Trwa ładowanie...
d237b9c
31-10-2014 18:24

Karczek nadziewany śliwkami i chrzanem z kluskami śląskimi

Przepis

Miękka i soczysta pieczeń z karkówki faszerowanej owocami. Do tego chrzanowy sos i kluski śląskie. Zapowiada się smaczny obiad.

d237b9c
4.5
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Fotolia
Źródło: Fotolia
Składniki
  • ok. 800 g karkówki (może być więcej)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 mały słoiczek chrzanu
  • 100 g suszonych śliwek
  • 150 g miękkiego masła
  • 2 opakowania klusek śląskich

Sos:

Przepis

Karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowy i robimy za pomocą noża kieszonkę uważając, aby nie przekłuć jej dna. Chrzan odciskamy z nadmiaru wody i mieszamy z masłem i suszonymi śliwkami. Karkówkę nadziewamy aż zużyjemy cały farsz i zamykamy kieszonkę za pomocą szpilek do rolad lub wykałaczek.

Majeranek, pieprz i sól mieszamy z olejem i nacieramy mięso tak, aby nie wypadł farsz. Karkówkę wkładamy do rękawa zostawiając trochę miejsca po bokach mięsa i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. godzinę.

Po upieczeniu pozostanie nam w rękawie sos, który przelewamy do rondelka. Dolewamy do niego ok. pół szklanki gorącej wody, śmietanę, chrzan i gotujemy na małym ogniu dopóki sos się nie zagęści.

Po ostygnięciu karkówki kroimy ją na plastry i podajemy z sosem.

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Karczek nadziewany śliwkami i chrzanem z kluskami śląskimi
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d237b9c
d237b9c
d237b9c
d237b9c
Więcej tematów
d237b9c