Jak wyczyścić patelnię i przypalony garnek? Proste i sprawdzone metody na czyste naczynia
Jak umyć brudną patelnię i skutecznie wyczyścić przypalony garnek? Dzięki tym prostym i tanim sposobom szybko przywrócisz naczyniom blask.
Patelnię i garnek przypalić jest łatwo, za to wyszorowanie do czysta często stanowi już nie lada wyzwanie. Szczególnie, gdy akurat są u nas goście i nie możemy ciągle wstawać od stołu, aby na bieżąco sprzątać naszą kuchnię. W tej sytuacji przychodzą jednak łatwe sposoby na przywrócenie do porządku. Skorzystaj z naszych rad i ciesz się czystą patelniom oraz garnkami.
Czyszczenie patelni i garnka mleczkiem lub płynem do mycia naczyń
- Zagotuj wodę w czajniku, a następnie wlej ją do przypalonego garnka lub patelni. Wrzątek sprawi, że przypalone resztki odmokną i łatwiej będzie je usunąć. Do wrzątki dodaj płynu lub mleczka, które pomoże pozbyć się tłuszczu. Następnie odstaw naczynia na kilka godzin, a jeśli zabrudzenia będą wyjątkowo trudne do usunięcia – na całą noc.
- Gdy brud odmoknie, wyczyść powierzchnie naczynia preparatem do usuwania tłuszczu (np. mleczkiem) lub płynem do mycia naczyń.
- Wysuszoną patelnię i garnek dokładnie wypłucz z chemicznych płynów i wytrzyj ściereczką.
Mycie patelni i garnków za pomocą octu i sody oczyszczonej
- Ten patent sprawdzi się w przypadku wyjątkowo trudnych do usunięcia zabrudzeń. W pierwszej kolejność należy posypać przypaloną powierzchnię sodą oczyszczoną, a następnie zalać ją octem.
- W dalszej kolejności gotujemy wodę w czajniku i zalewamy naszą patelnię lub garnek wrzątkiem. Wysoka temperatura w połączeniu z sodą oczyszczoną oraz octem stworzy pianę.
- Odstawiamy naczynia na kilku minut, a potem dokładnie myjemy ich wnętrza szorstką gąbka.
- Na koniec dokładnie myjemy naczynia płynem, płuczemy i odstawiamy do wyschnięcia lub wycieramy ściereczką.
Czyszczenie patelni za pomocą soli i ziemniaków
- Chociaż, nie jest to popularny sposób, połączenie ziemniaków oraz soli to doskonały sposób na „złuszczanie” tłuszczu. Na początku należy przeciąć ziemniaka na pół i przetrzeć patelnię z brudu na tyle, na ile będzie to możliwe.
- Zasypujemy patelnię łyżką soli, przykładamy połowę ziemniaka i energicznie szorujemy jej powierzchnie kolistymi ruchami.
- Wypłukujemy patelnię i zostawiamy ją do samoistnego wyschnięcia lub wycieramy ściereczka.
Zobacz także: Zastosowanie sody oczyszczonej w kuchni
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl