Trwa ładowanie...
d23f6pw
31-08-2015 07:58

Kalafiorowa zapiekanka serowa

Przepis
3.6
(19 głosów)
Oceń:
d23f6pw
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Rodzaj diety:
Składniki
  • 1 kalafior
  • 1 łyżka oleju lub masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 jajka
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • 100 g sera gorgonzola (lub innego z niebieską pleśnią)
  • 2 łyżki mąki
  • 150 g żółtego sera
  • sól, pieprz do smaku
Przepis

Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy ok. 10 minut na półtwardo. Odsączamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy do ostygnięcia.

Duże naczynie żaroodporne lub formę na tartę smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Wkładamy do niego różyczki kalafiora.

Żółtka oddzielamy od białek i mieszamy ze śmietaną, startą gorgonzolą i mąką. Doprawiamy solą i pieprzem. Białka ubijamy ze szczypta soli i delikatnie mieszamy z masą serowo-żółtkową.

Zapiekankę pieczemy przez 20 minut w temperaturze 170 stopni, a następnie posypujemy startym na tarce żółtym serem i wkładamy do piekarnika jeszcze na 10 minut.

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Kalafiorowa zapiekanka serowa
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d23f6pw
d23f6pw
d23f6pw
d23f6pw
Więcej tematów
d23f6pw