Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 5Zniknie do ostatniego okruszka

Obraz
© 123RF

Karpatka to tradycyjne polskie ciasto. Najlepiej smakuje oczywiście u mamy. Skąd nazwa? Otóż, karpatka to dwa blaty parzonego ciasta, przełożone budyniowym kremem. Ciasto podczas pieczenia zyskuje nieregularną, podładowaną powierzchnię przypominającą góry. Stąd nawiązanie do Karpat. Jak zrobić karpatkę?

/ 5Lista składników

Obraz
© 123RF

Składniki na ciasto: szklanka wody, pół kostki masła, szklanka mąki pszennej, 6 jajek, szczypta soli, łyżeczka proszku do pieczenia.
Krem: 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki pszennej, 6 łyżek cukru, 3 szklanki mleka, 3 żółtka, 1,5 kostki masła.

/ 5Ciasto ucierane

Obraz
© 123RF

Wodę z masłem zagotuj w rondelku. Dodaj mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Mieszaj energicznie, aż powstanie gęsta jednolita masa. Kiedy ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia, zdejmij je z ognia i odstaw do ostygnięcia. Cały czas mieszając, dodawaj po jednym żółtku. Podziel ciasto na dwie części.

/ 5Czas pieczenia

Obraz
© 123RF

Na blasze o wymiarach 23×38 cm wyłożoną papierem do pieczenia rozprowadź część ciasta. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 200 st. i piecz przez 15–20 min. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.

/ 5Lekki krem

Obraz
© 123RF

Przygotuj krem. Półtorej szklanki mleka zagotuj z cukrem. Pozostałą część mleka wymieszaj z mąką pszenną, ziemniaczaną i żółtkami. Dodaj do gotującego się mleka, szybko mieszając, by nie powstały grudki. Budyń gotuj ok. 1 minuty. Odstaw do ostygnięcia. Miękkie masło utrzyj mikserem na puch. Cały czas miksując, porcjami dodawaj budyń. Placki przełóż kremem i posyp cukrem pudrem.

Wybrane dla Ciebie
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata