Kilka sztuczek, które ułatwią ci życie w kuchni

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia
Katarzyna Gileta

/ 9Wypróbuj koniecznie

Obraz
© Fotolia

W kuchni czujesz się jak ryba w wodzie? A może wręcz przeciwnie, potrafisz przypalić nawet wodę na herbatę? Bez względu na to, jakie są twoje kulinarne umiejętności, podpowiadamy, jak radzić sobie ze zwykłymi kuchennymi czynnościami. Poznaj sztuczki, które ułatwią ci przechowywanie żywności i gotowanie.

Czekoladowe wiórki to doskonały dodatek do wypieków. Zamiast kupować gotowe, które najczęściej kosztują dużo więcej niż tabliczka czekolady, z łatwością przygotujesz je samemu. Wystarczy schłodzić czekoladę w lodówce, a potem przy pomocy obieraczki do ziemniaków zrobić wiórki. Prawda, że proste?

/ 9Zawsze świeża sałata

Obraz
© Shutterstock.com

Aby sałata dłużej zachowała świeżość, owiń ją w zmoczoną, lnianą ściereczkę i schowaj do lodówki. A co z liśćmi już oddzielonymi od główki? Wystarczy poprzekładać je wilgotnym papierowym ręcznikiem i zamknąć w plastikowym pojemniku. Dzięki tej sztuczce nie zwiędną, a ty w każdej chwili będziesz mógł użyć ich do kanapek.

/ 9Sposób na banany

Obraz
© Shutterstock.com

Po przyniesieniu ze sklepu banany błyskawicznie ciemnieją. Jak temu zapobiec? Wystarczy, że oddzielisz je od siebie, a końce owiniesz folią spożywczą. Tak przygotowane owoce schowaj do lodówki.

/ 9Patent na patelnię

Obraz
© 123RF.COM

Przypalone garnki i patelnie to prawdziwa zmora. Mamy świetny sposób, który pomoże ci się z nimi uporać. Bez hektolitrów detergentów i szorowania. Wystarczy, że zagotujesz trochę wody w naczyniu i wlejesz ocet. Zostaw tę miksturę na 30 minut, po tym czasie umyj patelnię.

/ 9Aromatyczne grzyby

Obraz
© Fotolia

Większość z nas płucze pieczarki pod bieżącą wodą lub zanurza je na chwilę w zlewie lub misce. To błąd. W ten sposób grzyby staja się wodniste i tracą aromat. Jak więc je oczyścić? Najlepiej poprzecierać je mokrą ściereczką lub papierowym ręcznikiem.

/ 9Przypalone ciasteczka

Obraz
© Shutterstock.com

Przypalone ciasteczka to nie koniec świata. Wystarczy, że zetrzesz zbyt przypieczone spody na tarce o drobnych oczkach. Nikt się nie zorientuje, że coś poszło nie tak.

/ 9Miksuj bez wpadki

Obraz
© 123RF.COM

Talerzyk papierowy nałożony na łopatki miksera uchroni cię przed remontem kuchni. Wykorzystaj ten patent, a nie będziesz musiał zmywać ciasta czy bitej śmietany ze ścian i sufitów.

/ 9Domowa Nutella

Obraz
© Shutterstock.com

Mamy smaczny sposób na wykorzystanie resztek dżemu, masła orzechowego czy nutelli, które zostały na ściankach słoika. Wlej mleko, zakręć naczynia i potrząśnij. Potem dodaj ulubione płatki śniadaniowe. Gotowe!

/ 9Nie wylewaj łez

Obraz
© Shutterstock.com

Podczas krojenia cebuli płaczą nawet najwięksi twardziele. Jak tego uniknąć? Zanim zaczniesz ją szatkować, skrop deskę sokiem z cytryny.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne