Kuchnia dla oszczędnych. Jedna lista składników, dwa dania
Beata Śniechowska zaprezentowała kilka przepisów na dania, które można przygotować w dwóch wariantach.
Beata Śniechowska zaprezentowała kilka przepisów na dania, które można przygotować w dwóch wariantach - dla mamy i dziecka. Na stole pojawiły się między innym naleśniki w dwóch odsłonach: klasyczne dla mamy i w formie spaghetti dla dziecka, kotleciki rybne na parze i pieczony halibut z maślanymi rzodkiewkami oraz purée z kaszy jaglanej i groszku. Niepalona kasza gryczana: owocowy mus dla mamy, placuszki dla dziecka
Składniki:
Przepis na 1 porcję dla mamy i dziecka
ok. 100 g kaszy gryczanej niepalonej
cynamon, kurkuma
maliny
morele
miód
woda mineralna
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 łyżka mleczka kokosowego
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną niepaloną zalać podwójną ilością przegotowanej, zimnej wody i wstawić na noc do lodówki. Rano odcedzić i przepłukać kaszę czystą wodą. Kaszę przesypać do miski, dodać olej kokosowy, ok. 70 ml wody (można dać mineralnej/źródlanej) i zmiksować np. blenderem ręcznym na jednolitą konsystencję.
Dla dziecka: rozgrzać patelnię z nieprzywierającą powłoką, wylewać małe porcje placuszków i prażyć ("suszyć") z dwóch stron placki. Placki można udekorować ulubionymi owocami (np. bananem i sparzonymi malinami).
Ciekawostka: zarówno mus, jak i placki można zrobić w różowym kolorze. W tym celu zamiast wody można dodać naturalny sok z granatu lub wodę wymieszaną z sokiem z buraków.