Kilka sztuczek, które ułatwią ci życie w kuchni

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia
Katarzyna Gileta

/ 9Wypróbuj koniecznie

Obraz
© Fotolia

W kuchni czujesz się jak ryba w wodzie? A może wręcz przeciwnie, potrafisz przypalić nawet wodę na herbatę? Bez względu na to, jakie są twoje kulinarne umiejętności, podpowiadamy, jak radzić sobie ze zwykłymi kuchennymi czynnościami. Poznaj sztuczki, które ułatwią ci przechowywanie żywności i gotowanie.

Czekoladowe wiórki to doskonały dodatek do wypieków. Zamiast kupować gotowe, które najczęściej kosztują dużo więcej niż tabliczka czekolady, z łatwością przygotujesz je samemu. Wystarczy schłodzić czekoladę w lodówce, a potem przy pomocy obieraczki do ziemniaków zrobić wiórki. Prawda, że proste?

/ 9Zawsze świeża sałata

Obraz
© Shutterstock.com

Aby sałata dłużej zachowała świeżość, owiń ją w zmoczoną, lnianą ściereczkę i schowaj do lodówki. A co z liśćmi już oddzielonymi od główki? Wystarczy poprzekładać je wilgotnym papierowym ręcznikiem i zamknąć w plastikowym pojemniku. Dzięki tej sztuczce nie zwiędną, a ty w każdej chwili będziesz mógł użyć ich do kanapek.

/ 9Sposób na banany

Obraz
© Shutterstock.com

Po przyniesieniu ze sklepu banany błyskawicznie ciemnieją. Jak temu zapobiec? Wystarczy, że oddzielisz je od siebie, a końce owiniesz folią spożywczą. Tak przygotowane owoce schowaj do lodówki.

/ 9Patent na patelnię

Obraz
© 123RF.COM

Przypalone garnki i patelnie to prawdziwa zmora. Mamy świetny sposób, który pomoże ci się z nimi uporać. Bez hektolitrów detergentów i szorowania. Wystarczy, że zagotujesz trochę wody w naczyniu i wlejesz ocet. Zostaw tę miksturę na 30 minut, po tym czasie umyj patelnię.

/ 9Aromatyczne grzyby

Obraz
© Fotolia

Większość z nas płucze pieczarki pod bieżącą wodą lub zanurza je na chwilę w zlewie lub misce. To błąd. W ten sposób grzyby staja się wodniste i tracą aromat. Jak więc je oczyścić? Najlepiej poprzecierać je mokrą ściereczką lub papierowym ręcznikiem.

/ 9Przypalone ciasteczka

Obraz
© Shutterstock.com

Przypalone ciasteczka to nie koniec świata. Wystarczy, że zetrzesz zbyt przypieczone spody na tarce o drobnych oczkach. Nikt się nie zorientuje, że coś poszło nie tak.

/ 9Miksuj bez wpadki

Obraz
© 123RF.COM

Talerzyk papierowy nałożony na łopatki miksera uchroni cię przed remontem kuchni. Wykorzystaj ten patent, a nie będziesz musiał zmywać ciasta czy bitej śmietany ze ścian i sufitów.

/ 9Domowa Nutella

Obraz
© Shutterstock.com

Mamy smaczny sposób na wykorzystanie resztek dżemu, masła orzechowego czy nutelli, które zostały na ściankach słoika. Wlej mleko, zakręć naczynia i potrząśnij. Potem dodaj ulubione płatki śniadaniowe. Gotowe!

/ 9Nie wylewaj łez

Obraz
© Shutterstock.com

Podczas krojenia cebuli płaczą nawet najwięksi twardziele. Jak tego uniknąć? Zanim zaczniesz ją szatkować, skrop deskę sokiem z cytryny.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja