Jak zrobić faworki? Przepis na tradycyjne ciastka na Tłusty Czwartek

Faworki, zwane również chrustem, jadamy właściwie tylko raz do roku. Wraz z pączkami święcą tryumfy w Tłusty Czwartek i kupowane są przez setki tysięcy Polaków. A jak zrobić faworki w domu? Nie jest to trudne, ale lepiej uzbroić się w cierpliwość.

Faworki na talerzuIdealne faworki nie są tłuste, lecz kruche i delikatne.
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Jak zrobić faworki – słodki przysmak z długą historią

Faworki, chrust, chruścik, Angel’s Wings, czyli skrzydła anioła. Nazwa "faworki" także ma obcy źródłosłów – od francuskiego "faveur" oznaczającego wstążeczkę czy cienką tasiemkę. Dużo bliższy jest nam chrust czy też zdrobniale – chruścik, co nawiązuje do delikatnej chrupkości ciasteczek trzeszczących pod zębem niczym drobne gałązki. Faworki zwyczajowo usypujemy w kopczyk na talerzu (bo któż by się oparł pokusie i zjadł ledwo jednego faworka?), przypominający stos chrustu na opał.

Co ciekawe ich pochodzenie nie ma nic wspólnego ani z Francją, ani z Polską. Chrust wywodzi się z Litwy i z Niemiec.

Z tradycją jedzenia tego rodzaju ciasteczek wiąże się legenda, wedle której młody cukiernik przypadkiem upuścił do wrzącego oleju pasek drożdżowego ciasta. Ta pomyłka wymagała od przestraszonego nowicjusza kreatywności – posypał więc usmażone ciasto cukrem pudrem, a jego smak sprawił, że ciastko to na stałe weszło do kanonu polskich słodkości.

Sekrety idealnych karnawałowych faworków

Jak zrobić faworki – ciasto

Wbrew pozorom dziś faworki nie są wyrobem drożdżowym i zdecydowanie różnią się niemal wszystkim od pączka smażonego w głębokim tłuszczu. Są bardzo kruche, delikatne i można ich pochłonąć tonę!

A jak przygotować ciasto na ten przysmak?

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki śmietany
  • olej do smażenia
  • do podania: cukier puder

Ciasto nie wymaga dodatku cukru – wiele osób popełnia błąd, dodając go już na etapie wyrabiania ciasta. Niestety może to skutkować przypalaniem się cukru podczas smażenia, a faworki w efekcie wyjdą ciemnobrązowe. W zamian faworki należy suto obsypywać cukrem pudrem, który nadaje nieodzownej słodyczy.

Spirytus lub ocet odgrywa niebagatelną rolę i nie wolno go pomijać: sprawia, że ciasto nie chłonie tłuszczu. Dzięki temu faworki są bardzo kruche i delikatne.

Olej do smażenia również jest istotny. Należy wybrać taki o najwyższej temperaturze dymienia i neutralnym smaku. Może to być olej słonecznikowy, choć niejedna gospodyni nie zgodzi się z tą tezą. Tradycyjnie faworki, podobnie jak pączki, smaży się na smalcu. Faktycznie można go użyć, bo jego temperatura dymienia, a także brak wyczuwalnego aromatu na to pozwalają.

Jak zrobić faworki – przepis

To, co stanowi o wyjątkowości tego ciasta, to ubijanie tłuczkiem. Jeśli nie smażyliście dotąd chrustu, możecie być zaskoczeni, ale nie próbujcie pomijać tego kroku! Jest nieodłącznym elementem tradycji i sprawia, że ciastka są tak kruche.

Jak krok po kroku wykonać faworki? Oto tradycyjna receptura

  1. Przesianą mąkę, żółtka, śmietanę, ocet lub spirytus mieszamy na stolnicy, a następnie zagniatamy jednolite, dość twarde ciasto.
  2. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 1-1,5 godziny.
  3. Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy, przekładamy ponownie na stolnicę i bierzemy w dłoń wałek.
  4. Ubijamy ciasto przez ok. 15 minut – tradycja głosi, że ma być to 100 uderzeń, nie mniej, nie więcej. Kiedy ciasto będzie robić się płaskie, składamy je na pół i ubijamy dalej.
  5. Po ubiciu ciasta wałkujemy je na bardzo cienkie placki. Należy uważać, by nie podsypywać ich nadmiernie mąką, bo ta będzie się palić w rozgrzanym tłuszczu.
  6. Z placków wycinamy prostokąty, robimy w nich nacięcie i przekładamy przez nie jeden koniec faworka.
  7. W dużym, płaski rondlu rozgrzewamy tłuszcz i wkładamy do niego faworki w małych porcjach.
  8. Wystarczy 1-2 minuty, a gdy faworki staną się rumiane, wyciągamy je z tłuszczu i osączamy na papierowym ręczniku.

Faworki oprószamy cukrem pudrem tuż przed spożyciem, nigdy nie róbmy tego na zapas. Najlepiej smakują po upływie 2-3 godzin od usmażenia, a w szczelnym pojemniku chrust można przechowywać przez kilka dni.

Ciasto na faworki
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥