Królik duszony w winie z buraczkami na słodko-pikantnie

Rocznie zjadamy jedynie ok. pół kilograma króliczego mięsa. To zdecydowanie za mało, jeśli weźmiemy pod uwagę jego walory: delikatność, soczystość, doskonały smak oraz imponujące właściwości odżywcze. Może ono konkurować z drobiem, rybami i cielęciną, które przewyższa pod względem wartości odżywczej. Zawiera ponad 20 proc. więcej białka niż inne gatunki mięsa. Mięso królika jest również bardzo bogate w składniki mineralne i witaminy.

Królik duszonyKrólik duszony
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • królik ok. od 1500 g do 2000 g
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • mąka pszenna
  • sól pieprz do smaku

Marynata:

  • 1/4 szklanki octu winnego białego
  • 100 g marchwi
  • 50 g selera
  • 3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 2 ząbki czosnku

Kasza z warzywami:

  • 200 g kaszy jęczmiennej
  • puszka mieszanki warzywnej (marchew groszek kukurydza itp.)
  • sól i pieprz do smaku

Buraczki na słodko-pikantno z imbirem:

  • 2 średnie buraki ćwikłowe
  • 10 g imbiru (korzeń)
  • 1 jabłko
  • 100 ml wina białego
  • cukier (karmel)

Przepis

  • Sporządzenie marynaty: zetrzeć na tarce do warzyw marchew i seler, dodać do miski pozostałe składniki.
  • Do marynaty włożyć sprawione części królika i marynować około 12 godzin.
  • Ugotować kaszę na sypko i wymieszać z mieszanką warzywną i doprawić do smaku solą i pieprzem. Buraki ćwikłowe piec w piekarniku przez około 40 min w temperaturze około 200 stopni Celsjusza.
  • Sporządzić karmel dodać do niego tłuszczu do smażenia i przesmażyć pokrojony w słupki imbir, pokrojone w kostkę buraczki i w ósemki jabłko. Przesmażyć po czym dodać wino i dusić do miękkości, do smaku doprawić cukrem. Zamarynowanego królika smażyć na tłuszczu z obu stron na złoty kolor po czym dolać wino i dusić pod przykryciem do momentu, gdy zmięknie.
  • Następnie wyciągnąć królika i zrobić sos. Sos zagęścić zawiesiną mąki i wody.
Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki