Trwa ładowanie...
djig5cf
djig5cf

Kokosowo-czekoladowe ciasto zebra

Przepis
3.5
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
djig5cf
Zdjęcie
Zdjęcie
Składniki
  • 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka gazowanej wody
  • 1 szklanka oleju
  • 3 szklanki mąki + 2 łyżki
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel kokosowego aromatu do ciasta
  • masło i bułka tarta do przygotowania formy
  • 1 łyżeczka wiórków kokosowych
Przepis

Przesiać do miski mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę - pod koniec ubijania dodać cukier i żółtka.

Do masy białkowej naprzemiennie dodawać mąkę z proszkiem, olej, wodę - po każdej porcji delikatnie wymieszać łyżką. Dodać aromat i ponownie wymieszać.

Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, a do drugiej pozostałą część mąki i wiórki kokosowe. Przygotować okrągłą formę (ok. 26 cm średnicy), wysmarować ją masłem i obsypać bułką tartą.

Masy nakładać warstwami. Najlepiej zacząć od dwóch łyżek jasnego ciasta, a następnie ciemnego i czynność tę powtarzamy aż wykorzystamy całość.

Piec 20 minut w piekarniku wcześniej rozgrzanym do 160 stopni C. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 40 minut. Pod koniec pieczenia wbić patyczek w ciasto, kiedy będzie suchy wypiek jest gotowy.

Przepis poleca Magdalena Pomorska

Kokosowo-czekoladowe ciasto zebra
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
djig5cf

Podziel się opinią

Share
djig5cf
djig5cf

djig5cf
djig5cf
djig5cf