Królik duszony w winie z buraczkami na słodko-pikantnie

Rocznie zjadamy jedynie ok. pół kilograma króliczego mięsa. To zdecydowanie za mało, jeśli weźmiemy pod uwagę jego walory: delikatność, soczystość, doskonały smak oraz imponujące właściwości odżywcze. Może ono konkurować z drobiem, rybami i cielęciną, które przewyższa pod względem wartości odżywczej. Zawiera ponad 20 proc. więcej białka niż inne gatunki mięsa. Mięso królika jest również bardzo bogate w składniki mineralne i witaminy.

Królik duszonyKrólik duszony
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • królik ok. od 1500 g do 2000 g
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • mąka pszenna
  • sól pieprz do smaku

Marynata:

  • 1/4 szklanki octu winnego białego
  • 100 g marchwi
  • 50 g selera
  • 3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 2 ząbki czosnku

Kasza z warzywami:

  • 200 g kaszy jęczmiennej
  • puszka mieszanki warzywnej (marchew groszek kukurydza itp.)
  • sól i pieprz do smaku

Buraczki na słodko-pikantno z imbirem:

  • 2 średnie buraki ćwikłowe
  • 10 g imbiru (korzeń)
  • 1 jabłko
  • 100 ml wina białego
  • cukier (karmel)

Przepis

  • Sporządzenie marynaty: zetrzeć na tarce do warzyw marchew i seler, dodać do miski pozostałe składniki.
  • Do marynaty włożyć sprawione części królika i marynować około 12 godzin.
  • Ugotować kaszę na sypko i wymieszać z mieszanką warzywną i doprawić do smaku solą i pieprzem. Buraki ćwikłowe piec w piekarniku przez około 40 min w temperaturze około 200 stopni Celsjusza.
  • Sporządzić karmel dodać do niego tłuszczu do smażenia i przesmażyć pokrojony w słupki imbir, pokrojone w kostkę buraczki i w ósemki jabłko. Przesmażyć po czym dodać wino i dusić do miękkości, do smaku doprawić cukrem. Zamarynowanego królika smażyć na tłuszczu z obu stron na złoty kolor po czym dolać wino i dusić pod przykryciem do momentu, gdy zmięknie.
  • Następnie wyciągnąć królika i zrobić sos. Sos zagęścić zawiesiną mąki i wody.
Wybrane dla Ciebie
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg