Jak wykorzystać kefir w kuchni?

Kefir to fermentowany nabiał, który zawiera oligosacharydy,czyli złożone węglowodany, które są pożywką ważnych dla naszego organizmu bakterii. Te mikroorganizmy z kolei mają dobroczynny wpływ na układ odpornościowy. Produkt ten warto jeść nie tylko ze względu na kultury bakterii w składzie. Zawiera także inne cenne składniki i pasuje do wielu dań.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Kefir to fermentowany nabiał, który zawiera oligosacharydy - złożone węglowodany, które są pożywką ważnych dla naszego organizmu bakterii. Te mikroorganizmy z kolei mają dobroczynny wpływ na układ odpornościowy. Produkt ten warto jeść nie tylko ze względu na kultury bakterii w składzie, które korzystnie wpływają na florę jelitową. Zawiera także inne cenne składniki i pasuje do wielu dań.

Przysmak znany od lat

Kefir otrzymuje się z mleka pasteryzowanego znormalizowanego do pożądanej zawartości tłuszczu lub odtłuszczonego. Napój ten poddawany jest procesowi fermentacji alkoholowo-mlekowej przez dodanie zakwasu z grzybków kefirowych lub szczepionek czystych kultur bakteryjnych. Fermentacja trwa 1-3 dni i powinna odbywać się w hermetycznie zamkniętych naczyniach. Optymalna temperatura to 12-14 stopni C. Gotowy produkt najlepiej przechowywać w lodówce, ponieważ kultury bakterii są bardzo wrażliwe na ciepło.

Jego zalety docenili już starożytni Egipcjanie, ale największą popularność zyskał nieco później na terenie dzisiejszych Indii. Tam stał się jednym z podstawowych produktów jadłospisu ludności wiejskiej, która wytwarzała go z mleka bawolego, a następnie koziego i krowiego. Znawcy tematów kulinarnych za jego miejsca powstania uważają Kaukaz. Jego nazwa w języku tureckim oznacza "przyjemność, radość" oraz "piankę".

Cenny dla naszego zdrowia

Kefir to naturalny probiotyk. Nie jest drogi i można go wykorzystać w leczeniu wielu przypadłości. W swoim składzie zawiera spore dawki witamin, m.in.: A, B2, B12, D i K, a jego regularna konsumpcja uzupełnia niedobory magnezu, fosforu i wapnia. Dodatkowo jest ważnym źródłem białka i enzymów.

Fani kefiru doceniają przede wszystkim jego zbawienny wpływ na układ pokarmowy. Pobudza wydzielanie żółci i soków trawiennych, dzięki czemu łagodzi problemy trawienne, przyspiesza przemianę materii i wspomaga leczenie biegunki. Warto jednak zaznaczyć, aby wybierać produkty z małą ilością cukru, który ma zły wpływ na florę jelitową.

Napój ten poleca się również osobom z wysokim ciśnieniem, gdyż pomaga w jego obniżeniu. Naukowo dowiedziono też, że ma właściwości antynowotworowe - może hamować rozwój komórek rakowych w jelicie grubym. Ponadto, dobroczynnie wpływa na urodę - zwłaszcza na kondycję włosów. Maseczki z niego przygotowane podobno opóźniają siwienie i wzmacniają kosmyki. Nasze babcie i mamy stosowały okłady z dodatkiem kefiru jako środek łagodzący oparzenia słoneczne. Po kefir warto i można sięgać przez cały rok. To napój, który doskonale ugasi pragnienie latem, natomiast jesienią i zimą wzmacnia odporność, gdyż hamuje rozwój bakterii. Dzięki zawartości witaminy B, która korzystnie wpływa na układ nerwowy, jego konsumpcję poleca się w okresie pomiędzy zimą a wiosną, ponieważ skutecznie poprawi humor i pomoże w walce z "wiosennym przesileniem".

Przepisy na dania z kefirem

Kefir bardzo łatwo można zrobić w domu. Wystarczy zagotować pół litra mleka, a następnie przestudzić do temperatury 37 stopni (to bardzo ważny element, dlatego warto wykorzystać termometr kuchenny). W kolejnym kroku należy dodać do mleka 2 łyżki "kupnego" kefiru, przelać całość do naczynia ceramicznego, przykryć i odłożyć najlepiej na całą noc. Po 12 godzinach kefir będzie gotowy do spożycia.

W kuchni "Dzień Dobry TVN" Daria Ładocha przygotowała dania z kefirem. Wśród propozycji znalazły się placki jagodowe na bazie tego produkty, podane z musem jagodowym oraz orientalne danie z kurczakiem i kefirem. Oczywiście nie mogło zabraknąć także koktajlu: tym razem kefir połączył się z granatem, mango i podprażonymi płatkami migdałowymi.

mp/x-news/WP Kuchnia

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał