Knedle z mięsem według przepisu z 1904 roku

Knedle zazwyczaj kojarzą się z sezonem na śliwki i smakami lata. Ale danie to można zaserwować także z mięsnym farszem. Udowadnia to Lena, autorka bloga "Przepisy Tradycyjne", która przetestowała przepis z 1904 roku, spod pióra Marty Norkowskiej. To prosty i szybki sposób na sycący obiad dla całej rodziny.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.przepisytradycyjne.pl

Knedle zazwyczaj kojarzą się z sezonem na śliwki i smakami lata. Ale danie to można zaserwować także z mięsnym farszem. Udowadnia to Lena, autorka bloga "Przepisy Tradycyjne", która przetestowała przepis z 1904 roku, spod pióra Marty Norkowskiej. To prosty i szybki sposób na sycący obiad dla całej rodziny.

- Funt mąki pszennej wymieszać dobrze z kwaterką letniego mleka i łyżką świeżego masła, dodać 2 żółtka i 1 całe jajko, dobrze ubić, aby ciasto było gęste jak na kluski, jeżeli za rzadkie dodać trochę mąki, a gdy za gęste, wlać mleka lub sklarowanego masła. Ciasto rozwałkować cienko, krajać kwadratowe kawałki i w każdy kwadrat zawijać całą śliwkę, posypaną cukrem.[..] Tak przyrządzone knedle można rzucać na wrzącą wodę i gotować na wolnym ogniu, póki zupełnie nie wypłyną na wierzch. Podać je plane masłem rumianym. Zamiast śliwek można brać marmoladę z jabłek lub świeże morele, albo brzoskwinie - napisała w 1904 roku Marta Norkowska.

Składniki:

450 g mąki
250 ml letniego mleka
2 szt żółtek
1 szt jajka
1 łyżeczka masła
400 g mięsa mielonego z indyka
Szczypta soli i pieprzu
1 szt cebuli

Przygotowanie:

Mąkę przesiewam do miski, dodaję mleko o letniej temperaturze, masło, żółtka i całe jajko. Wszystko dokładnie mieszam i wyrabiam na jednolite ciasto. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju. Cebulkę kroję w drobną kostkę i rumienię ją na patelni. Dodaję mięso mielone i podsmażam wszystko około 15 minut. Ciasto formuję na kształt wałka, odkrawam kawałki i do każdego nakładam łyżkę ostudzonego mięsa. Zalepiam dokładnie i nadaję knedlikowi okrągły kształt. Gotuję w garnku wodę. Lekko ją solę i do wrzącej wrzucam knedle. Czekam aż wypłyną, wtedy są gotowe. Knedle podaję z podsmażoną cebulką.

Wybrane dla Ciebie
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód