Katalog przypraw
Nawet najprostsze do przyrządzenia dania nie smakowałby tak samo, gdyby nie dodano do nich różnych przypraw. Te aromatyczne dodatki od wieków urozmaicają wszelkie kulinarne specjały i gwarantują naszym zmysłom prawdziwą ucztę. Z pewnością warto wiedzieć, do których konkretnie potraw najlepiej użyć danych przypraw, tak by w pełni wykorzystać ich możliwości. Oprócz tego dobrze jest także zdawać sobie sprawę z leczniczych właściwości poszczególnych ziół. W wielu przypadkach stanowią one bowiem niezwykle cenne i naturalne środki zapobiegające różnym schorzeniom.
Przyprawy stosowane są przez ludzi od najdawniejszych czasów. Już prastare cywilizacje korzystały z dobrodziejstw natury i przy pomocy różnych ziół, nasion lub owoców doprawiały prymitywne dania, leczyły rozmaite dolegliwości oraz barwiły tkaniny. Przyprawom niejednokrotnie przypisywano też znaczenie symboliczne, a nawet magiczne. W późniejszym czasie niektóre dodatki kulinarne (szczególnie te egzotyczne) traktowano jako jeden ze środków płatniczych. Ich ceny nierzadko osiągały niewyobrażalnie wysokie wartości. Dziś przyprawy spotkać można w każdym polskim domu oraz sklepie. Bez nich żadna potrawa nie zyskałaby swojego unikatowego charakteru. Obecnie przyprawy nadal stosuje się do leczenia w domowych warunkach różnych chorób i schorzeń.
Przyprawy najczęściej wytwarza się z liści, korzeni oraz owoców poszczególnych gatunków roślin. Istnieją również specjalne mieszanki oraz sosy, które powstają na bazie naturalnie uzyskanych dodatków kulinarnych. Poniżej znajdziesz szeroką bazę popularnych w Polsce przypraw. Już teraz sprawdź, jakie są ich zastosowania oraz właściwości.
Lista przypraw:
• Anyż gwiazdkowy
• Bazylia
• Chili
• Curry
• Cynamon
• Cząber
• Czosnek niedźwiedzi
• Czubryca
• Garam masala
• Gorczyca biała
• Gorczyca czarna
• Goździki
• Imbir
• Gałka muszkatołowa
• Estragon
• Jałowiec
• Kardamon
• Kmin rzymski
• Kolendra
• Koper
• Kozieradka
• Kurkuma
• Len
• Liście curry
• Liść laurowy
• Lubczyk
• Majeranek
• Melisa
• Mięta
• Nasturcja
• Natka pietruszki
• Oregano
• Papryka
• Pieprz biały
• Rozmaryn
• Szafran
• Szałwia
• Trybula ogrodowa
• Tymianek
• Wanilia
• Ziele angielskie
Wojciech Chentkiewicz