Jak zrobić faworki? Przepis na tradycyjne ciastka na Tłusty Czwartek

Faworki, zwane również chrustem, jadamy właściwie tylko raz do roku. Wraz z pączkami święcą tryumfy w Tłusty Czwartek i kupowane są przez setki tysięcy Polaków. A jak zrobić faworki w domu? Nie jest to trudne, ale lepiej uzbroić się w cierpliwość.

Faworki na talerzuIdealne faworki nie są tłuste, lecz kruche i delikatne.
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Jak zrobić faworki – słodki przysmak z długą historią

Faworki, chrust, chruścik, Angel’s Wings, czyli skrzydła anioła. Nazwa "faworki" także ma obcy źródłosłów – od francuskiego "faveur" oznaczającego wstążeczkę czy cienką tasiemkę. Dużo bliższy jest nam chrust czy też zdrobniale – chruścik, co nawiązuje do delikatnej chrupkości ciasteczek trzeszczących pod zębem niczym drobne gałązki. Faworki zwyczajowo usypujemy w kopczyk na talerzu (bo któż by się oparł pokusie i zjadł ledwo jednego faworka?), przypominający stos chrustu na opał.

Co ciekawe ich pochodzenie nie ma nic wspólnego ani z Francją, ani z Polską. Chrust wywodzi się z Litwy i z Niemiec.

Z tradycją jedzenia tego rodzaju ciasteczek wiąże się legenda, wedle której młody cukiernik przypadkiem upuścił do wrzącego oleju pasek drożdżowego ciasta. Ta pomyłka wymagała od przestraszonego nowicjusza kreatywności – posypał więc usmażone ciasto cukrem pudrem, a jego smak sprawił, że ciastko to na stałe weszło do kanonu polskich słodkości.

Sekrety idealnych karnawałowych faworków

Jak zrobić faworki – ciasto

Wbrew pozorom dziś faworki nie są wyrobem drożdżowym i zdecydowanie różnią się niemal wszystkim od pączka smażonego w głębokim tłuszczu. Są bardzo kruche, delikatne i można ich pochłonąć tonę!

A jak przygotować ciasto na ten przysmak?

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki śmietany
  • olej do smażenia
  • do podania: cukier puder

Ciasto nie wymaga dodatku cukru – wiele osób popełnia błąd, dodając go już na etapie wyrabiania ciasta. Niestety może to skutkować przypalaniem się cukru podczas smażenia, a faworki w efekcie wyjdą ciemnobrązowe. W zamian faworki należy suto obsypywać cukrem pudrem, który nadaje nieodzownej słodyczy.

Spirytus lub ocet odgrywa niebagatelną rolę i nie wolno go pomijać: sprawia, że ciasto nie chłonie tłuszczu. Dzięki temu faworki są bardzo kruche i delikatne.

Olej do smażenia również jest istotny. Należy wybrać taki o najwyższej temperaturze dymienia i neutralnym smaku. Może to być olej słonecznikowy, choć niejedna gospodyni nie zgodzi się z tą tezą. Tradycyjnie faworki, podobnie jak pączki, smaży się na smalcu. Faktycznie można go użyć, bo jego temperatura dymienia, a także brak wyczuwalnego aromatu na to pozwalają.

Jak zrobić faworki – przepis

To, co stanowi o wyjątkowości tego ciasta, to ubijanie tłuczkiem. Jeśli nie smażyliście dotąd chrustu, możecie być zaskoczeni, ale nie próbujcie pomijać tego kroku! Jest nieodłącznym elementem tradycji i sprawia, że ciastka są tak kruche.

Jak krok po kroku wykonać faworki? Oto tradycyjna receptura

  1. Przesianą mąkę, żółtka, śmietanę, ocet lub spirytus mieszamy na stolnicy, a następnie zagniatamy jednolite, dość twarde ciasto.
  2. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 1-1,5 godziny.
  3. Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy, przekładamy ponownie na stolnicę i bierzemy w dłoń wałek.
  4. Ubijamy ciasto przez ok. 15 minut – tradycja głosi, że ma być to 100 uderzeń, nie mniej, nie więcej. Kiedy ciasto będzie robić się płaskie, składamy je na pół i ubijamy dalej.
  5. Po ubiciu ciasta wałkujemy je na bardzo cienkie placki. Należy uważać, by nie podsypywać ich nadmiernie mąką, bo ta będzie się palić w rozgrzanym tłuszczu.
  6. Z placków wycinamy prostokąty, robimy w nich nacięcie i przekładamy przez nie jeden koniec faworka.
  7. W dużym, płaski rondlu rozgrzewamy tłuszcz i wkładamy do niego faworki w małych porcjach.
  8. Wystarczy 1-2 minuty, a gdy faworki staną się rumiane, wyciągamy je z tłuszczu i osączamy na papierowym ręczniku.

Faworki oprószamy cukrem pudrem tuż przed spożyciem, nigdy nie róbmy tego na zapas. Najlepiej smakują po upływie 2-3 godzin od usmażenia, a w szczelnym pojemniku chrust można przechowywać przez kilka dni.

Ciasto na faworki
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca