Jesienne pieczenie z Amica

Jesień to najważniejszy czas w kalendarzu profesjonalnych kucharzy i pasjonatów gotowania. Materiału do przetworów jest całe mnóstwo: od grzybów, przez owoce, po typowo jesienne warzywa. Takie bogactwo natury daje nam ogromne możliwości. Pozostaje pytanie – jak najlepiej je wykorzystać?

Obraz
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe

Warzyw, owoców i innych darów jesieni mamy teraz pod dostatkiem, podobnie jak i możliwości ich przetwarzania. Źródeł wiedzy, z których możemy skorzystać jest również całe mnóstwo – od przepięknie ilustrowanych, kolekcjonerskich książek kucharskich po przepisy krążące w Internecie. Ale i tak każdy z nas dobrze wie, że te najlepsze pochodzą z poplamionych przepiśników mam i babć.

Niezależnie od tego, z jakiego źródła skorzystamy, nawet najlepszy przepis może się nam nie udać jeśli nie mamy w kuchni odpowiedniego sprzętu lub nie wiemy jak z niego korzystać. Dlatego dziś przedstawiamy przewodnik po piekarniku i jego funkcjonalnościach, a za kompas posłużą nam jesienne przepisy. Do dzieła!

Za przykładowy piekarnik posłuży nam sprzęt marki Amica, model EB954BA+ IN PYROLIZA. Dlaczego? Ma wszystkie pożądane przez nas funkcje i wydaje się być wprost stworzonym do jesiennych szaleństw w kuchni (i innych zadań specjalnych).

Jesień to jedyny sezon, kiedy możemy dostać grzyby wprost z lasu. Nie ma nic bardziej relaksującego niż spacery z koszem i polowanie na podgrzybki. Gdy już mamy w domu kilogramy tych przysmaków nie możemy pozwolić im się zepsuć. Zamiast tego, lepiej jest je ususzyć. Na początku grzyby należy dokładnie oczyścić – delikatnie wytrzeć wilgotną, szorstką gąbką, bądź jeśli to konieczne, dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Grzyby osuszamy i kroimy w paski o grubości około pół centymetra. Musimy dokładnie sprawdzić, czy nie mają robaków – nieuwaga może kosztować nas utratę całego zebranego zapasu. Tak przygotowane zbiory układamy na suszarce i suszymy w piekarniku przez kilka godzin. Tutaj z pomocą przychodzi nasz inteligentny piekarnik – wykorzystujemy jego szeroki zakres temperatur (od 30 do 280°C). Musimy uważać, żeby nie spalić grzybów – optymalną temperaturą będzie 40°C. O suszarkę nie musimy się martwić – urządzenie jest już wyposażone w drabinkę suszarniczą, która idealnie nada się do przygotowania jesiennych grzybów.

Ponadto warto zwrócić uwagę na funkcję równomiernego pieczenia – dzięki odpowiedniej cyrkulacji powietrza w każdym miejscu w piekarniku panuje dokładnie ta sama temperatura, więc możemy suszyć na wielu poziomach jednocześnie. Kolejną kluczową kwestią jest cierpliwość – musimy mieć pewność, że nasze zbiory są dobrze wysuszone. W innym wypadku będą bardzo podatne na pleśń. Tutaj znowu wkracza inteligentny piekarnik – dzięki zaawansowanej technologii programatora Smart Ti nie musisz martwić się o pozostawione na suszarce grzyby i poświęcić kilka godzin na sprawdzanie ich stanu. Po wcześniejszym zaprogramowaniu, piekarnik wyłączy się sam w odpowiednim momencie. A jeżeli potrzebujesz większej kontroli – możesz robić to zdalnie, przez dedykowaną aplikację, ponieważ model EB954BA łączy się ze smartfonem i tabletem.

Weźmy teraz na warsztat dynię – królową jesiennych warzyw. Tutaj znów z pomocą przychodzi szeroki zakres temperatur. Dynię na początku warto poddać niskiej obróbce termicznej – dzięki temu delikatnie zmięknie. Ten model piekarnika wyposażony jest w Szybki nagrzew – temperaturę 150°C. osiąga w cztery minuty. Taką wstępnie podgrzaną dynię pieczemy w 20 minut w 180-200 stopniach. Unikniemy sytuacji, w której wyjmujemy z piekarnika danie spalone z zewnątrz, a niedopieczone w środku. Pamiętajmy o odpowiednich przyprawach i dodatkach! Ze względu na naturalną słodycz, dynia lubi czosnek, sól, ostrą paprykę i (koniecznie!) oliwę. Kilka minut i mamy danie gotowe do postawienia na stół.

Po intensywnym pieczeniu zazwyczaj następuje intensywne sprzątanie. Na szczęście piekarnik EB954BA ma na to rozwiązanie: Pyrolizę. To specjalny system, który automatycznie czyści zazwyczaj bardzo trudne do utrzymania w czystości wnętrze piekarnika. Polega to na rozkładzie substancji organicznych pod wpływem wysokiej temperatury. Spalenizna i brud w komorze zamieniają się w łatwy do usunięcia popiół.

A teraz, skoro już wiesz to wszystko, możesz o tym szybko zapomnieć. To mądre urządzenie zostało wyposażone w szereg funkcjonalności, dzięki którym domowe prace będą prostsze niż kiedykolwiek wcześniej. Po pierwsze programator Smart Ti, który pozwala zaprogramować pracę piekarnika odpowiednio do swoich bieżących potrzeb lub wybrać jeden z 88 gotowych programów pieczenia – ty wstawiasz danie a piekarnik sam dobiera czas i temperaturę. Po drugie zdalne sterowanie ustawieniami urządzenia dzięki aplikacji mobilnej bez konieczności przebywania w kuchni. Nie wiesz co przygotować? Proszę bardzo – mamy także multimedialną książkę kucharską. A może podczas gotowania uwielbiasz słuchać muzyki? Tutaj przydatne okażą się wbudowane głośniki, które za pomocą Bluetooth połączą się z twoim ulubionym radiem.

To tylko niektóre ze sposobów na sprawdzenie ogromnych możliwości tego piekarnika. Jesień jest dobrym momentem, by przetestować je wszystkie i dobrze wykorzystać sezonowe dary natury. Owocnych wypieków!

Źródło artykułu: Informacja prasowa

Wybrane dla Ciebie

Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem