Jeden składnik całkowicie odmieni faworki. Wyjdą niewiarygodnie kruche i chrupiące

Idealne faworki powinny być kruche i niezwykle delikatne. Jak to osiągnąć? Wystarczy dodać do ciasta jeden nietypowy składnik. Mowa o... piwie. Tak, to właśnie dodatek złotego trunku sprawi, że faworki po usmażeniu będą niewiarygodnie chrupkie i rozpływające się w ustach.

Jeden składnik całkowicie odmieni faworki. Wyjdą niewiarygodnie kruche i chrupiąceJeden składnik całkowicie odmieni faworki. Wyjdą niewiarygodnie kruche i chrupiące
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka masła
  • 500 ml jasnego piwa
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przepis

  • Składniki umieść w misce i zagnieć elastyczne gładkie ciasto. W razie potrzeby podsyp mąką. Z ciasta uformuj kulę i "pobij" ją za pomocą wałka. Dzięki temu usuniesz zbędne pęcherzyki powietrza, faworki po usmażeniu będą niewiarygodnie chrupiące.
  • Ciasto owiń folią spożywczą i odłóż na ok. godzinę do lodówki. Po wyjęciu ciasta z lodówki podziel je na 4 części. Każdą część cienko rozwałkuj. Wykrawaj prostokąty o wymiarach 4 cm x 10 cm.
  • Na środku każdego prostokąta zrób nacięcie. A następnie przeciągnij przez otwór jeden z rogów ciasta.
  • W garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Na rozgrzany tłuszcz wrzucaj faworki i smaż na złoty kolor z obu stron. Gotowe faworki wyławiaj łyżką cedzakową na talerz pokryty papierowym ręcznikiem. Przed podaniem obficie posyp cukrem pudrem.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw