Kasza manna z jagodami. Smak wakacji z dzieciństwa w prostym przepisie
Kasza manna, nieodłączny składnik wielu śniadań w przedszkolu, to produkt niedoceniany. Dlatego znalazł się w cyklu "Sentymentalny wtorek". Wystarczy przecież połączyć kaszę z sezonowymi, świeżymi owocami, aby stworzyć wspaniałą propozycję o poranku. Pysznie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przepis prosto z bloga "Dziękuję było pyszne".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- szklanka kaszy manny
- 2-2,5 szklanki mleka
- 3/4 szklanki jagód
- miód
Mleko gotujemy. Wsypujemy kaszę. Słodzimy (u mnie miód, ale może być syrop klonowy, z agawy, daktylowy czy zwykły cukier). Mieszamy do uzyskania gęstej struktury. Uważamy, by ogień nie był za duży, żeby kaszka nie przywarła nam do dna garnka. Umyte jagody blendujemy. Następnie w garnku podgotowujemy je z odrobiną słodkiego dodatku, tak żeby sos się odrobinę zredukował (zgęstniał). Gotowym sosikiem jagodowym polewamy kaszę mannę.
Zobacz także: przepyszne ciasto z serem i malinami
Polecamy wideo: Sposób na muszki owocówki
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze