kupić w Lidlu. Kotleciki jagnięce z kością możemy kupić w cenie 10,90 złotych, goleń z kością za 3,99 złotych oraz mięso na gulasz w cenie 5,99 złotych za 100 g.
Smak mięsa
Mięso jagnięce wyróżnia się miękką, ale sprężystą strukturą. Charakteryzuje się także wyjątkową soczystością i delikatnością, uzależnioną od zawartości w nim tłuszczu śródmięśniowego. Najchudsza część tuszy to udziec, a najtłustsza – łopatka.
Orientalna jagnięcina
W kuchni indyjskiej, pełnej aromatycznych i pikantnych przypraw, spotkamy wiele potraw z wykorzystaniem jagnięciny. Jednym z nich jest tikka masala, czyli jagnięcina z jogurtem duszona w sosie pomidorowym i warzywami. Stanowi również podstawę kuchni arabskiej. W tym regionie jagnięcinę często podaję się też z dodatkiem kardamonu. W Grecji, podobnie jak w innych krajach leżących w basenie Morza Śródziemnego, jagnięcina jest jednym z najpopularniejszych rodzajów mięs.