Kozieradka – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Kozieradka, nazywana również fenegryką, bożą trawką lub koziorożnikiem, jest rośliną zielną z rodziny bobowatych. Dzięki zawartym w niej witaminom i minerałom posiada niezwykłe właściwości lecznicze wspomagające organizm przy takich dolegliwościach jak niestrawność, ból gardła czy nawet bezsenność. Oprócz tego kozieradka cieszy podniebienia smakoszy jako jedna z charakterystycznych przypraw kuchni orientalnej.

Kozieradka jest charakterystyczna dla kuchni Bliskiego Wschodu
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Kozieradka – wartości odżywcze

Studiując wartości odżywcze kozieradki napotkamy niezliczoną ilość biosubstancji o działaniu dobroczynnym, których nazwy niewiele powiedzą laikom w dziedzinie biologii i chemii. Jednak spośród tych najpopularniejszych a zarazem najważniejszych należy wyróżnić chociażby błonnik, karoten czy zawarty w nasionach kwas fitynowy. Kozieradka to również źródło witamin (PP, H, F, B1 i B6) oraz tłuszczów i białek roślinnych. Ponadto, kozieradka zawiera fosfolipidy i olejki eteryczne oraz biopierwiastki takie jak żelazo, fosfor, potas, wapń i magnez.

Kozieradka – właściwości

Kozieradka wyróżnia się zróżnicowanym wpływem na zdrowie organizmu. Dzięki zawartości błonnika wspiera układ pokarmowy: poprawia trawienie zwiększając wydzielanie soków trawiennych oraz śliny, zapobiega marskości wątroby czy rozwojowi kamicy żółciowej. Kozieradka działa pozytywnie również na układ krwionośny wspomagając czynności krwiotwórcze i zwiększając produkcję krwinek czerwonych. Ponadto, pomaga w stanach zapalnych gardła, działa przeciwgorączkowo i wykrztuśnie, wspiera układ odpornościowy. Spośród innych dobroczynnych właściwości kozieradki warto wymienić działanie antydepresyjne, redukcję złego cholesterolu, oczyszczanie organizmu czy wspomaganie apatytu. Jest także pomocna w walce z bezsennością lub przy problemach z oddychaniem. Kozieradka zalecana jest szczególnie dla osobom aktywnych, profesjonalnym sportowcom, rekonwalescentom oraz kobietom karmiącym piersią.

Kozieradka – zastosowanie

Jako roślina o właściwościach leczniczych, kozieradka znana była już w Starożytnym Egipcie i Grecji. Dziś występuje w większości rejonów kuli ziemskiej, ale szczególną popularnością cieszy się w Indiach, tak pod względem uprawy, jak i konsumpcji. Częściami kozieradki przeznaczonymi do spożycia są nasiona i ziele kozieradki, odznaczające się silnym przyprawowym zapachem. Odpowiednie elementy kozieradki przetwarzane są na różnego rodzaju wywary, wyciągi wodno-alkoholowe czy toniki, które należy przyjmować doustnie albo chociażby intrat kozieradkowy przeznaczony do nacierania skóry. Osobom prowadzącym aktywny tryb życia przysłużą się natomiast mikstury zielno-korzenne na bazie kozieradki, ponieważ wpływają na wzrost masy mięśniowej i przyspieszają regenerację. Warto jednak wspomnieć, że wykorzystanie kozieradki nie kończy się jedynie na produktach leczniczych. Jest ona bowiem składnikiem wielu mieszanek przypraw charakterystycznych dla kuchni Bliskiego Wschodu, w tym kuchni indyjskiej, przez co świetnie komponuje się różnego rodzaju mięsami, pasuje do zup, sosów i dipów.

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności