Jeden składnik całkowicie odmieni faworki. Wyjdą niewiarygodnie kruche i chrupiące

Idealne faworki powinny być kruche i niezwykle delikatne. Jak to osiągnąć? Wystarczy dodać do ciasta jeden nietypowy składnik. Mowa o... piwie. Tak, to właśnie dodatek złotego trunku sprawi, że faworki po usmażeniu będą niewiarygodnie chrupkie i rozpływające się w ustach.

Jeden składnik całkowicie odmieni faworki. Wyjdą niewiarygodnie kruche i chrupiąceJeden składnik całkowicie odmieni faworki. Wyjdą niewiarygodnie kruche i chrupiące
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka masła
  • 500 ml jasnego piwa
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przepis

  • Składniki umieść w misce i zagnieć elastyczne gładkie ciasto. W razie potrzeby podsyp mąką. Z ciasta uformuj kulę i "pobij" ją za pomocą wałka. Dzięki temu usuniesz zbędne pęcherzyki powietrza, faworki po usmażeniu będą niewiarygodnie chrupiące.
  • Ciasto owiń folią spożywczą i odłóż na ok. godzinę do lodówki. Po wyjęciu ciasta z lodówki podziel je na 4 części. Każdą część cienko rozwałkuj. Wykrawaj prostokąty o wymiarach 4 cm x 10 cm.
  • Na środku każdego prostokąta zrób nacięcie. A następnie przeciągnij przez otwór jeden z rogów ciasta.
  • W garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Na rozgrzany tłuszcz wrzucaj faworki i smaż na złoty kolor z obu stron. Gotowe faworki wyławiaj łyżką cedzakową na talerz pokryty papierowym ręcznikiem. Przed podaniem obficie posyp cukrem pudrem.
Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść