Trwa ładowanie...
13-03-2015 08:24

Jak wykorzystać kefir w kuchni?

Kefir to fermentowany nabiał, który zawiera oligosacharydy,czyli złożone węglowodany, które są pożywką ważnych dla naszego organizmu bakterii. Te mikroorganizmy z kolei mają dobroczynny wpływ na układ odpornościowy. Produkt ten warto jeść nie tylko ze względu na kultury bakterii w składzie. Zawiera także inne cenne składniki i pasuje do wielu dań.

Jak wykorzystać kefir w kuchni?Źródło: 123RF
d2hkbhd
d2hkbhd

Kefir to fermentowany nabiał, który zawiera oligosacharydy - złożone węglowodany, które są pożywką ważnych dla naszego organizmu bakterii. Te mikroorganizmy z kolei mają dobroczynny wpływ na układ odpornościowy. Produkt ten warto jeść nie tylko ze względu na kultury bakterii w składzie, które korzystnie wpływają na florę jelitową. Zawiera także inne cenne składniki i pasuje do wielu dań.

Przysmak znany od lat

Kefir otrzymuje się z mleka pasteryzowanego znormalizowanego do pożądanej zawartości tłuszczu lub odtłuszczonego. Napój ten poddawany jest procesowi fermentacji alkoholowo-mlekowej przez dodanie zakwasu z grzybków kefirowych lub szczepionek czystych kultur bakteryjnych. Fermentacja trwa 1-3 dni i powinna odbywać się w hermetycznie zamkniętych naczyniach. Optymalna temperatura to 12-14 stopni C. Gotowy produkt najlepiej przechowywać w lodówce, ponieważ kultury bakterii są bardzo wrażliwe na ciepło.

Jego zalety docenili już starożytni Egipcjanie, ale największą popularność zyskał nieco później na terenie dzisiejszych Indii. Tam stał się jednym z podstawowych produktów jadłospisu ludności wiejskiej, która wytwarzała go z mleka bawolego, a następnie koziego i krowiego. Znawcy tematów kulinarnych za jego miejsca powstania uważają Kaukaz. Jego nazwa w języku tureckim oznacza "przyjemność, radość" oraz "piankę".

Cenny dla naszego zdrowia

Kefir to naturalny probiotyk. Nie jest drogi i można go wykorzystać w leczeniu wielu przypadłości. W swoim składzie zawiera spore dawki witamin, m.in.: A, B2, B12, D i K, a jego regularna konsumpcja uzupełnia niedobory magnezu, fosforu i wapnia. Dodatkowo jest ważnym źródłem białka i enzymów.

d2hkbhd

Fani kefiru doceniają przede wszystkim jego zbawienny wpływ na układ pokarmowy. Pobudza wydzielanie żółci i soków trawiennych, dzięki czemu łagodzi problemy trawienne, przyspiesza przemianę materii i wspomaga leczenie biegunki. Warto jednak zaznaczyć, aby wybierać produkty z małą ilością cukru, który ma zły wpływ na florę jelitową.

Napój ten poleca się również osobom z wysokim ciśnieniem, gdyż pomaga w jego obniżeniu. Naukowo dowiedziono też, że ma właściwości antynowotworowe - może hamować rozwój komórek rakowych w jelicie grubym. Ponadto, dobroczynnie wpływa na urodę - zwłaszcza na kondycję włosów. Maseczki z niego przygotowane podobno opóźniają siwienie i wzmacniają kosmyki. Nasze babcie i mamy stosowały okłady z dodatkiem kefiru jako środek łagodzący oparzenia słoneczne. Po kefir warto i można sięgać przez cały rok. To napój, który doskonale ugasi pragnienie latem, natomiast jesienią i zimą wzmacnia odporność, gdyż hamuje rozwój bakterii. Dzięki zawartości witaminy B, która korzystnie wpływa na układ nerwowy, jego konsumpcję poleca się w okresie pomiędzy zimą a wiosną, ponieważ skutecznie poprawi humor i pomoże w walce z "wiosennym przesileniem".

Przepisy na dania z kefirem

Kefir bardzo łatwo można zrobić w domu. Wystarczy zagotować pół litra mleka, a następnie przestudzić do temperatury 37 stopni (to bardzo ważny element, dlatego warto wykorzystać termometr kuchenny). W kolejnym kroku należy dodać do mleka 2 łyżki "kupnego" kefiru, przelać całość do naczynia ceramicznego, przykryć i odłożyć najlepiej na całą noc. Po 12 godzinach kefir będzie gotowy do spożycia.

W kuchni "Dzień Dobry TVN" Daria Ładocha przygotowała dania z kefirem. Wśród propozycji znalazły się placki jagodowe na bazie tego produkty, podane z musem jagodowym oraz orientalne danie z kurczakiem i kefirem. Oczywiście nie mogło zabraknąć także koktajlu: tym razem kefir połączył się z granatem, mango i podprażonymi płatkami migdałowymi.

mp/x-news/WP Kuchnia

d2hkbhd
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hkbhd
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj