Trwa ładowanie...
12-06-2008 13:25

Kuchnia warmińsko-mazurska

Kuchnia warmińsko-mazurska istnieje i czerpie inspiracje z różnych źródeł. W jej bogactwo wpisały się wileńskie kiszki ziemniaczane, pierogi z kaszą, dania niemieckie i polskie.

Kuchnia warmińsko-mazurskaŹródło: archiwum, fot: archiwum
d2a4taf
d2a4taf

Kuchnia warmińsko-mazurska istnieje i czerpie inspiracje z różnych źródeł. W jej bogactwo wpisały się wileńskie kiszki ziemniaczane, pierogi z kaszą, dania niemieckie i polskie.

Mięsem królującym na mazurskich stołach w święta była pieczona gęsina, a popularnym wigilijnym daniem była… kiełbasa z gęsi. Nawet nazwy potraw brzmią egzotycznie: plince z pomoćką, dzyndzałki z hrećką, pieczona karbónada w miodzie. Kto je jeszcze pamięta? Zapewne niewielu. Warto jednak zaznaczyć, że dawniej na Mazurach jadano dania proste, oparte na ziemniakach, jajach i mące.

Mazurzy i Warmiacy odziedziczyli po Niemcach upodobanie do słodko-kwaśnych potraw, mięsa i klusek. Do typowo polskich tradycji zaliczyć można używanie śmietany, obfitość ziół, a także wspaniałe wędliny, barszcze i flaczki.

Najpopularniejszymi zupami na Warmii była grochówka, kapuśniak i zupa fasolowa. Gospodynie z Mazur były mistrzami w przygotowywaniu zup rybnych, żurków i czernin.

d2a4taf

Jedną z typowych potraw jest schab po mazursku przygotowywany na warzywnym wywarze. Mięso zarumienia się na tłuszczu i wkłada do brytfanki, posypując obficie tartą bułką. Śliwkowe powidła rozprowadza się warzywnym wywarem, w którym podgotowywano schab. Do tego dodaje się masło, śmietanę i dusi do miękkości. Na koniec wsypywany jest cukier, sól i goździki. Ostatni kroki to szklanka czerwonego wytrawnego wina oraz sos zaprawiony mąką.

Innym przepisem typowym dla tych regionów jest kiełbasa w piwie. Sposób jej przyrządzenia jest co najmniej ciekawy. Kiełbasę wkłada się do wrzącego piwa i trzyma w nim przez ok. 15 minut. Po wyjęciu mięsa w naparze gotuje się cebulę. Otrzymany sos przeciera się z razowym chlebem. Do tego jeszcze łyżka śmietany i sok z cytryny. Takim sosem polewamy pokrojoną kiełbasę i podajemy z ziemniakami.

Na Mazurach przyrządza się też fraszynki, czyli kotleciki z ziemniaków i mąki ziemniaczanej nadziewane ostrym mięsnym farszem. Słynna jest także babka ziemniaczana. Przejdźmy jednak do sedna. W kuchni warmińsko-mazurskiej niezbędnymi składnikami, które musi mieć pod ręką każda gospodyni, są: wędzona słonina, masło, śmietana, majeranek i kminek.

Co polecamy z dań warmińsko-mazurskich? Zdecydowanie plince z pomoćką: potrawę, którą pamiętają tylko najstarsi mieszkańcy tych terenów.

d2a4taf

Składniki:
2,5 kg ziemniaków
3 cebule
szklanka mleka
4 czubate łyżki mąki
sól
pieprz
25 dag twarogu
0,5 l śmietany
cebula
ząbek czosnku
0,5 l oliwy lub szlachetnego oleju
plastry szlachetnej wędzonki
szczypiorek

Sposób przygotowania:
Ziemniaki drobno tarkujemy, obieramy cebulę, ścieramy i dodajemy do ziemniaków. Masę dobrze odciskamy, zalewamy wrzącym mlekiem i dodajemy sól, pieprz, jajka oraz mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy aż do uzyskania ciasta na plince.
By przygotować pomoćkę, rozgniatamy twaróg ze śmietaną. Dodajemy do niego drobno skrojoną cebulę i rozgnieciony czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy mocno olej i smażymy małe placki oraz wędzonkę.
Wreszcie dwa gorące placki przekładamy ciepłym plastrem wędzonki. Porcję posypujemy posiekanym szczypiorem, a w miseczce obok podajemy twaróg. Plince polewamy nim przed zjedzeniem.

mk

d2a4taf
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2a4taf
Więcej tematów