Kozieradka – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Kozieradka, nazywana również fenegryką, bożą trawką lub koziorożnikiem, jest rośliną zielną z rodziny bobowatych. Dzięki zawartym w niej witaminom i minerałom posiada niezwykłe właściwości lecznicze wspomagające organizm przy takich dolegliwościach jak niestrawność, ból gardła czy nawet bezsenność. Oprócz tego kozieradka cieszy podniebienia smakoszy jako jedna z charakterystycznych przypraw kuchni orientalnej.

Kozieradka jest charakterystyczna dla kuchni Bliskiego Wschodu
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Kozieradka – wartości odżywcze

Studiując wartości odżywcze kozieradki napotkamy niezliczoną ilość biosubstancji o działaniu dobroczynnym, których nazwy niewiele powiedzą laikom w dziedzinie biologii i chemii. Jednak spośród tych najpopularniejszych a zarazem najważniejszych należy wyróżnić chociażby błonnik, karoten czy zawarty w nasionach kwas fitynowy. Kozieradka to również źródło witamin (PP, H, F, B1 i B6) oraz tłuszczów i białek roślinnych. Ponadto, kozieradka zawiera fosfolipidy i olejki eteryczne oraz biopierwiastki takie jak żelazo, fosfor, potas, wapń i magnez.

Kozieradka – właściwości

Kozieradka wyróżnia się zróżnicowanym wpływem na zdrowie organizmu. Dzięki zawartości błonnika wspiera układ pokarmowy: poprawia trawienie zwiększając wydzielanie soków trawiennych oraz śliny, zapobiega marskości wątroby czy rozwojowi kamicy żółciowej. Kozieradka działa pozytywnie również na układ krwionośny wspomagając czynności krwiotwórcze i zwiększając produkcję krwinek czerwonych. Ponadto, pomaga w stanach zapalnych gardła, działa przeciwgorączkowo i wykrztuśnie, wspiera układ odpornościowy. Spośród innych dobroczynnych właściwości kozieradki warto wymienić działanie antydepresyjne, redukcję złego cholesterolu, oczyszczanie organizmu czy wspomaganie apatytu. Jest także pomocna w walce z bezsennością lub przy problemach z oddychaniem. Kozieradka zalecana jest szczególnie dla osobom aktywnych, profesjonalnym sportowcom, rekonwalescentom oraz kobietom karmiącym piersią.

Kozieradka – zastosowanie

Jako roślina o właściwościach leczniczych, kozieradka znana była już w Starożytnym Egipcie i Grecji. Dziś występuje w większości rejonów kuli ziemskiej, ale szczególną popularnością cieszy się w Indiach, tak pod względem uprawy, jak i konsumpcji. Częściami kozieradki przeznaczonymi do spożycia są nasiona i ziele kozieradki, odznaczające się silnym przyprawowym zapachem. Odpowiednie elementy kozieradki przetwarzane są na różnego rodzaju wywary, wyciągi wodno-alkoholowe czy toniki, które należy przyjmować doustnie albo chociażby intrat kozieradkowy przeznaczony do nacierania skóry. Osobom prowadzącym aktywny tryb życia przysłużą się natomiast mikstury zielno-korzenne na bazie kozieradki, ponieważ wpływają na wzrost masy mięśniowej i przyspieszają regenerację. Warto jednak wspomnieć, że wykorzystanie kozieradki nie kończy się jedynie na produktach leczniczych. Jest ona bowiem składnikiem wielu mieszanek przypraw charakterystycznych dla kuchni Bliskiego Wschodu, w tym kuchni indyjskiej, przez co świetnie komponuje się różnego rodzaju mięsami, pasuje do zup, sosów i dipów.

Wybrane dla Ciebie

Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg