Trwa ładowanie...
d4m54ai
31-10-2014 18:24

Karczek nadziewany śliwkami i chrzanem z kluskami śląskimi

Przepis

Miękka i soczysta pieczeń z karkówki faszerowanej owocami. Do tego chrzanowy sos i kluski śląskie. Zapowiada się smaczny obiad.

d4m54ai
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Fotolia
Źródło: Fotolia
Składniki
  • ok. 800 g karkówki (może być więcej)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 mały słoiczek chrzanu
  • 100 g suszonych śliwek
  • 150 g miękkiego masła
  • 2 opakowania klusek śląskich

Sos:

Przepis

Karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowy i robimy za pomocą noża kieszonkę uważając, aby nie przekłuć jej dna. Chrzan odciskamy z nadmiaru wody i mieszamy z masłem i suszonymi śliwkami. Karkówkę nadziewamy aż zużyjemy cały farsz i zamykamy kieszonkę za pomocą szpilek do rolad lub wykałaczek.

Majeranek, pieprz i sól mieszamy z olejem i nacieramy mięso tak, aby nie wypadł farsz. Karkówkę wkładamy do rękawa zostawiając trochę miejsca po bokach mięsa i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. godzinę.

Po upieczeniu pozostanie nam w rękawie sos, który przelewamy do rondelka. Dolewamy do niego ok. pół szklanki gorącej wody, śmietanę, chrzan i gotujemy na małym ogniu dopóki sos się nie zagęści.

Po ostygnięciu karkówki kroimy ją na plastry i podajemy z sosem.

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Karczek nadziewany śliwkami i chrzanem z kluskami śląskimi
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4m54ai
d4m54ai
d4m54ai
d4m54ai
Więcej tematów
d4m54ai

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj