Trwa ładowanie...
30-04-2014 13:54

Kawa ciekawsza niż wino

Podobno aromat kawy należy do najbardziej rozpoznawalnych zapachów na świecie. Są lody kawowe, kawowe ciasta, cukierki... a nawet piwo. Do kawy dodaje się mleko, cukier, syropy smakowe, przyprawy i inne dodatki, aby poprawić jej smak. Można by odnieść wrażenie, że to produkt prosty, jednowymiarowy sensorycznie, przeciętnie smaczny. Nic bardziej mylnego.

Kawa ciekawsza niż winoŹródło: 123RF
d1qotxd
d1qotxd

Na początek, trochę kontrowersyjnie przyjęłabym, że nie ma czegoś takiego jak smak kawy. Nie da się stworzyć uniwersalnej charakterystyki smakowej produktu, który ma ponad tysiąc aromatów. To znacznie więcej niż celebrowane przez znawców wino. Oczywiście tak jak w przypadku każdego innego produktu spożywczego ogromne znaczenie ma jakość kawy, którą degustujemy. Gorzki i cierpki napój o aromatach drewna, spalenizny, ziemi, zjełczałego tłuszczu to smak kawy niskiej jakości. Spotkamy go, niestety, w wielu lokalach gastronomicznych oraz na półkach sklepów delikatesowych. Dobrą kawę cechuje przede wszystkim naturalna słodycz i czystość smaku. Podobnie jak w przypadku wina, ważną cechą jest także przyjemna kwaskowatość, która sprawia, że napar jest ciekawy, a nie płaski. Podobnie jak w ocenie win pod uwagę bierze się również cielistość (body), balans, finisz (aftertaste). A największą przyjemność sprawia niezliczone bogactwo aromatów, które tworzą złożone charakterystyki sensoryczne.

„Speciality” na podniebieniu

Kawy najwyższej jakości (tzw. speciality) mają bardzo rozbudowane profile smakowe. Wpływa na to wiele czynników. Począwszy od gatunku kawy i jej rodzaju, przez kraj oraz region, a także farmę, z jakiej pochodzi. Wysokość uprawy, gleba, warunki klimatyczne, stopień zacienienia, fauna i flora mają tu ogromne znaczenie. Nie mniej ważne są: metody zbioru i selekcji, a następnie obróbki, czyli pozyskiwania pestki z owocu. Każdy z tych etapów determinuje jakość i smak tzw. ziarna zielonego, czyli surowca, z którego następnie, w procesie palenia powstaje kawa gotowa do spożycia. Staranność w uprawie i selekcji, pozwalająca odseparować ziarna wyjątkowe od przeciętnych, a także usunąć niedoskonałości (tzw. defekty), to postawa uzyskiwania kaw najwyższej jakości. Ważna jest świeżość surowca i kawy po wypaleniu. Właśnie dlatego dobre palarnie zawsze zamieszczają na opakowaniu informację o czasie zbioru kawy oraz dacie jej palenia. Zła kawa smakuje źle. Zła, stara kawa smakuje jeszcze gorzej.

Komu Brazylii, a komu Kenii?

Kawa uprawiana jest w ok. 50 krajach świata położonych w strefie okołorównikowej. Podobnie jak w przypadku wina terroir to słowo klucz. I tak jak informacja „wino z Francji” niewiele nam powie, tak samo nie ma jednej charakterystyki np. kawy z Kolumbii. Kawy z różnych regionów, plantacji, a często nawet wybranej części danej plantacji smakują inaczej. I odwrotnie – kawy z różnych krajów, ale o zbliżonej charakterystyce terroir mogą smakować podobnie. Oczywiście są pewne ogóle cechy wspólne charakteryzujące kawy z danego kraju. Kto zaczyna swoją przygodę ze smakowaniem kaw wysokiej jakości, może potraktować je jako pierwszy drogowskaz. Zacznijmy od Afryki, skąd kawa pochodzi.

Kawy z Etiopii mają bardzo charakterystyczne, choć zróżnicowane aromaty: od kwiatowo-herbacianych z nutami jaśminu, bergamotki, frezji, trawy cytrynowej w regionie Yirgacheffe, przez winne i cytrusowe z regionu Sidamo, po bardzo owocowe z nutami czarnych jagód i truskawek. Kawy z Kenii są słynne ze swojej soczystości, wysokiej winnej kwaskowatości i aromatów czarnej porzeczki. Warto spróbować również dobrych kaw Ruandy, Burundi czy Jemenu. Bywają bardzo słodkie i owocowe. Południowa Ameryka to oczywiście kawy z Brazylii, które z uwagi na z reguły niską kwaskowatość, duże body oraz aromaty czekolady, migdałów czy marcepanu są doceniane zwłaszcza przez zwolenników klasycznego espresso.

d1qotxd

Kawy z Kolumbii oprócz podobnie słodkich aromatów karmelu, orzechów, słodu, będą dodatkowo bardzo owocowe, zwłaszcza z nutami czerwonych owoców, a czasem wina. W kawach z Peru spodziewać się można aromatów trzciny cukrowej, Boliwię łączą aromaty kwiatów i karmelu. Ameryka Środkowa to doskonałe źródło kaw speciality, uprawia się tu prawie wyłącznie odmiany gatunku Arabika. Najbardziej rozpoznawalna wśród koneserów jest zapewne słynna Gesha z Panamy o wyjątkowym aromacie kwiatów i cynamonu. Równie zachwycające są słodkie, miodowo-maślane kawy z Salwadoru, Gwatemale z nutami kwiatów, czerwonych owoców i mlecznej czekolady oraz kawy z Hondurasu i Kostaryki, w których można odnaleźć aromaty pomarańczy i brzoskwiń.

Ameryka Północna to oczywiście pikantne kawy meksykańskie z aromatami przypraw i wiśni. Okrążając kulę ziemską, nie można pominąć dzikich kaw z Papui-Nowej Gwinei. Mają aromaty owoców tropikalnych, cytrusów i imbiru. Tę szybką i dość pobieżną wędrówkę zakończę na kawach z Indonezji, bardzo różnych od kaw Afryki czy Ameryki Środkowej. Polubią je amatorzy kaw o aromatach dymnych, ziołowych, ziemistych, gorzkiego kakao.

Świat kaw przeciętnej jakości jest duży, ale mało zróżnicowany. Kawy najwyższej jakości to zaledwie 1 proc. światowej produkcji, ale bogactwo smaku nieograniczone. Kto ich nie spróbuje, nigdy nie pozna prawdziwego smaku kawy.

Magazyn Foodservice

d1qotxd
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1qotxd
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj