Trwa ładowanie...
d45yv10
05-07-2017 17:20

Jarzynowa z bobem i kaszą

Przepis

Sezon na bób nie trwa długo, więc warto wykorzystać ten czas jak najlepiej. Oprócz podjadania zielonych strączków z dodatkiem masełka i przypraw, można dodać je do aromatycznej i prostej zupy.

d45yv10
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

iStock
Źródło: iStock
Składniki
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 50 g kaszy np. pęczak
  • pęczek włoszczyzny (1 pietruszka, 2 marchewki, mały seler, biała część pora)
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypiorek do dekoracji
  • 1 łyżka masła klarowanego do smażenia
Przepis

Włoszczyznę obrać, pokroić w paski. Czosnek oraz cebulę obrać i drobno posiekać. Na maśle podsmażyć cebulę, po chwili dodać czosnek, a następnie włoszczyznę. Chwilę całość smażyć i zalać bulionem. Zagotować z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego. Dosypać kaszę i gotować na średnim ogniu ok. 20 minut, aż zrobi się miękka.

W tym czasie w drugim garnku ugotować bób w lekko osolonej wodzie, nie dłużej niż 10 minut. Obrać i dodać do zupy. Zupę rozlać na talerze i posypać posiekanym koperkiem.

Jarzynowa z bobem i kaszą
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d45yv10
d45yv10
d45yv10
d45yv10
Więcej tematów
d45yv10