Koniec problemu z wiosennym przesileniem. Postaw na ważny składnik diety

Pośpiech to znak naszych czasów – towarzyszy nam od rana do wieczora, przez wszystkie pory roku, wywierając znaczący wpływ na nasze samopoczucie i kondycję. Jego skutki są najbardziej odczuwalne właśnie teraz – w czasie przesilenia wiosennego. To najlepszy moment, by zwolnić i więcej czasu poświęcić zdrowiu. A co jeśli dłuższy odpoczynek jest niemożliwy, bo nasz harmonogram nam na to nie pozwala? Mamy na to sposób!

Obraz
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe

W marcu i kwietniu, gdy regenerujemy się po zimie, zastrzyk zdrowia i energii jest niezbędny. Organizm ma coraz mniej siły, marzymy tylko o tym, aby położyć się spać lub przynajmniej wypocząć z książką pod kocem. Nasz organizmu musi uzupełnić niedobory różnych substancji odżywczych, które utracił zimą. W tym momencie z pomocą przychodzi suplementacja, ważne jest jednak, aby była ona przemyślana. Jeśli siła, to witamina D3, jeśli sprawny mózg, to oczywiście kwasy omega-3.

O zbawiennym działaniu witaminy D3 mówi się coraz częściej. Jest ona niezbędna nie tylko dzieciom, ale również dorosłym. Niedobory witamin D3 w polskim społeczeństwie sięgają ponad 90 proc. Na naszej szerokości geograficznej i przy obecnym zanieczyszczeniu powietrza, właściwa produkcja witaminy D3 w skórze jest praktycznie niemożliwa.
Czemu właściwie witaminę D3 nazywa się "esencją życia"? Na to pytanie odpowiada Mariusz Grzybowski, Kierownik Działu do Spraw Kontaktów ze Środowiskiem Medycznym z Orkla Care: "Witamina D3 bierze udział w produkcji blisko 3000 białek we wszystkich tkankach, a więc jej wpływ na ogólny stan zdrowia jest olbrzymi i wieloetapowy. To nie tylko zapobieganie krzywicy u dzieci i osteoporozie u dorosłych, jak sądzono do niedawna. Świat wciąż odkrywa nowe znaczenia i funkcje witaminy D3, ale już dziś wiadomo, że odgrywa ona rolę nie do przecenienia – przede wszystkim zmniejsza ryzyko śmiertelności z wielu przyczyn.

"Kwasy omega-3 nie tylko kształtują mózg już na etapie życia płodowego, ale również okazują się kluczowe zarówno dla budowy komórek mózgowych, jak i usprawnienia przepływu bodźców nerwowych. Starzenie się mózgu, nierozerwalnie związane z problemami z pamięcią, może być skutecznie zahamowane właśnie dzięki odpowiednio bogatej w kwasy tłuszczowe omega-3 diecie lub prawidłowej suplementacji tego składnika. Myśl szybko i logicznie – nie zapominaj o kwasach omega-3!" - zapewnia dietetyk Aneta Łańcuchowska.

Wydaje się, że korzyści jest sporo? To bynajmniej nie wszystko, ekspertka-dietetyk, która wzięła udział w konferencji Möller’s Gold, bez chwili wahania wylicza je dalej: "Jeżeli w parze z naszą kondycją, zawsze idzie mocne serce i prawidłowo funkcjonujący układ krwionośny, to zadbanie o te obszary naszego ciała, nie wymaga dalszych rekomendacji. Jeżeli energia i siła na co dzień to coś, co kochasz, to pokochaj swoje serce posiłkując je kwasami omega-3, które nie tylko ochronią przed powstawaniem zakrzepów i zatorów, zaburzeniami rytmu serca, ale również wpłyną na prawidłowy poziom krzepliwości krwi, skutecznie chroniąc przed procesami miażdżycowymi".

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika