Knedle z mięsem według przepisu z 1904 roku

Knedle zazwyczaj kojarzą się z sezonem na śliwki i smakami lata. Ale danie to można zaserwować także z mięsnym farszem. Udowadnia to Lena, autorka bloga "Przepisy Tradycyjne", która przetestowała przepis z 1904 roku, spod pióra Marty Norkowskiej. To prosty i szybki sposób na sycący obiad dla całej rodziny.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.przepisytradycyjne.pl

Knedle zazwyczaj kojarzą się z sezonem na śliwki i smakami lata. Ale danie to można zaserwować także z mięsnym farszem. Udowadnia to Lena, autorka bloga "Przepisy Tradycyjne", która przetestowała przepis z 1904 roku, spod pióra Marty Norkowskiej. To prosty i szybki sposób na sycący obiad dla całej rodziny.

- Funt mąki pszennej wymieszać dobrze z kwaterką letniego mleka i łyżką świeżego masła, dodać 2 żółtka i 1 całe jajko, dobrze ubić, aby ciasto było gęste jak na kluski, jeżeli za rzadkie dodać trochę mąki, a gdy za gęste, wlać mleka lub sklarowanego masła. Ciasto rozwałkować cienko, krajać kwadratowe kawałki i w każdy kwadrat zawijać całą śliwkę, posypaną cukrem.[..] Tak przyrządzone knedle można rzucać na wrzącą wodę i gotować na wolnym ogniu, póki zupełnie nie wypłyną na wierzch. Podać je plane masłem rumianym. Zamiast śliwek można brać marmoladę z jabłek lub świeże morele, albo brzoskwinie - napisała w 1904 roku Marta Norkowska.

Składniki:

450 g mąki
250 ml letniego mleka
2 szt żółtek
1 szt jajka
1 łyżeczka masła
400 g mięsa mielonego z indyka
Szczypta soli i pieprzu
1 szt cebuli

Przygotowanie:

Mąkę przesiewam do miski, dodaję mleko o letniej temperaturze, masło, żółtka i całe jajko. Wszystko dokładnie mieszam i wyrabiam na jednolite ciasto. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju. Cebulkę kroję w drobną kostkę i rumienię ją na patelni. Dodaję mięso mielone i podsmażam wszystko około 15 minut. Ciasto formuję na kształt wałka, odkrawam kawałki i do każdego nakładam łyżkę ostudzonego mięsa. Zalepiam dokładnie i nadaję knedlikowi okrągły kształt. Gotuję w garnku wodę. Lekko ją solę i do wrzącej wrzucam knedle. Czekam aż wypłyną, wtedy są gotowe. Knedle podaję z podsmażoną cebulką.

Wybrane dla Ciebie
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥