Królik duszony w winie z buraczkami na słodko-pikantnie

Rocznie zjadamy jedynie ok. pół kilograma króliczego mięsa. To zdecydowanie za mało, jeśli weźmiemy pod uwagę jego walory: delikatność, soczystość, doskonały smak oraz imponujące właściwości odżywcze. Może ono konkurować z drobiem, rybami i cielęciną, które przewyższa pod względem wartości odżywczej. Zawiera ponad 20 proc. więcej białka niż inne gatunki mięsa. Mięso królika jest również bardzo bogate w składniki mineralne i witaminy.

Królik duszonyKrólik duszony
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • królik ok. od 1500 g do 2000 g
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • mąka pszenna
  • sól pieprz do smaku

Marynata:

  • 1/4 szklanki octu winnego białego
  • 100 g marchwi
  • 50 g selera
  • 3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 2 ząbki czosnku

Kasza z warzywami:

  • 200 g kaszy jęczmiennej
  • puszka mieszanki warzywnej (marchew groszek kukurydza itp.)
  • sól i pieprz do smaku

Buraczki na słodko-pikantno z imbirem:

  • 2 średnie buraki ćwikłowe
  • 10 g imbiru (korzeń)
  • 1 jabłko
  • 100 ml wina białego
  • cukier (karmel)

Przepis

  • Sporządzenie marynaty: zetrzeć na tarce do warzyw marchew i seler, dodać do miski pozostałe składniki.
  • Do marynaty włożyć sprawione części królika i marynować około 12 godzin.
  • Ugotować kaszę na sypko i wymieszać z mieszanką warzywną i doprawić do smaku solą i pieprzem. Buraki ćwikłowe piec w piekarniku przez około 40 min w temperaturze około 200 stopni Celsjusza.
  • Sporządzić karmel dodać do niego tłuszczu do smażenia i przesmażyć pokrojony w słupki imbir, pokrojone w kostkę buraczki i w ósemki jabłko. Przesmażyć po czym dodać wino i dusić do miękkości, do smaku doprawić cukrem. Zamarynowanego królika smażyć na tłuszczu z obu stron na złoty kolor po czym dolać wino i dusić pod przykryciem do momentu, gdy zmięknie.
  • Następnie wyciągnąć królika i zrobić sos. Sos zagęścić zawiesiną mąki i wody.
Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯