Kalafiorowa zapiekanka serowa
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Rodzaj diety: |
- 1 kalafior
- 1 łyżka oleju lub masła
- 2 łyżki bułki tartej
- 3 jajka
- 150 ml kwaśnej śmietany
- 100 g sera gorgonzola (lub innego z niebieską pleśnią)
- 2 łyżki mąki
- 150 g żółtego sera
- sól, pieprz do smaku
Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy ok. 10 minut na półtwardo. Odsączamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy do ostygnięcia.
Duże naczynie żaroodporne lub formę na tartę smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Wkładamy do niego różyczki kalafiora.
Żółtka oddzielamy od białek i mieszamy ze śmietaną, startą gorgonzolą i mąką. Doprawiamy solą i pieprzem. Białka ubijamy ze szczypta soli i delikatnie mieszamy z masą serowo-żółtkową.
Zapiekankę pieczemy przez 20 minut w temperaturze 170 stopni, a następnie posypujemy startym na tarce żółtym serem i wkładamy do piekarnika jeszcze na 10 minut.
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze