Kasza bulgur - sprawdzone przepisy

Pyszny produkt w profilaktyce nowotworów. Zapobiega zaparciom i odchudza.

Kasza bulgur - sprawdzone przepisy
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Kasza bulgur cieszy się w Polsce coraz większą popularnością. Do niedawna był to produkt nieznany, dziś dostępny jest w większości sklepów. Każdy, kto choć trochę interesuje się zdrowym trybem życia wie, że kasze są wspaniałym sposobem na zachowanie zdrowia i smukłej sylwetki. Coraz częściej na polskich stołach zamiast ziemniaków podaje się na obiad kaszę gryczaną, jaglaną, kuskus oraz bulgur. Każda z nich ma odmienne właściwości oraz smak.

Kasze sprawdzają się zarówno jako składnik deserów, jak i obiadów. Kasza bulgur, choć od niedawna pojawia się na polskich stołach, wytwarzana jest od setek lat w krajach Bliskiego Wschodu. Stanowi tam jeden z głównych elementów codziennego pożywienia. Produkowana jest z ziaren pszenicy durum. Świetnie komponuje się z sałatkami, zupami oraz sosami.

Właściwości kaszy bulgur

Kasza bulgur posiada dużą ilość białka, jest więc produktem idealnym dla osób aktywnych fizycznie. Jej niski indeks glikemiczny sprawia, że sprawdzi się jako element diety diabetyków. Dzięki wysokiej zawartości błonnika reguluję perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Może być stosowana w profilaktyce nowotworów oraz jako pożywienie uzupełniające witaminy z grupy B. Jest także bogata w magnez, żelazo oraz fosfor niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bogata jest także w chrom, dzięki któremu zmniejszysz łaknienie na słodycze.

Kasza bulgur - jak gotować?

Aby ugotować kaszę bulgur bez dodatków, należy wrzucić ją do wrzącej wody. Proporcje kaszy do ilości wody są następujące: szklanka kaszy na dwie szklanki wody. Gotować do czasu, aż kasza będzie miękka. Długość jej przygotowania zależy od tego, czy jest to kasza grubo, czy drobnoziarnista. Wbrew pozorom drobna kasza gotuje się dłużej. Przedstawiamy przepisy na kaszę bulgur w dwóch odsłonach: na słodko i słono.

Kasza bulgur z mlekiem i bananami – idealna na śniadanie i kolację

Składniki:
· 2 szklanki wody
· 1 szklanka mleka
· 1 szklanka kaszy bulgur
· 2 banany
· garść suszonej żurawiny lub pokrojonych suszonych śliwek
· 2 łyżki miodu

Sposób wykonania: W garnku ugotuj wodę, wsyp kaszę. Gdy będzie ona al dente, dodaj szklankę mleka, po czym gotuj jeszcze przez minutę i dosyp suszone owoce. Kiedy całość będzie gotowa, polej miodem, a następnie pokrój i dodaj banany.

Kasza bulgur z warzywami i kurczakiem na obiad

Składniki:
· 1 szklanka kaszy bulgur gruboziarnistej
· 2 szklanki wody
· opakowanie chińskich warzyw na patelnię lub samodzielnie pokrojone warzywa: papryka, por, cukinia, 1 marchewka, czerwona cebula, 3 ząbki czosnku
· 100 g piersi z kurczaka
· łyżeczka masła klarowanego
· przyprawy: papryka słodka, bazylia, oregano, curry, papryka ostra, sól.
· łyżeczka przecieru pomidorowego
· natka pietruszki

Sposób wykonania: kurczaka pokrój na drobne kawałki, na patelni rozgrzej masło. Kurczaka umieść w patelni, dodaj pokrojone warzywa, dodaj łyżeczkę przecieru pomidorowego i odrobinę każdej z przypraw. W oddzielnym garnku zagotuj wodę i wsyp kaszę, gotuj około 10 minut. Gdy kasza będzie miękka, wymieszaj ją z warzywami. Posiekaj drobno natkę pietruszki i posyp nią potrawę.

Patrycja Gruszecka

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów