Jak zrobić faworki? Przepis na tradycyjne ciastka na Tłusty Czwartek

Faworki, zwane również chrustem, jadamy właściwie tylko raz do roku. Wraz z pączkami święcą tryumfy w Tłusty Czwartek i kupowane są przez setki tysięcy Polaków. A jak zrobić faworki w domu? Nie jest to trudne, ale lepiej uzbroić się w cierpliwość.

Faworki na talerzuIdealne faworki nie są tłuste, lecz kruche i delikatne.
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Jak zrobić faworki – słodki przysmak z długą historią

Faworki, chrust, chruścik, Angel’s Wings, czyli skrzydła anioła. Nazwa "faworki" także ma obcy źródłosłów – od francuskiego "faveur" oznaczającego wstążeczkę czy cienką tasiemkę. Dużo bliższy jest nam chrust czy też zdrobniale – chruścik, co nawiązuje do delikatnej chrupkości ciasteczek trzeszczących pod zębem niczym drobne gałązki. Faworki zwyczajowo usypujemy w kopczyk na talerzu (bo któż by się oparł pokusie i zjadł ledwo jednego faworka?), przypominający stos chrustu na opał.

Co ciekawe ich pochodzenie nie ma nic wspólnego ani z Francją, ani z Polską. Chrust wywodzi się z Litwy i z Niemiec.

Z tradycją jedzenia tego rodzaju ciasteczek wiąże się legenda, wedle której młody cukiernik przypadkiem upuścił do wrzącego oleju pasek drożdżowego ciasta. Ta pomyłka wymagała od przestraszonego nowicjusza kreatywności – posypał więc usmażone ciasto cukrem pudrem, a jego smak sprawił, że ciastko to na stałe weszło do kanonu polskich słodkości.

Sekrety idealnych karnawałowych faworków

Jak zrobić faworki – ciasto

Wbrew pozorom dziś faworki nie są wyrobem drożdżowym i zdecydowanie różnią się niemal wszystkim od pączka smażonego w głębokim tłuszczu. Są bardzo kruche, delikatne i można ich pochłonąć tonę!

A jak przygotować ciasto na ten przysmak?

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki śmietany
  • olej do smażenia
  • do podania: cukier puder

Ciasto nie wymaga dodatku cukru – wiele osób popełnia błąd, dodając go już na etapie wyrabiania ciasta. Niestety może to skutkować przypalaniem się cukru podczas smażenia, a faworki w efekcie wyjdą ciemnobrązowe. W zamian faworki należy suto obsypywać cukrem pudrem, który nadaje nieodzownej słodyczy.

Spirytus lub ocet odgrywa niebagatelną rolę i nie wolno go pomijać: sprawia, że ciasto nie chłonie tłuszczu. Dzięki temu faworki są bardzo kruche i delikatne.

Olej do smażenia również jest istotny. Należy wybrać taki o najwyższej temperaturze dymienia i neutralnym smaku. Może to być olej słonecznikowy, choć niejedna gospodyni nie zgodzi się z tą tezą. Tradycyjnie faworki, podobnie jak pączki, smaży się na smalcu. Faktycznie można go użyć, bo jego temperatura dymienia, a także brak wyczuwalnego aromatu na to pozwalają.

Jak zrobić faworki – przepis

To, co stanowi o wyjątkowości tego ciasta, to ubijanie tłuczkiem. Jeśli nie smażyliście dotąd chrustu, możecie być zaskoczeni, ale nie próbujcie pomijać tego kroku! Jest nieodłącznym elementem tradycji i sprawia, że ciastka są tak kruche.

Jak krok po kroku wykonać faworki? Oto tradycyjna receptura

  1. Przesianą mąkę, żółtka, śmietanę, ocet lub spirytus mieszamy na stolnicy, a następnie zagniatamy jednolite, dość twarde ciasto.
  2. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 1-1,5 godziny.
  3. Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy, przekładamy ponownie na stolnicę i bierzemy w dłoń wałek.
  4. Ubijamy ciasto przez ok. 15 minut – tradycja głosi, że ma być to 100 uderzeń, nie mniej, nie więcej. Kiedy ciasto będzie robić się płaskie, składamy je na pół i ubijamy dalej.
  5. Po ubiciu ciasta wałkujemy je na bardzo cienkie placki. Należy uważać, by nie podsypywać ich nadmiernie mąką, bo ta będzie się palić w rozgrzanym tłuszczu.
  6. Z placków wycinamy prostokąty, robimy w nich nacięcie i przekładamy przez nie jeden koniec faworka.
  7. W dużym, płaski rondlu rozgrzewamy tłuszcz i wkładamy do niego faworki w małych porcjach.
  8. Wystarczy 1-2 minuty, a gdy faworki staną się rumiane, wyciągamy je z tłuszczu i osączamy na papierowym ręczniku.

Faworki oprószamy cukrem pudrem tuż przed spożyciem, nigdy nie róbmy tego na zapas. Najlepiej smakują po upływie 2-3 godzin od usmażenia, a w szczelnym pojemniku chrust można przechowywać przez kilka dni.

Ciasto na faworki
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇