Karczek nadziewany śliwkami i chrzanem z kluskami śląskimi
Miękka i soczysta pieczeń z karkówki faszerowanej owocami. Do tego chrzanowy sos i kluski śląskie. Zapowiada się smaczny obiad.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
- ok. 800 g karkówki (może być więcej)
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 mały słoiczek chrzanu
- 100 g suszonych śliwek
- 150 g miękkiego masła
- 2 opakowania klusek śląskich
Sos:
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 200 ml słodkiej śmietany 30 proc.
- 1 łyżeczka chrzanu tartego.
Karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowy i robimy za pomocą noża kieszonkę uważając, aby nie przekłuć jej dna. Chrzan odciskamy z nadmiaru wody i mieszamy z masłem i suszonymi śliwkami. Karkówkę nadziewamy aż zużyjemy cały farsz i zamykamy kieszonkę za pomocą szpilek do rolad lub wykałaczek.
Majeranek, pieprz i sól mieszamy z olejem i nacieramy mięso tak, aby nie wypadł farsz. Karkówkę wkładamy do rękawa zostawiając trochę miejsca po bokach mięsa i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. godzinę.
Po upieczeniu pozostanie nam w rękawie sos, który przelewamy do rondelka. Dolewamy do niego ok. pół szklanki gorącej wody, śmietanę, chrzan i gotujemy na małym ogniu dopóki sos się nie zagęści.
Po ostygnięciu karkówki kroimy ją na plastry i podajemy z sosem.
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze