Kapsalon. Intrygujące danie rodem z Niderlandów

Kapsalon to modne ostatnimi czasy danie typu fast food, pochodzące z Niderlandów. Jest połączeniem shoarmy, frytek, żółtego sera i sałatki. Nieziemsko pyszne i dość kaloryczne, ale przygotowane w domu może być świetnym daniem na imprezę z przyjaciółmi.

KapsalonKapsalon
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 4 filety z kurczaka (ok. 1 kg)
  • 1 opakowanie przyprawy kebab lub shoarma
  • 1 główka sałaty lodowej lub pół główki kapusty pekińskiej
  • 2 pomidory
  • 1 ogórek zielony
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ogórki kiszone
  • 700 g mrożonych frytek
  • 20 dag sera żółtego

na sos czosnkowy:

  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 2-4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Przepis na 4 foremki do zapiekania

  • Filety z kurczaka oczyścić i pokroić w długie paski. Natrzeć mieszanką przypraw i olejem. Odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
  • Frytki upiec w piekarniku, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Kurczaka obsmażyć krótko na patelni.
  • Gotowe frytki rozłożyć w foremkach do zapiekania i posypać startym na tarce serem żółtym. Na wierzch położyć przesmażonego kurczaka i wstawić wszystko do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza na jakieś 10 minut.
  • W międzyczasie pokroić na paski sałatę lub poszatkować kapustę pekińską bardzo drobno, pomidory i ogórki kiszone pokroić w kostkę, ogórek zielony w grubsze plastry (nie obierać ze skórki). Pokroić w pióra cebulę i dodać do reszty warzyw. Wymieszać.
  • Przygotować sos czosnkowy.
  • Z piekarnika wyjąć foremki z mięsem i frytkami. Na wierzchu ułożyć warzywa i polać wszystko sosem. Podawać na gorąco.
Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść