Jarzynowa z bobem i kaszą
Sezon na bób nie trwa długo, więc warto wykorzystać ten czas jak najlepiej. Oprócz podjadania zielonych strączków z dodatkiem masełka i przypraw, można dodać je do aromatycznej i prostej zupy.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
- 1 l bulionu warzywnego
- 50 g kaszy np. pęczak
- pęczek włoszczyzny (1 pietruszka, 2 marchewki, mały seler, biała część pora)
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- 6 kulek ziela angielskiego
- sól, pieprz do smaku
- szczypiorek do dekoracji
- 1 łyżka masła klarowanego do smażenia
Włoszczyznę obrać, pokroić w paski. Czosnek oraz cebulę obrać i drobno posiekać. Na maśle podsmażyć cebulę, po chwili dodać czosnek, a następnie włoszczyznę. Chwilę całość smażyć i zalać bulionem. Zagotować z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego. Dosypać kaszę i gotować na średnim ogniu ok. 20 minut, aż zrobi się miękka.
W tym czasie w drugim garnku ugotować bób w lekko osolonej wodzie, nie dłużej niż 10 minut. Obrać i dodać do zupy. Zupę rozlać na talerze i posypać posiekanym koperkiem.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze