WAŻNE
TERAZ

Zatrzymano mężczyznę, który groził prezydentowi Nawrockiemu

Karczek nadziewany śliwkami i chrzanem z kluskami śląskimi

Miękka i soczysta pieczeń z karkówki faszerowanej owocami. Do tego chrzanowy sos i kluski śląskie. Zapowiada się smaczny obiad.

Karczek nadziewany śliwkami i chrzanem z kluskami śląskimiKarczek nadziewany śliwkami i chrzanem z kluskami śląskimi

Składniki

  • ok. 800 g karkówki (może być więcej)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 mały słoiczek chrzanu
  • 100 g suszonych śliwek
  • 150 g miękkiego masła
  • 2 opakowania klusek śląskich

Sos:

Przepis

Karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowy i robimy za pomocą noża kieszonkę uważając, aby nie przekłuć jej dna. Chrzan odciskamy z nadmiaru wody i mieszamy z masłem i suszonymi śliwkami. Karkówkę nadziewamy aż zużyjemy cały farsz i zamykamy kieszonkę za pomocą szpilek do rolad lub wykałaczek.

Przepis

Majeranek, pieprz i sól mieszamy z olejem i nacieramy mięso tak, aby nie wypadł farsz. Karkówkę wkładamy do rękawa zostawiając trochę miejsca po bokach mięsa i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. godzinę.

Przepis

Po upieczeniu pozostanie nam w rękawie sos, który przelewamy do rondelka. Dolewamy do niego ok. pół szklanki gorącej wody, śmietanę, chrzan i gotujemy na małym ogniu dopóki sos się nie zagęści.

Przepis

Po ostygnięciu karkówki kroimy ją na plastry i podajemy z sosem.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości