Jak wykorzystać kefir w kuchni?

Kefir to fermentowany nabiał, który zawiera oligosacharydy,czyli złożone węglowodany, które są pożywką ważnych dla naszego organizmu bakterii. Te mikroorganizmy z kolei mają dobroczynny wpływ na układ odpornościowy. Produkt ten warto jeść nie tylko ze względu na kultury bakterii w składzie. Zawiera także inne cenne składniki i pasuje do wielu dań.

Jak wykorzystać kefir w kuchni?
Źródło zdjęć: © 123RF
3

Kefir to fermentowany nabiał, który zawiera oligosacharydy - złożone węglowodany, które są pożywką ważnych dla naszego organizmu bakterii. Te mikroorganizmy z kolei mają dobroczynny wpływ na układ odpornościowy. Produkt ten warto jeść nie tylko ze względu na kultury bakterii w składzie, które korzystnie wpływają na florę jelitową. Zawiera także inne cenne składniki i pasuje do wielu dań.

Przysmak znany od lat

Kefir otrzymuje się z mleka pasteryzowanego znormalizowanego do pożądanej zawartości tłuszczu lub odtłuszczonego. Napój ten poddawany jest procesowi fermentacji alkoholowo-mlekowej przez dodanie zakwasu z grzybków kefirowych lub szczepionek czystych kultur bakteryjnych. Fermentacja trwa 1-3 dni i powinna odbywać się w hermetycznie zamkniętych naczyniach. Optymalna temperatura to 12-14 stopni C. Gotowy produkt najlepiej przechowywać w lodówce, ponieważ kultury bakterii są bardzo wrażliwe na ciepło.

Jego zalety docenili już starożytni Egipcjanie, ale największą popularność zyskał nieco później na terenie dzisiejszych Indii. Tam stał się jednym z podstawowych produktów jadłospisu ludności wiejskiej, która wytwarzała go z mleka bawolego, a następnie koziego i krowiego. Znawcy tematów kulinarnych za jego miejsca powstania uważają Kaukaz. Jego nazwa w języku tureckim oznacza "przyjemność, radość" oraz "piankę".

Cenny dla naszego zdrowia

Kefir to naturalny probiotyk. Nie jest drogi i można go wykorzystać w leczeniu wielu przypadłości. W swoim składzie zawiera spore dawki witamin, m.in.: A, B2, B12, D i K, a jego regularna konsumpcja uzupełnia niedobory magnezu, fosforu i wapnia. Dodatkowo jest ważnym źródłem białka i enzymów.

Fani kefiru doceniają przede wszystkim jego zbawienny wpływ na układ pokarmowy. Pobudza wydzielanie żółci i soków trawiennych, dzięki czemu łagodzi problemy trawienne, przyspiesza przemianę materii i wspomaga leczenie biegunki. Warto jednak zaznaczyć, aby wybierać produkty z małą ilością cukru, który ma zły wpływ na florę jelitową.

Napój ten poleca się również osobom z wysokim ciśnieniem, gdyż pomaga w jego obniżeniu. Naukowo dowiedziono też, że ma właściwości antynowotworowe - może hamować rozwój komórek rakowych w jelicie grubym. Ponadto, dobroczynnie wpływa na urodę - zwłaszcza na kondycję włosów. Maseczki z niego przygotowane podobno opóźniają siwienie i wzmacniają kosmyki. Nasze babcie i mamy stosowały okłady z dodatkiem kefiru jako środek łagodzący oparzenia słoneczne. Po kefir warto i można sięgać przez cały rok. To napój, który doskonale ugasi pragnienie latem, natomiast jesienią i zimą wzmacnia odporność, gdyż hamuje rozwój bakterii. Dzięki zawartości witaminy B, która korzystnie wpływa na układ nerwowy, jego konsumpcję poleca się w okresie pomiędzy zimą a wiosną, ponieważ skutecznie poprawi humor i pomoże w walce z "wiosennym przesileniem".

Przepisy na dania z kefirem

Kefir bardzo łatwo można zrobić w domu. Wystarczy zagotować pół litra mleka, a następnie przestudzić do temperatury 37 stopni (to bardzo ważny element, dlatego warto wykorzystać termometr kuchenny). W kolejnym kroku należy dodać do mleka 2 łyżki "kupnego" kefiru, przelać całość do naczynia ceramicznego, przykryć i odłożyć najlepiej na całą noc. Po 12 godzinach kefir będzie gotowy do spożycia.

W kuchni "Dzień Dobry TVN" Daria Ładocha przygotowała dania z kefirem. Wśród propozycji znalazły się placki jagodowe na bazie tego produkty, podane z musem jagodowym oraz orientalne danie z kurczakiem i kefirem. Oczywiście nie mogło zabraknąć także koktajlu: tym razem kefir połączył się z granatem, mango i podprażonymi płatkami migdałowymi.

mp/x-news/WP Kuchnia

Źródło artykułu:
3

Wybrane dla Ciebie

Weź z kuchni i podlej ogórki. Zbiór będzie tak ogromny, że nie nadążysz z kiszeniem
Weź z kuchni i podlej ogórki. Zbiór będzie tak ogromny, że nie nadążysz z kiszeniem
Moja mama podsypuje nim fasolkę szparagową. Nie nadąża ze zbieraniem plonu
Moja mama podsypuje nim fasolkę szparagową. Nie nadąża ze zbieraniem plonu
Picie takiego napoju znacząco zwiększa ryzyko rozwoju raka. Pojawia się już u młodych osób
Picie takiego napoju znacząco zwiększa ryzyko rozwoju raka. Pojawia się już u młodych osób
Pij choć szklankę dziennie. Wzmocnisz odporność, a jelita będą działać jak należy
Pij choć szklankę dziennie. Wzmocnisz odporność, a jelita będą działać jak należy
Ten deser pomoże ci utrzymać formę. Potrzebujesz kilku składników
Ten deser pomoże ci utrzymać formę. Potrzebujesz kilku składników
Pod żadnym pozorem nie dodawaj takiego kopru do ogórków. Wszystkie słoiki pójdą na zmarnowanie
Pod żadnym pozorem nie dodawaj takiego kopru do ogórków. Wszystkie słoiki pójdą na zmarnowanie
Uchodzi za najzdrowszy napój świata. Chroni przed rakiem, na jelita działa jak balsam
Uchodzi za najzdrowszy napój świata. Chroni przed rakiem, na jelita działa jak balsam
Wrzucam serek wiejski i truskawki do blendera. Po trzech godzinach mam deser lepszy niż z cukierni
Wrzucam serek wiejski i truskawki do blendera. Po trzech godzinach mam deser lepszy niż z cukierni
Polacy źle gotują parówki. Robert Makłowicz wytyka częsty błąd
Polacy źle gotują parówki. Robert Makłowicz wytyka częsty błąd
Piję przed posiłkiem. Moja wątroba działa o wiele lepiej i nie mam wzdęć
Piję przed posiłkiem. Moja wątroba działa o wiele lepiej i nie mam wzdęć
Jem zamiast rodzynek. Wspierają serce, a jelita działają jak w zegarku
Jem zamiast rodzynek. Wspierają serce, a jelita działają jak w zegarku
Rozrzuciłam między grządkami. Ślimaki i mrówki omijają moje warzywa szerokim łukiem
Rozrzuciłam między grządkami. Ślimaki i mrówki omijają moje warzywa szerokim łukiem