Kuchnia warmińsko-mazurska

Kuchnia warmińsko-mazurska istnieje i czerpie inspiracje z różnych źródeł. W jej bogactwo wpisały się wileńskie kiszki ziemniaczane, pierogi z kaszą, dania niemieckie i polskie.

Kuchnia warmińsko-mazurska
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum
2

Kuchnia warmińsko-mazurska istnieje i czerpie inspiracje z różnych źródeł. W jej bogactwo wpisały się wileńskie kiszki ziemniaczane, pierogi z kaszą, dania niemieckie i polskie.

Mięsem królującym na mazurskich stołach w święta była pieczona gęsina, a popularnym wigilijnym daniem była… kiełbasa z gęsi. Nawet nazwy potraw brzmią egzotycznie: plince z pomoćką, dzyndzałki z hrećką, pieczona karbónada w miodzie. Kto je jeszcze pamięta? Zapewne niewielu. Warto jednak zaznaczyć, że dawniej na Mazurach jadano dania proste, oparte na ziemniakach, jajach i mące.

Mazurzy i Warmiacy odziedziczyli po Niemcach upodobanie do słodko-kwaśnych potraw, mięsa i klusek. Do typowo polskich tradycji zaliczyć można używanie śmietany, obfitość ziół, a także wspaniałe wędliny, barszcze i flaczki.

Najpopularniejszymi zupami na Warmii była grochówka, kapuśniak i zupa fasolowa. Gospodynie z Mazur były mistrzami w przygotowywaniu zup rybnych, żurków i czernin.

Jedną z typowych potraw jest schab po mazursku przygotowywany na warzywnym wywarze. Mięso zarumienia się na tłuszczu i wkłada do brytfanki, posypując obficie tartą bułką. Śliwkowe powidła rozprowadza się warzywnym wywarem, w którym podgotowywano schab. Do tego dodaje się masło, śmietanę i dusi do miękkości. Na koniec wsypywany jest cukier, sól i goździki. Ostatni kroki to szklanka czerwonego wytrawnego wina oraz sos zaprawiony mąką.

Innym przepisem typowym dla tych regionów jest kiełbasa w piwie. Sposób jej przyrządzenia jest co najmniej ciekawy. Kiełbasę wkłada się do wrzącego piwa i trzyma w nim przez ok. 15 minut. Po wyjęciu mięsa w naparze gotuje się cebulę. Otrzymany sos przeciera się z razowym chlebem. Do tego jeszcze łyżka śmietany i sok z cytryny. Takim sosem polewamy pokrojoną kiełbasę i podajemy z ziemniakami.

Na Mazurach przyrządza się też fraszynki, czyli kotleciki z ziemniaków i mąki ziemniaczanej nadziewane ostrym mięsnym farszem. Słynna jest także babka ziemniaczana. Przejdźmy jednak do sedna. W kuchni warmińsko-mazurskiej niezbędnymi składnikami, które musi mieć pod ręką każda gospodyni, są: wędzona słonina, masło, śmietana, majeranek i kminek.

Co polecamy z dań warmińsko-mazurskich? Zdecydowanie plince z pomoćką: potrawę, którą pamiętają tylko najstarsi mieszkańcy tych terenów.

Składniki:
2,5 kg ziemniaków
3 cebule
szklanka mleka
4 czubate łyżki mąki
sól
pieprz
25 dag twarogu
0,5 l śmietany
cebula
ząbek czosnku
0,5 l oliwy lub szlachetnego oleju
plastry szlachetnej wędzonki
szczypiorek

Sposób przygotowania:
Ziemniaki drobno tarkujemy, obieramy cebulę, ścieramy i dodajemy do ziemniaków. Masę dobrze odciskamy, zalewamy wrzącym mlekiem i dodajemy sól, pieprz, jajka oraz mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy aż do uzyskania ciasta na plince.
By przygotować pomoćkę, rozgniatamy twaróg ze śmietaną. Dodajemy do niego drobno skrojoną cebulę i rozgnieciony czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy mocno olej i smażymy małe placki oraz wędzonkę.
Wreszcie dwa gorące placki przekładamy ciepłym plastrem wędzonki. Porcję posypujemy posiekanym szczypiorem, a w miseczce obok podajemy twaróg. Plince polewamy nim przed zjedzeniem.

mk

Źródło artykułu:
2

Wybrane dla Ciebie

W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm