Królik duszony w winie z buraczkami na słodko-pikantnie
Rocznie zjadamy jedynie ok. pół kilograma króliczego mięsa. To zdecydowanie za mało, jeśli weźmiemy pod uwagę jego walory: delikatność, soczystość, doskonały smak oraz imponujące właściwości odżywcze. Może ono konkurować z drobiem, rybami i cielęciną, które przewyższa pod względem wartości odżywczej. Zawiera ponad 20 proc. więcej białka niż inne gatunki mięsa. Mięso królika jest również bardzo bogate w składniki mineralne i witaminy.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- królik ok. od 1500 g do 2000 g
- 250 ml białego wytrawnego wina
- mąka pszenna
- sól pieprz do smaku
Marynata:
- 1/4 szklanki octu winnego białego
- 100 g marchwi
- 50 g selera
- 3 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 4 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki pieprzu
- 2 ząbki czosnku
Kasza z warzywami:
- 200 g kaszy jęczmiennej
- puszka mieszanki warzywnej (marchew groszek kukurydza itp.)
- sól i pieprz do smaku
Buraczki na słodko-pikantno z imbirem:
- 2 średnie buraki ćwikłowe
- 10 g imbiru (korzeń)
- 1 jabłko
- 100 ml wina białego
- cukier (karmel)
- Sporządzenie marynaty: zetrzeć na tarce do warzyw marchew i seler, dodać do miski pozostałe składniki.
- Do marynaty włożyć sprawione części królika i marynować około 12 godzin.
- Ugotować kaszę na sypko i wymieszać z mieszanką warzywną i doprawić do smaku solą i pieprzem. Buraki ćwikłowe piec w piekarniku przez około 40 min w temperaturze około 200 stopni Celsjusza.
- Sporządzić karmel dodać do niego tłuszczu do smażenia i przesmażyć pokrojony w słupki imbir, pokrojone w kostkę buraczki i w ósemki jabłko. Przesmażyć po czym dodać wino i dusić do miękkości, do smaku doprawić cukrem. Zamarynowanego królika smażyć na tłuszczu z obu stron na złoty kolor po czym dolać wino i dusić pod przykryciem do momentu, gdy zmięknie.
- Następnie wyciągnąć królika i zrobić sos. Sos zagęścić zawiesiną mąki i wody.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze