WAŻNE
TERAZ

Polityczne trzęsienie ziemi w Ukrainie. Andrij Jermak odchodzi

Knedle z mięsem według przepisu z 1904 roku

Knedle zazwyczaj kojarzą się z sezonem na śliwki i smakami lata. Ale danie to można zaserwować także z mięsnym farszem. Udowadnia to Lena, autorka bloga "Przepisy Tradycyjne", która przetestowała przepis z 1904 roku, spod pióra Marty Norkowskiej. To prosty i szybki sposób na sycący obiad dla całej rodziny.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.przepisytradycyjne.pl

Knedle zazwyczaj kojarzą się z sezonem na śliwki i smakami lata. Ale danie to można zaserwować także z mięsnym farszem. Udowadnia to Lena, autorka bloga "Przepisy Tradycyjne", która przetestowała przepis z 1904 roku, spod pióra Marty Norkowskiej. To prosty i szybki sposób na sycący obiad dla całej rodziny.

- Funt mąki pszennej wymieszać dobrze z kwaterką letniego mleka i łyżką świeżego masła, dodać 2 żółtka i 1 całe jajko, dobrze ubić, aby ciasto było gęste jak na kluski, jeżeli za rzadkie dodać trochę mąki, a gdy za gęste, wlać mleka lub sklarowanego masła. Ciasto rozwałkować cienko, krajać kwadratowe kawałki i w każdy kwadrat zawijać całą śliwkę, posypaną cukrem.[..] Tak przyrządzone knedle można rzucać na wrzącą wodę i gotować na wolnym ogniu, póki zupełnie nie wypłyną na wierzch. Podać je plane masłem rumianym. Zamiast śliwek można brać marmoladę z jabłek lub świeże morele, albo brzoskwinie - napisała w 1904 roku Marta Norkowska.

Składniki:

450 g mąki
250 ml letniego mleka
2 szt żółtek
1 szt jajka
1 łyżeczka masła
400 g mięsa mielonego z indyka
Szczypta soli i pieprzu
1 szt cebuli

Przygotowanie:

Mąkę przesiewam do miski, dodaję mleko o letniej temperaturze, masło, żółtka i całe jajko. Wszystko dokładnie mieszam i wyrabiam na jednolite ciasto. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju. Cebulkę kroję w drobną kostkę i rumienię ją na patelni. Dodaję mięso mielone i podsmażam wszystko około 15 minut. Ciasto formuję na kształt wałka, odkrawam kawałki i do każdego nakładam łyżkę ostudzonego mięsa. Zalepiam dokładnie i nadaję knedlikowi okrągły kształt. Gotuję w garnku wodę. Lekko ją solę i do wrzącej wrzucam knedle. Czekam aż wypłyną, wtedy są gotowe. Knedle podaję z podsmażoną cebulką.

Wybrane dla Ciebie
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥