Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 5Zniknie do ostatniego okruszka

Obraz
© 123RF

Karpatka to tradycyjne polskie ciasto. Najlepiej smakuje oczywiście u mamy. Skąd nazwa? Otóż, karpatka to dwa blaty parzonego ciasta, przełożone budyniowym kremem. Ciasto podczas pieczenia zyskuje nieregularną, podładowaną powierzchnię przypominającą góry. Stąd nawiązanie do Karpat. Jak zrobić karpatkę?

/ 5Lista składników

Obraz
© 123RF

Składniki na ciasto: szklanka wody, pół kostki masła, szklanka mąki pszennej, 6 jajek, szczypta soli, łyżeczka proszku do pieczenia.
Krem: 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki pszennej, 6 łyżek cukru, 3 szklanki mleka, 3 żółtka, 1,5 kostki masła.

/ 5Ciasto ucierane

Obraz
© 123RF

Wodę z masłem zagotuj w rondelku. Dodaj mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Mieszaj energicznie, aż powstanie gęsta jednolita masa. Kiedy ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia, zdejmij je z ognia i odstaw do ostygnięcia. Cały czas mieszając, dodawaj po jednym żółtku. Podziel ciasto na dwie części.

/ 5Czas pieczenia

Obraz
© 123RF

Na blasze o wymiarach 23×38 cm wyłożoną papierem do pieczenia rozprowadź część ciasta. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 200 st. i piecz przez 15–20 min. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.

/ 5Lekki krem

Obraz
© 123RF

Przygotuj krem. Półtorej szklanki mleka zagotuj z cukrem. Pozostałą część mleka wymieszaj z mąką pszenną, ziemniaczaną i żółtkami. Dodaj do gotującego się mleka, szybko mieszając, by nie powstały grudki. Budyń gotuj ok. 1 minuty. Odstaw do ostygnięcia. Miękkie masło utrzyj mikserem na puch. Cały czas miksując, porcjami dodawaj budyń. Placki przełóż kremem i posyp cukrem pudrem.

Wybrane dla Ciebie
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie