Trwa ładowanie...
dxlu9va
16-11-2022 08:26

Królik duszony w winie z buraczkami na słodko-pikantnie

Przepis

Rocznie zjadamy jedynie ok. pół kilograma króliczego mięsa. To zdecydowanie za mało, jeśli weźmiemy pod uwagę jego walory: delikatność, soczystość, doskonały smak oraz imponujące właściwości odżywcze. Może ono konkurować z drobiem, rybami i cielęciną, które przewyższa pod względem wartości odżywczej. Zawiera ponad 20 proc. więcej białka niż inne gatunki mięsa. Mięso królika jest również bardzo bogate w składniki mineralne i witaminy.

dxlu9va
1.8
(15 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Photos by Elena Grigarchuk
Składniki
  • królik ok. od 1500 g do 2000 g
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • mąka pszenna
  • sól pieprz do smaku

Marynata:

  • 1/4 szklanki octu winnego białego
  • 100 g marchwi
  • 50 g selera
  • 3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 2 ząbki czosnku

Kasza z warzywami:

  • 200 g kaszy jęczmiennej
  • puszka mieszanki warzywnej (marchew groszek kukurydza itp.)
  • sól i pieprz do smaku

Buraczki na słodko-pikantno z imbirem:

  • 2 średnie buraki ćwikłowe
  • 10 g imbiru (korzeń)
  • 1 jabłko
  • 100 ml wina białego
  • cukier (karmel)
Przepis
  • Sporządzenie marynaty: zetrzeć na tarce do warzyw marchew i seler, dodać do miski pozostałe składniki.
  • Do marynaty włożyć sprawione części królika i marynować około 12 godzin.
  • Ugotować kaszę na sypko i wymieszać z mieszanką warzywną i doprawić do smaku solą i pieprzem. Buraki ćwikłowe piec w piekarniku przez około 40 min w temperaturze około 200 stopni Celsjusza.
  • Sporządzić karmel dodać do niego tłuszczu do smażenia i przesmażyć pokrojony w słupki imbir, pokrojone w kostkę buraczki i w ósemki jabłko. Przesmażyć po czym dodać wino i dusić do miękkości, do smaku doprawić cukrem. Zamarynowanego królika smażyć na tłuszczu z obu stron na złoty kolor po czym dolać wino i dusić pod przykryciem do momentu, gdy zmięknie.
  • Następnie wyciągnąć królika i zrobić sos. Sos zagęścić zawiesiną mąki i wody.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Królik duszony w winie z buraczkami na słodko-pikantnie
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5
6

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dxlu9va
dxlu9va
dxlu9va
dxlu9va
Więcej tematów
dxlu9va