- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zapiekanki
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 kalafior
- 1 łyżka oleju lub masła
- 2 łyżki bułki tartej
- 3 jajka
- 150 ml kwaśnej śmietany
- 100 g sera gorgonzola (lub innego z niebieską pleśnią)
- 2 łyżki mąki
- 150 g żółtego sera
- sól, pieprz do smaku
Przepis
Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy ok. 10 minut na półtwardo. Odsączamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy do ostygnięcia.
Przepis
Duże naczynie żaroodporne lub formę na tartę smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Wkładamy do niego różyczki kalafiora.
Przepis
Żółtka oddzielamy od białek i mieszamy ze śmietaną, startą gorgonzolą i mąką. Doprawiamy solą i pieprzem. Białka ubijamy ze szczypta soli i delikatnie mieszamy z masą serowo-żółtkową.
Przepis
Zapiekankę pieczemy przez 20 minut w temperaturze 170 stopni, a następnie posypujemy startym na tarce żółtym serem i wkładamy do piekarnika jeszcze na 10 minut.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl