Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 5Zniknie do ostatniego okruszka

Obraz
© 123RF

Karpatka to tradycyjne polskie ciasto. Najlepiej smakuje oczywiście u mamy. Skąd nazwa? Otóż, karpatka to dwa blaty parzonego ciasta, przełożone budyniowym kremem. Ciasto podczas pieczenia zyskuje nieregularną, podładowaną powierzchnię przypominającą góry. Stąd nawiązanie do Karpat. Jak zrobić karpatkę?

/ 5Lista składników

Obraz
© 123RF

Składniki na ciasto: szklanka wody, pół kostki masła, szklanka mąki pszennej, 6 jajek, szczypta soli, łyżeczka proszku do pieczenia.
Krem: 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki pszennej, 6 łyżek cukru, 3 szklanki mleka, 3 żółtka, 1,5 kostki masła.

/ 5Ciasto ucierane

Obraz
© 123RF

Wodę z masłem zagotuj w rondelku. Dodaj mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Mieszaj energicznie, aż powstanie gęsta jednolita masa. Kiedy ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia, zdejmij je z ognia i odstaw do ostygnięcia. Cały czas mieszając, dodawaj po jednym żółtku. Podziel ciasto na dwie części.

/ 5Czas pieczenia

Obraz
© 123RF

Na blasze o wymiarach 23×38 cm wyłożoną papierem do pieczenia rozprowadź część ciasta. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 200 st. i piecz przez 15–20 min. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.

/ 5Lekki krem

Obraz
© 123RF

Przygotuj krem. Półtorej szklanki mleka zagotuj z cukrem. Pozostałą część mleka wymieszaj z mąką pszenną, ziemniaczaną i żółtkami. Dodaj do gotującego się mleka, szybko mieszając, by nie powstały grudki. Budyń gotuj ok. 1 minuty. Odstaw do ostygnięcia. Miękkie masło utrzyj mikserem na puch. Cały czas miksując, porcjami dodawaj budyń. Placki przełóż kremem i posyp cukrem pudrem.

Wybrane dla Ciebie
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu