Koniec z jedzeniem ze smartfonem w ręku. 8 kroków do świadomej konsumpcji
Żywieniowy trend
Jemy w pośpiechu, w towarzystwie telewizora. Między jednym a drugim kęsem przeglądamy Facebooka. Często nie zwracamy uwagi na to, co ląduje na naszym talerzu. Sięgamy po fast foody i przetworzone produkty, nie czytamy etykiet. Efekt? Dodatkowe kilogramy, problemy trawienne, a nawet wrzody. Tymczasem wystarczy wprowadzić kilka prostych zmian, by jeść zdrowo i świadomie. Uważne jedzenie to jeden z dietetycznych trendów tego roku.
Usiądź, aby coś zjeść
Eksperci przekonują, że uważne jedzenie niesie za sobą wiele korzyści. Jedząc spokojnie, bez pośpiechu, przeżuwając każdy kęs, nie tylko wspomagamy trawienie, ale również możemy schudnąć i poprawić doznania kulinarne. Według Tracey Strudwick, terapeutki żywieniowej z brytyjskiego centrum medycznego Nuffield Health, wystarczy wprowadzić osiem prostych nawyków, by nauczyć się jeść świadomie. Przede wszystkim, powinniśmy każdy posiłek jeść na siedząco, mimo że czasem może być to dość trudne, szczególnie w barach szybkiej obsługi lub, gdy kupujemy jedzenie na wynos. Warto pamiętać, że stanie lub chodzenie podczas jedzenia jest rozpraszające, może prowadzić do niestrawności oraz... otyłości.
Nie spiesz się
Tracey Strudwick przytacza wyniki badań, przeprowadzonych w Wielkiej Brytanii, z których wynika, że przeciętny brytyjski pracownik ma zaledwie 27 minut przerwy na lunch. Nasza sytuacja wcale nie jest lepsza. Drugie śniadanie lub obiad jemy gdzieś między biurkiem, a firmowym barkiem. To duży błąd. Powinniśmy wygospodarować czas na to, by spokojnie zjeść posiłek, ciesząc się jego smakiem. Dlaczego to tak ważne? Uczucie sytości pojawia się dopiero po kilkunastu minutach. Gdy jemy wolno, dajemy organizmowi czas, aby poinformował nas o tym, że się najedliśmy, zanim zjemy za dużo.
Odłóż urządzenia elektroniczne
Tak, chodzi nawet o twojego smartfona. Rzadko się rozstajemy ze swoim telefonem, choćby na 10 minut. Jednak czas posiłku nie powinien być niczym zakłócony. Odłóż komórkę, tablet, laptopa, wyłącz telewizor. Po co? Aby jeść uważnie. Kiedy podczas śniadania przeglądasz poranną prasę na smartfonie, a w czasie obiadu skrolujesz Facebooka, nie skupiasz się na jedzeniu. W efekcie nawet nie czujesz, co jesz, zjadasz więcej, bo nie zauważasz momentu, kiedy jesteś już syty.
Odkładaj widelec
Poczekaj, aż przełkniesz jeden kęs, zanim sięgniesz po kolejny. Czasem to trudne, dlatego, aby sobie pomóc, odkładaj sztućce. W towarzystwie powolne przeżuwanie jest jeszcze łatwiejsze. W końcu mówienie pełnymi ustami jest niekulturalne.
Od czasu do czasu jedz w samotności
Kiedy jesz samotnie, nie włączaj serialu w Netflix, nie sięgaj po gazetę czy książkę, odłóż laptopa. Dla naszego zdrowia i psychiki korzystne jest od czasu do czasu delektowanie się posiłkiem w ciszy. Ekspertka od żywienia przekonuje, że dzięki temu możemy głębiej zastanowić się nad tym, co mamy na talerzu oraz, w jaki sposób jemy. Jest to podstawa uważnego i świadomego jedzenia.
Odkryj różnicę między głodem emocjonalnym a fizycznym
Jeśli jesteś emocjonalnym zjadaczem, możesz łatwo pomylić nudę, stres czy wyczerpanie z głodem. Dlatego tak ważne jest, by umieć rozpoznać, to kiedy jesteś naprawdę głodny od chęci sięgania do lodówki w celu zaspokojenia innych potrzeb. Jeśli zajadasz stres, znajdź jakąś alternatywę dla przekąsek. Dzięki temu zaspokoisz swoje potrzeby emocjonalne w tym czasie. Możesz pójść na spacer, poczytać książkę czy poćwiczyć. Twój organizm ci podziękuje.
Jedz zdowo
Na zakupach czytaj etykiety, w restauracji uważnie dobieraj dania. Zastanów się, czy twój posiłek jest pełen składników odżywczych, które korzystnie wpłyną na twój organizm? Czy produkty, które masz na talerzu, dostarczą ci energii i uczucia sytości na wiele godzin, czy tylko na chwilę.
Zastanów się, w jaki sposób żywność została wyprodukowana
Tracey Strudwick radzi, aby wziąć pod uwagę drogę produktów spożywczych na twój talerz. Zastanów się, gdzie warzywa były uprawiane, skąd pochodzą jajka, kto wyprodukował ser czy wędlinę.- Jedzenie w ten sposób nie tylko pomaga nam tworzyć pozytywne relacje z poszczególnymi składnikami posiłku. Pomaga nam także w dokonywaniu lepszych wyborów żywieniowych, poprawiając ogólny stan zdrowia i samopoczucie – przekonuje ekspertka.
Zobacz też: 5 zasad dobrej diety