Kabaczek
Kabaczek to słodkawe warzywo, które jest wykorzystywane na wiele kulinarnych sposobów. Nadaje się do gotowania, pieczenia i smażenia. Świetnie komponuje się ze smakiem innych dodatków warzywnych, a jego właściwości odżywcze pomogą nam zadbać o zdrowie naszego organizmu.
W sklepach z warzywami oraz na targowiskach wciąż widać pewne zamieszanie, jeśli chodzi o nazywanie niektórych warzyw i owoców. W tym przypadku mamy do czynienia z konfliktem kabaczkowo-cukiniowym. Jedni upierają się i nazywają kabaczki cukiniami, inni będą uparcie tłumaczyć różnicę miedzy tymi warzywami. Wyjaśnimy więc na początku, że kabaczek i cukinia to ten sam gatunek rośliny, jednak na różnych etapach dojrzewania. Cukinia jest młoda i delikatna, zazwyczaj zielona, a kabaczek dojrzały, o mniej regularnym kształcie, żółtawy i charakteryzujący się większymi pestkami.
Tutaj jednak problemy z kabaczkiem się nie kończą. Na wchodzie Polski możemy wejść do sklepu i pod nazwą „kabaczek” zobaczyć zielone, młode warzywa. Taka nazwa w niektórych rejonach naszego kraju funkcjonuje już od wielu lat, i trudno wymusić jakiekolwiek zmiany.
Kabaczek – wartości odżywcze
Bez względu na to, jak będziemy nazywać to warzywo, warto wspomnieć o jego wartościach odżywczych. Kabaczki są źródłem witamin A, B, C i E. Znajdziemy w nich także sporą dawkę potasu, magnezu, żelaza i miedzi.
Kabaczki to również warzywo o szerokim spektrum właściwości prozdrowotnych. Po kabaczki powinny sięgać osoby, które chcą poprawić pracę układu nerwowego oraz zmniejszyć cieśninie krwi. To warzywo powinno stać się również stałym elementem naszej diety, ponieważ pomoże zbudować odporność oraz pozytywnie wpłynie na proces metaboliczny.
Dania z kabaczkiem
Z kabaczkiem możemy zrobić wiele dań obiadowych. Warto wykorzystywać je do przyrządzania potraw mięsnych, wegańskich i wegetariańskich. Świetnie nadadzą się także jako dodatek do sosów, sałatek, a nawet tostów.
Jeśli chcemy zaserwować danie z kabaczkiem w roli głównej, zdecydujmy się na przygotowanie kabaczków faszerowanych. W środek warzywa wsadzamy paprykę, pieczarki i świeży koperek, a następnie całość zapiekamy. Oczywiście do farszu można również dodać dodatek mięsny (np. kawałki kurczaka) lub ser (np. feta).
Z kabaczków możemy także zrobić kotleciki albo dodać pokrojone warzywo do gulaszu, lecza lub bigosu.