Trwa ładowanie...

Knedle z mięsem według przepisu z 1904 roku

Knedle zazwyczaj kojarzą się z sezonem na śliwki i smakami lata. Ale danie to można zaserwować także z mięsnym farszem. Udowadnia to Lena, autorka bloga "Przepisy Tradycyjne", która przetestowała przepis z 1904 roku, spod pióra Marty Norkowskiej. To prosty i szybki sposób na sycący obiad dla całej rodziny.
Share
Knedle z mięsem według przepisu z 1904 roku
Źródło: www.przepisytradycyjne.pl
d240pgu

Knedle zazwyczaj kojarzą się z sezonem na śliwki i smakami lata. Ale danie to można zaserwować także z mięsnym farszem. Udowadnia to Lena, autorka bloga "Przepisy Tradycyjne", która przetestowała przepis z 1904 roku, spod pióra Marty Norkowskiej. To prosty i szybki sposób na sycący obiad dla całej rodziny.

- Funt mąki pszennej wymieszać dobrze z kwaterką letniego mleka i łyżką świeżego masła, dodać 2 żółtka i 1 całe jajko, dobrze ubić, aby ciasto było gęste jak na kluski, jeżeli za rzadkie dodać trochę mąki, a gdy za gęste, wlać mleka lub sklarowanego masła. Ciasto rozwałkować cienko, krajać kwadratowe kawałki i w każdy kwadrat zawijać całą śliwkę, posypaną cukrem.[..] Tak przyrządzone knedle można rzucać na wrzącą wodę i gotować na wolnym ogniu, póki zupełnie nie wypłyną na wierzch. Podać je plane masłem rumianym. Zamiast śliwek można brać marmoladę z jabłek lub świeże morele, albo brzoskwinie - napisała w 1904 roku Marta Norkowska.

Składniki:

450 g mąki
250 ml letniego mleka
2 szt żółtek
1 szt jajka
1 łyżeczka masła
400 g mięsa mielonego z indyka
Szczypta soli i pieprzu
1 szt cebuli

d240pgu

Przygotowanie:

Mąkę przesiewam do miski, dodaję mleko o letniej temperaturze, masło, żółtka i całe jajko. Wszystko dokładnie mieszam i wyrabiam na jednolite ciasto. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju. Cebulkę kroję w drobną kostkę i rumienię ją na patelni. Dodaję mięso mielone i podsmażam wszystko około 15 minut. Ciasto formuję na kształt wałka, odkrawam kawałki i do każdego nakładam łyżkę ostudzonego mięsa. Zalepiam dokładnie i nadaję knedlikowi okrągły kształt. Gotuję w garnku wodę. Lekko ją solę i do wrzącej wrzucam knedle. Czekam aż wypłyną, wtedy są gotowe. Knedle podaję z podsmażoną cebulką.

POLECAMY RÓWNIEŻ: Brioszki z powidłami według przepisu z 1895 r.

Najlepsze diety 2016

d240pgu

Podziel się opinią

Share
d240pgu
d240pgu
Więcej tematów