Trwa ładowanie...

Kasza bulgur - sprawdzone przepisy

Pyszny produkt w profilaktyce nowotworów. Zapobiega zaparciom i odchudza.

Share
Kasza bulgur - sprawdzone przepisy
Źródło: Shutterstock.com
ddy1ac7

Kasza bulgur cieszy się w Polsce coraz większą popularnością. Do niedawna był to produkt nieznany, dziś dostępny jest w większości sklepów. Każdy, kto choć trochę interesuje się zdrowym trybem życia wie, że kasze są wspaniałym sposobem na zachowanie zdrowia i smukłej sylwetki. Coraz częściej na polskich stołach zamiast ziemniaków podaje się na obiad kaszę gryczaną, jaglaną, kuskus oraz bulgur. Każda z nich ma odmienne właściwości oraz smak.

Kasze sprawdzają się zarówno jako składnik deserów, jak i obiadów. Kasza bulgur, choć od niedawna pojawia się na polskich stołach, wytwarzana jest od setek lat w krajach Bliskiego Wschodu. Stanowi tam jeden z głównych elementów codziennego pożywienia. Produkowana jest z ziaren pszenicy durum. Świetnie komponuje się z sałatkami, zupami oraz sosami.

ddy1ac7

Właściwości kaszy bulgur

Kasza bulgur posiada dużą ilość białka, jest więc produktem idealnym dla osób aktywnych fizycznie. Jej niski indeks glikemiczny sprawia, że sprawdzi się jako element diety diabetyków. Dzięki wysokiej zawartości błonnika reguluję perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Może być stosowana w profilaktyce nowotworów oraz jako pożywienie uzupełniające witaminy z grupy B. Jest także bogata w magnez, żelazo oraz fosfor niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bogata jest także w chrom, dzięki któremu zmniejszysz łaknienie na słodycze.

Kasza bulgur - jak gotować?

Aby ugotować kaszę bulgur bez dodatków, należy wrzucić ją do wrzącej wody. Proporcje kaszy do ilości wody są następujące: szklanka kaszy na dwie szklanki wody. Gotować do czasu, aż kasza będzie miękka. Długość jej przygotowania zależy od tego, czy jest to kasza grubo, czy drobnoziarnista. Wbrew pozorom drobna kasza gotuje się dłużej. Przedstawiamy przepisy na kaszę bulgur w dwóch odsłonach: na słodko i słono.

Kasza bulgur z mlekiem i bananami – idealna na śniadanie i kolację

Składniki:
· 2 szklanki wody
· 1 szklanka mleka
· 1 szklanka kaszy bulgur
· 2 banany
· garść suszonej żurawiny lub pokrojonych suszonych śliwek
· 2 łyżki miodu

Sposób wykonania: W garnku ugotuj wodę, wsyp kaszę. Gdy będzie ona al dente, dodaj szklankę mleka, po czym gotuj jeszcze przez minutę i dosyp suszone owoce. Kiedy całość będzie gotowa, polej miodem, a następnie pokrój i dodaj banany.

ddy1ac7

Kasza bulgur z warzywami i kurczakiem na obiad

Składniki:
· 1 szklanka kaszy bulgur gruboziarnistej
· 2 szklanki wody
· opakowanie chińskich warzyw na patelnię lub samodzielnie pokrojone warzywa: papryka, por, cukinia, 1 marchewka, czerwona cebula, 3 ząbki czosnku
· 100 g piersi z kurczaka
· łyżeczka masła klarowanego
· przyprawy: papryka słodka, bazylia, oregano, curry, papryka ostra, sól.
· łyżeczka przecieru pomidorowego
· natka pietruszki

Sposób wykonania: kurczaka pokrój na drobne kawałki, na patelni rozgrzej masło. Kurczaka umieść w patelni, dodaj pokrojone warzywa, dodaj łyżeczkę przecieru pomidorowego i odrobinę każdej z przypraw. W oddzielnym garnku zagotuj wodę i wsyp kaszę, gotuj około 10 minut. Gdy kasza będzie miękka, wymieszaj ją z warzywami. Posiekaj drobno natkę pietruszki i posyp nią potrawę.

Patrycja Gruszecka

ddy1ac7
ddy1ac7

Podziel się opinią

Share
ddy1ac7
ddy1ac7
Więcej tematów