Karnawałowa mieszanka Dukkah
- Ilość dla 5-6 osób:
- orzechy laskowe- 1 szklanka
- migdały- 1/2 szklanki
- słonecznik- 3 łyżki
- sezam- 2 łyżki
- suszona mięta- 2 łyżki
- nasiona kminu- 1 łyżka
- nasiona kolendry- 1 łyżka
- sól- szczypta
- Dodatkowo:
- oliwa
- bagietka
Orzechy laskowe wsypać na suchą patelnię i prażyć, do momentu zarumienienia się skórki i jej pękania, a następnie wysypać orzechy na ściereczkę i pocierać o siebie- w celu pozbycia się skórki (nie trzeba robić tego dokładnie).
Kolejno na patelni prażyć migdały obrane ze skórki (zalać wrzącą wodą i po około 5 minutach skórkę ściągnąć), następnie słonecznik razem z sezamem, kminem i kolendrą.
Wszystkie składniki wsypać do robota kuchennego i zmiksować pulsacyjnie (to ważne, bo inaczej powstanie oleista masa!).
Można też się pobawić moździerzem i ucierać ręcznie.
Moczyć bagietkę w oliwie, a następnie w Dukkah.
Smacznego!
Przepis dodał użytkownik krainamiodemplynaca.blogspot.com
Podziel się opinią
Komentarze