Kozieradka – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie
Kozieradka, nazywana również fenegryką, bożą trawką lub koziorożnikiem, jest rośliną zielną z rodziny bobowatych. Dzięki zawartym w niej witaminom i minerałom posiada niezwykłe właściwości lecznicze wspomagające organizm przy takich dolegliwościach jak niestrawność, ból gardła czy nawet bezsenność. Oprócz tego kozieradka cieszy podniebienia smakoszy jako jedna z charakterystycznych przypraw kuchni orientalnej.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Kozieradka – wartości odżywcze
Studiując wartości odżywcze kozieradki napotkamy niezliczoną ilość biosubstancji o działaniu dobroczynnym, których nazwy niewiele powiedzą laikom w dziedzinie biologii i chemii. Jednak spośród tych najpopularniejszych a zarazem najważniejszych należy wyróżnić chociażby błonnik, karoten czy zawarty w nasionach kwas fitynowy. Kozieradka to również źródło witamin (PP, H, F, B1 i B6) oraz tłuszczów i białek roślinnych. Ponadto, kozieradka zawiera fosfolipidy i olejki eteryczne oraz biopierwiastki takie jak żelazo, fosfor, potas, wapń i magnez.
Kozieradka – właściwości
Kozieradka wyróżnia się zróżnicowanym wpływem na zdrowie organizmu. Dzięki zawartości błonnika wspiera układ pokarmowy: poprawia trawienie zwiększając wydzielanie soków trawiennych oraz śliny, zapobiega marskości wątroby czy rozwojowi kamicy żółciowej. Kozieradka działa pozytywnie również na układ krwionośny wspomagając czynności krwiotwórcze i zwiększając produkcję krwinek czerwonych. Ponadto, pomaga w stanach zapalnych gardła, działa przeciwgorączkowo i wykrztuśnie, wspiera układ odpornościowy. Spośród innych dobroczynnych właściwości kozieradki warto wymienić działanie antydepresyjne, redukcję złego cholesterolu, oczyszczanie organizmu czy wspomaganie apatytu. Jest także pomocna w walce z bezsennością lub przy problemach z oddychaniem. Kozieradka zalecana jest szczególnie dla osobom aktywnych, profesjonalnym sportowcom, rekonwalescentom oraz kobietom karmiącym piersią.
Kozieradka – zastosowanie
Jako roślina o właściwościach leczniczych, kozieradka znana była już w Starożytnym Egipcie i Grecji. Dziś występuje w większości rejonów kuli ziemskiej, ale szczególną popularnością cieszy się w Indiach, tak pod względem uprawy, jak i konsumpcji. Częściami kozieradki przeznaczonymi do spożycia są nasiona i ziele kozieradki, odznaczające się silnym przyprawowym zapachem. Odpowiednie elementy kozieradki przetwarzane są na różnego rodzaju wywary, wyciągi wodno-alkoholowe czy toniki, które należy przyjmować doustnie albo chociażby intrat kozieradkowy przeznaczony do nacierania skóry. Osobom prowadzącym aktywny tryb życia przysłużą się natomiast mikstury zielno-korzenne na bazie kozieradki, ponieważ wpływają na wzrost masy mięśniowej i przyspieszają regenerację. Warto jednak wspomnieć, że wykorzystanie kozieradki nie kończy się jedynie na produktach leczniczych. Jest ona bowiem składnikiem wielu mieszanek przypraw charakterystycznych dla kuchni Bliskiego Wschodu, w tym kuchni indyjskiej, przez co świetnie komponuje się różnego rodzaju mięsami, pasuje do zup, sosów i dipów.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.