Wypróbuj koniecznie
W kuchni czujesz się jak ryba w wodzie? A może wręcz przeciwnie, potrafisz przypalić nawet wodę na herbatę? Bez względu na to, jakie są twoje kulinarne umiejętności, podpowiadamy, jak radzić sobie ze zwykłymi kuchennymi czynnościami. Poznaj sztuczki, które ułatwią ci przechowywanie żywności i gotowanie.
Czekoladowe wiórki to doskonały dodatek do wypieków. Zamiast kupować gotowe, które najczęściej kosztują dużo więcej niż tabliczka czekolady, z łatwością przygotujesz je samemu. Wystarczy schłodzić czekoladę w lodówce, a potem przy pomocy obieraczki do ziemniaków zrobić wiórki. Prawda, że proste?
Zawsze świeża sałata
Aby sałata dłużej zachowała świeżość, owiń ją w zmoczoną, lnianą ściereczkę i schowaj do lodówki. A co z liśćmi już oddzielonymi od główki? Wystarczy poprzekładać je wilgotnym papierowym ręcznikiem i zamknąć w plastikowym pojemniku. Dzięki tej sztuczce nie zwiędną, a ty w każdej chwili będziesz mógł użyć ich do kanapek.
Sposób na banany
Po przyniesieniu ze sklepu banany błyskawicznie ciemnieją. Jak temu zapobiec? Wystarczy, że oddzielisz je od siebie, a końce owiniesz folią spożywczą. Tak przygotowane owoce schowaj do lodówki.
Patent na patelnię
Przypalone garnki i patelnie to prawdziwa zmora. Mamy świetny sposób, który pomoże ci się z nimi uporać. Bez hektolitrów detergentów i szorowania. Wystarczy, że zagotujesz trochę wody w naczyniu i wlejesz ocet. Zostaw tę miksturę na 30 minut, po tym czasie umyj patelnię.
Aromatyczne grzyby
Większość z nas płucze pieczarki pod bieżącą wodą lub zanurza je na chwilę w zlewie lub misce. To błąd. W ten sposób grzyby staja się wodniste i tracą aromat. Jak więc je oczyścić? Najlepiej poprzecierać je mokrą ściereczką lub papierowym ręcznikiem.
Przypalone ciasteczka
Przypalone ciasteczka to nie koniec świata. Wystarczy, że zetrzesz zbyt przypieczone spody na tarce o drobnych oczkach. Nikt się nie zorientuje, że coś poszło nie tak.
Miksuj bez wpadki
Talerzyk papierowy nałożony na łopatki miksera uchroni cię przed remontem kuchni. Wykorzystaj ten patent, a nie będziesz musiał zmywać ciasta czy bitej śmietany ze ścian i sufitów.
Domowa Nutella
Mamy smaczny sposób na wykorzystanie resztek dżemu, masła orzechowego czy nutelli, które zostały na ściankach słoika. Wlej mleko, zakręć naczynia i potrząśnij. Potem dodaj ulubione płatki śniadaniowe. Gotowe!
Nie wylewaj łez
Podczas krojenia cebuli płaczą nawet najwięksi twardziele. Jak tego uniknąć? Zanim zaczniesz ją szatkować, skrop deskę sokiem z cytryny.