Jedzmy wolniej i lepiej

W czasach, które wymuszają na nas życie w ciągłym pośpiechu, warto zastanowić się nad tym, czy czasem trochę nie zwolnić. Jedzenie "na szybko" w przydrożnych barach powoduje, że tracimy całą radość związaną z posiłkiem. Warto może zwrócić uwagę na powstały we Włoszech Slow Food Movement, czyli Ruch Spokojnego Jedzenia.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

W czasach, które wymuszają na nas życie w ciągłym pośpiechu, warto zastanowić się nad tym, czy czasem trochę nie zwolnić. Jedzenie „na szybko" w przydrożnych barach powoduje, że tracimy całą radość związaną z posiłkiem. Warto może zwrócić uwagę na powstały we Włoszech Slow Food Movement, czyli Ruch Spokojnego Jedzenia.
Carlo Petrini, były dziennikarz kulinarny, jest uważany za twórcę tego ruchu, który powstał w latach 80. w opozycji wobec rosnącej presji ze strony fast foodów. Slow Food Movement za swoje zadanie uważa ocalenie regionalnych kuchni, utrzymanie produkcji lokalnych, naturalnych produktów, walkę o ochronę środowiska oraz promocję zdrowego stylu życia.

Każdy posiłek wyjątkowy

Petrini w 1996 roku stworzył w Turynie tzw. Salone del Gusto, czyli jedne z największych targów zdrowej żywności. Obecnie odbywają się one co dwa lata i gromadzą blisko 180 tys. ludzi z całego świata. Są one niejako oknem wystawowym dla ruchu Slow Food.

Targom towarzyszy konferencja, w której biorą udział farmerzy z całego świata. Główne tematy dotyczą sposobów powstrzymania rosnącej homogenizacji produkcji, globalizacji i zagrożeń związanych z ochroną środowiska.

Petrini, jako głęboko lewicowy ideowiec, w swoich wypowiedziach podkreśla, że zależy mu na wywołaniu, jak sam to określa, rewolucji nie tylko wśród producentów, ale też konsumentów.

Jako przywódca ruchu przekonuje, że w ciągu ostatnich 50 lat żywność straciła swoją wartość, i należy wrócić do stanu, kiedy ludzie uważali swój posiłek za coś, co należy spożywać z odpowiednim namaszczeniem i szacunkiem.

Przeciw fetyszyzacji

W ulotkach wydawanych przez Slow Food możemy się dowiedzieć, że marnotrawstwo jest cechą charakterystyczną społeczeństwa konsumpcyjnego. W krajach takich jak Anglia wyrzuca się dziennie blisko 10 tys. ton żywności. Jedynym ratunkiem w tej sytuacji jest mniejsza, ale wysokogatunkowa, produkcja.

Ponadto powinniśmy ograniczyć spożycie mięsa i ryb, których produkcja i połów mają największy wpływ na środowisko naturalne. Petrini uważa, że możemy tego dokonać dzięki zmianie nawyków żywieniowych.

Włoch i jego protagoniści uważają, że należy walczyć z fetyszyzacją żywności, powodującej sytuację, w której jesteśmy zalewani, przez wszystkie media, przepisami i programami kulinarnymi. Na rynku artykułów żywnościowych potrzebny jest powrót do normalizacji, bez hipermarketów i produktów modyfikowanych genetycznie.

Aktywiści ruchu starają się zaprezentować swoją wizję, w której wszyscy będą kupować potrzebne artykuły na małych, lokalnych rynkach, zaopatrywanych przez miejscowych farmerów. Zamierzają to osiągnąć poprzez edukację dzieci, które między innymi zachęcane są do tworzenia szkolnych ogródków.

Spokojnie, czyli zdrowiej i milej

Slow Food Movement stara się także odwieść nas od wizyt w fast foodach, proponując w zamian możliwość zjedzenia spokojnego i zdrowego posiłku w miłym sąsiedzkim otoczeniu. Ma to być jeden z podstawowych elementów prowadzenia zdrowego trybu życia, i zmian w naszej mentalności.

Ruch obecnie posiada około 83 tys. członków i prowadzi działalność na skalę globalną. Jego biura znajdują się w USA, Szwajcarii, Francji, Niemczech, Japonii i Wielkiej Brytanii. W 2004 roku z jego inicjatywy otworzono Uniwersytet Nauk Gastronomicznych, którego zadaniem jest promocja zdrowej żywności i odpowiedniego odżywiania się.

Artur Olejniczak

fot. Jupiterimages

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu