Kuchnia warmińsko-mazurska

Kuchnia warmińsko-mazurska istnieje i czerpie inspiracje z różnych źródeł. W jej bogactwo wpisały się wileńskie kiszki ziemniaczane, pierogi z kaszą, dania niemieckie i polskie.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Kuchnia warmińsko-mazurska istnieje i czerpie inspiracje z różnych źródeł. W jej bogactwo wpisały się wileńskie kiszki ziemniaczane, pierogi z kaszą, dania niemieckie i polskie.

Mięsem królującym na mazurskich stołach w święta była pieczona gęsina, a popularnym wigilijnym daniem była… kiełbasa z gęsi. Nawet nazwy potraw brzmią egzotycznie: plince z pomoćką, dzyndzałki z hrećką, pieczona karbónada w miodzie. Kto je jeszcze pamięta? Zapewne niewielu. Warto jednak zaznaczyć, że dawniej na Mazurach jadano dania proste, oparte na ziemniakach, jajach i mące.

Mazurzy i Warmiacy odziedziczyli po Niemcach upodobanie do słodko-kwaśnych potraw, mięsa i klusek. Do typowo polskich tradycji zaliczyć można używanie śmietany, obfitość ziół, a także wspaniałe wędliny, barszcze i flaczki.

Najpopularniejszymi zupami na Warmii była grochówka, kapuśniak i zupa fasolowa. Gospodynie z Mazur były mistrzami w przygotowywaniu zup rybnych, żurków i czernin.

Jedną z typowych potraw jest schab po mazursku przygotowywany na warzywnym wywarze. Mięso zarumienia się na tłuszczu i wkłada do brytfanki, posypując obficie tartą bułką. Śliwkowe powidła rozprowadza się warzywnym wywarem, w którym podgotowywano schab. Do tego dodaje się masło, śmietanę i dusi do miękkości. Na koniec wsypywany jest cukier, sól i goździki. Ostatni kroki to szklanka czerwonego wytrawnego wina oraz sos zaprawiony mąką.

Innym przepisem typowym dla tych regionów jest kiełbasa w piwie. Sposób jej przyrządzenia jest co najmniej ciekawy. Kiełbasę wkłada się do wrzącego piwa i trzyma w nim przez ok. 15 minut. Po wyjęciu mięsa w naparze gotuje się cebulę. Otrzymany sos przeciera się z razowym chlebem. Do tego jeszcze łyżka śmietany i sok z cytryny. Takim sosem polewamy pokrojoną kiełbasę i podajemy z ziemniakami.

Na Mazurach przyrządza się też fraszynki, czyli kotleciki z ziemniaków i mąki ziemniaczanej nadziewane ostrym mięsnym farszem. Słynna jest także babka ziemniaczana. Przejdźmy jednak do sedna. W kuchni warmińsko-mazurskiej niezbędnymi składnikami, które musi mieć pod ręką każda gospodyni, są: wędzona słonina, masło, śmietana, majeranek i kminek.

Co polecamy z dań warmińsko-mazurskich? Zdecydowanie plince z pomoćką: potrawę, którą pamiętają tylko najstarsi mieszkańcy tych terenów.

Składniki:
2,5 kg ziemniaków
3 cebule
szklanka mleka
4 czubate łyżki mąki
sól
pieprz
25 dag twarogu
0,5 l śmietany
cebula
ząbek czosnku
0,5 l oliwy lub szlachetnego oleju
plastry szlachetnej wędzonki
szczypiorek

Sposób przygotowania:
Ziemniaki drobno tarkujemy, obieramy cebulę, ścieramy i dodajemy do ziemniaków. Masę dobrze odciskamy, zalewamy wrzącym mlekiem i dodajemy sól, pieprz, jajka oraz mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy aż do uzyskania ciasta na plince.
By przygotować pomoćkę, rozgniatamy twaróg ze śmietaną. Dodajemy do niego drobno skrojoną cebulę i rozgnieciony czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy mocno olej i smażymy małe placki oraz wędzonkę.
Wreszcie dwa gorące placki przekładamy ciepłym plastrem wędzonki. Porcję posypujemy posiekanym szczypiorem, a w miseczce obok podajemy twaróg. Plince polewamy nim przed zjedzeniem.

mk

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇