Kapsalon. Intrygujące danie rodem z Niderlandów

Kapsalon to modne ostatnimi czasy danie typu fast food, pochodzące z Niderlandów. Jest połączeniem shoarmy, frytek, żółtego sera i sałatki. Nieziemsko pyszne i dość kaloryczne, ale przygotowane w domu może być świetnym daniem na imprezę z przyjaciółmi.

KapsalonKapsalon
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 4 filety z kurczaka (ok. 1 kg)
  • 1 opakowanie przyprawy kebab lub shoarma
  • 1 główka sałaty lodowej lub pół główki kapusty pekińskiej
  • 2 pomidory
  • 1 ogórek zielony
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ogórki kiszone
  • 700 g mrożonych frytek
  • 20 dag sera żółtego

na sos czosnkowy:

  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 2-4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Przepis na 4 foremki do zapiekania

  • Filety z kurczaka oczyścić i pokroić w długie paski. Natrzeć mieszanką przypraw i olejem. Odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
  • Frytki upiec w piekarniku, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Kurczaka obsmażyć krótko na patelni.
  • Gotowe frytki rozłożyć w foremkach do zapiekania i posypać startym na tarce serem żółtym. Na wierzch położyć przesmażonego kurczaka i wstawić wszystko do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza na jakieś 10 minut.
  • W międzyczasie pokroić na paski sałatę lub poszatkować kapustę pekińską bardzo drobno, pomidory i ogórki kiszone pokroić w kostkę, ogórek zielony w grubsze plastry (nie obierać ze skórki). Pokroić w pióra cebulę i dodać do reszty warzyw. Wymieszać.
  • Przygotować sos czosnkowy.
  • Z piekarnika wyjąć foremki z mięsem i frytkami. Na wierzchu ułożyć warzywa i polać wszystko sosem. Podawać na gorąco.
Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯