Jak wyczyścić patelnię i przypalony garnek? Proste i sprawdzone metody na czyste naczynia

Jak umyć brudną patelnię i skutecznie wyczyścić przypalony garnek? Dzięki tym prostym i tanim sposobom szybko przywrócisz naczyniom blask.

Sposoby na czystą patelnię i garnek
Źródło zdjęć: © 123RF

Patelnię i garnek przypalić jest łatwo, za to wyszorowanie do czysta często stanowi już nie lada wyzwanie. Szczególnie, gdy akurat są u nas goście i nie możemy ciągle wstawać od stołu, aby na bieżąco sprzątać naszą kuchnię. W tej sytuacji przychodzą jednak łatwe sposoby na przywrócenie do porządku. Skorzystaj z naszych rad i ciesz się czystą patelniom oraz garnkami.

Czyszczenie patelni i garnka mleczkiem lub płynem do mycia naczyń

  • Zagotuj wodę w czajniku, a następnie wlej ją do przypalonego garnka lub patelni. Wrzątek sprawi, że przypalone resztki odmokną i łatwiej będzie je usunąć. Do wrzątki dodaj płynu lub mleczka, które pomoże pozbyć się tłuszczu. Następnie odstaw naczynia na kilka godzin, a jeśli zabrudzenia będą wyjątkowo trudne do usunięcia – na całą noc.
  • Gdy brud odmoknie, wyczyść powierzchnie naczynia preparatem do usuwania tłuszczu (np. mleczkiem) lub płynem do mycia naczyń.
  • Wysuszoną patelnię i garnek dokładnie wypłucz z chemicznych płynów i wytrzyj ściereczką.

Mycie patelni i garnków za pomocą octu i sody oczyszczonej

  • Ten patent sprawdzi się w przypadku wyjątkowo trudnych do usunięcia zabrudzeń. W pierwszej kolejność należy posypać przypaloną powierzchnię sodą oczyszczoną, a następnie zalać ją octem.
  • W dalszej kolejności gotujemy wodę w czajniku i zalewamy naszą patelnię lub garnek wrzątkiem. Wysoka temperatura w połączeniu z sodą oczyszczoną oraz octem stworzy pianę.
  • Odstawiamy naczynia na kilku minut, a potem dokładnie myjemy ich wnętrza szorstką gąbka.
  • Na koniec dokładnie myjemy naczynia płynem, płuczemy i odstawiamy do wyschnięcia lub wycieramy ściereczką.

Czyszczenie patelni za pomocą soli i ziemniaków

  • Chociaż, nie jest to popularny sposób, połączenie ziemniaków oraz soli to doskonały sposób na „złuszczanie” tłuszczu. Na początku należy przeciąć ziemniaka na pół i przetrzeć patelnię z brudu na tyle, na ile będzie to możliwe.
  • Zasypujemy patelnię łyżką soli, przykładamy połowę ziemniaka i energicznie szorujemy jej powierzchnie kolistymi ruchami.
  • Wypłukujemy patelnię i zostawiamy ją do samoistnego wyschnięcia lub wycieramy ściereczka.

Zobacz także: Zastosowanie sody oczyszczonej w kuchni

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru