Katalog przypraw

Nawet najprostsze do przyrządzenia dania nie smakowałby tak samo, gdyby nie dodano do nich różnych przypraw. Te aromatyczne dodatki od wieków urozmaicają wszelkie kulinarne specjały i gwarantują naszym zmysłom prawdziwą ucztę. Z pewnością warto wiedzieć, do których konkretnie potraw najlepiej użyć danych przypraw, tak by w pełni wykorzystać ich możliwości. Oprócz tego dobrze jest także zdawać sobie sprawę z leczniczych właściwości poszczególnych ziół. W wielu przypadkach stanowią one bowiem niezwykle cenne i naturalne środki zapobiegające różnym schorzeniom.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Przyprawy stosowane są przez ludzi od najdawniejszych czasów. Już prastare cywilizacje korzystały z dobrodziejstw natury i przy pomocy różnych ziół, nasion lub owoców doprawiały prymitywne dania, leczyły rozmaite dolegliwości oraz barwiły tkaniny. Przyprawom niejednokrotnie przypisywano też znaczenie symboliczne, a nawet magiczne. W późniejszym czasie niektóre dodatki kulinarne (szczególnie te egzotyczne) traktowano jako jeden ze środków płatniczych. Ich ceny nierzadko osiągały niewyobrażalnie wysokie wartości. Dziś przyprawy spotkać można w każdym polskim domu oraz sklepie. Bez nich żadna potrawa nie zyskałaby swojego unikatowego charakteru. Obecnie przyprawy nadal stosuje się do leczenia w domowych warunkach różnych chorób i schorzeń.

Przyprawy najczęściej wytwarza się z liści, korzeni oraz owoców poszczególnych gatunków roślin. Istnieją również specjalne mieszanki oraz sosy, które powstają na bazie naturalnie uzyskanych dodatków kulinarnych. Poniżej znajdziesz szeroką bazę popularnych w Polsce przypraw. Już teraz sprawdź, jakie są ich zastosowania oraz właściwości.

Lista przypraw:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości