Jak zrobić faworki? Przepis na tradycyjne ciastka na Tłusty Czwartek

Faworki, zwane również chrustem, jadamy właściwie tylko raz do roku. Wraz z pączkami święcą tryumfy w Tłusty Czwartek i kupowane są przez setki tysięcy Polaków. A jak zrobić faworki w domu? Nie jest to trudne, ale lepiej uzbroić się w cierpliwość.

Faworki na talerzuIdealne faworki nie są tłuste, lecz kruche i delikatne.
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Jak zrobić faworki – słodki przysmak z długą historią

Faworki, chrust, chruścik, Angel’s Wings, czyli skrzydła anioła. Nazwa "faworki" także ma obcy źródłosłów – od francuskiego "faveur" oznaczającego wstążeczkę czy cienką tasiemkę. Dużo bliższy jest nam chrust czy też zdrobniale – chruścik, co nawiązuje do delikatnej chrupkości ciasteczek trzeszczących pod zębem niczym drobne gałązki. Faworki zwyczajowo usypujemy w kopczyk na talerzu (bo któż by się oparł pokusie i zjadł ledwo jednego faworka?), przypominający stos chrustu na opał.

Co ciekawe ich pochodzenie nie ma nic wspólnego ani z Francją, ani z Polską. Chrust wywodzi się z Litwy i z Niemiec.

Z tradycją jedzenia tego rodzaju ciasteczek wiąże się legenda, wedle której młody cukiernik przypadkiem upuścił do wrzącego oleju pasek drożdżowego ciasta. Ta pomyłka wymagała od przestraszonego nowicjusza kreatywności – posypał więc usmażone ciasto cukrem pudrem, a jego smak sprawił, że ciastko to na stałe weszło do kanonu polskich słodkości.

Sekrety idealnych karnawałowych faworków

Jak zrobić faworki – ciasto

Wbrew pozorom dziś faworki nie są wyrobem drożdżowym i zdecydowanie różnią się niemal wszystkim od pączka smażonego w głębokim tłuszczu. Są bardzo kruche, delikatne i można ich pochłonąć tonę!

A jak przygotować ciasto na ten przysmak?

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki śmietany
  • olej do smażenia
  • do podania: cukier puder

Ciasto nie wymaga dodatku cukru – wiele osób popełnia błąd, dodając go już na etapie wyrabiania ciasta. Niestety może to skutkować przypalaniem się cukru podczas smażenia, a faworki w efekcie wyjdą ciemnobrązowe. W zamian faworki należy suto obsypywać cukrem pudrem, który nadaje nieodzownej słodyczy.

Spirytus lub ocet odgrywa niebagatelną rolę i nie wolno go pomijać: sprawia, że ciasto nie chłonie tłuszczu. Dzięki temu faworki są bardzo kruche i delikatne.

Olej do smażenia również jest istotny. Należy wybrać taki o najwyższej temperaturze dymienia i neutralnym smaku. Może to być olej słonecznikowy, choć niejedna gospodyni nie zgodzi się z tą tezą. Tradycyjnie faworki, podobnie jak pączki, smaży się na smalcu. Faktycznie można go użyć, bo jego temperatura dymienia, a także brak wyczuwalnego aromatu na to pozwalają.

Jak zrobić faworki – przepis

To, co stanowi o wyjątkowości tego ciasta, to ubijanie tłuczkiem. Jeśli nie smażyliście dotąd chrustu, możecie być zaskoczeni, ale nie próbujcie pomijać tego kroku! Jest nieodłącznym elementem tradycji i sprawia, że ciastka są tak kruche.

Jak krok po kroku wykonać faworki? Oto tradycyjna receptura

  1. Przesianą mąkę, żółtka, śmietanę, ocet lub spirytus mieszamy na stolnicy, a następnie zagniatamy jednolite, dość twarde ciasto.
  2. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 1-1,5 godziny.
  3. Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy, przekładamy ponownie na stolnicę i bierzemy w dłoń wałek.
  4. Ubijamy ciasto przez ok. 15 minut – tradycja głosi, że ma być to 100 uderzeń, nie mniej, nie więcej. Kiedy ciasto będzie robić się płaskie, składamy je na pół i ubijamy dalej.
  5. Po ubiciu ciasta wałkujemy je na bardzo cienkie placki. Należy uważać, by nie podsypywać ich nadmiernie mąką, bo ta będzie się palić w rozgrzanym tłuszczu.
  6. Z placków wycinamy prostokąty, robimy w nich nacięcie i przekładamy przez nie jeden koniec faworka.
  7. W dużym, płaski rondlu rozgrzewamy tłuszcz i wkładamy do niego faworki w małych porcjach.
  8. Wystarczy 1-2 minuty, a gdy faworki staną się rumiane, wyciągamy je z tłuszczu i osączamy na papierowym ręczniku.

Faworki oprószamy cukrem pudrem tuż przed spożyciem, nigdy nie róbmy tego na zapas. Najlepiej smakują po upływie 2-3 godzin od usmażenia, a w szczelnym pojemniku chrust można przechowywać przez kilka dni.

Ciasto na faworki
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę