Trwa ładowanie...

Jak wyczyścić patelnię i przypalony garnek? Proste i sprawdzone metody na czyste naczynia

Jak umyć brudną patelnię i skutecznie wyczyścić przypalony garnek? Dzięki tym prostym i tanim sposobom szybko przywrócisz naczyniom blask.

Jak wyczyścić patelnię i przypalony garnek? Proste i sprawdzone metody na czyste naczyniaŹródło: 123RF
dmplmq0
dmplmq0

Patelnię i garnek przypalić jest łatwo, za to wyszorowanie do czysta często stanowi już nie lada wyzwanie. Szczególnie, gdy akurat są u nas goście i nie możemy ciągle wstawać od stołu, aby na bieżąco sprzątać naszą kuchnię. W tej sytuacji przychodzą jednak łatwe sposoby na przywrócenie do porządku. Skorzystaj z naszych rad i ciesz się czystą patelniom oraz garnkami.

Czyszczenie patelni i garnka mleczkiem lub płynem do mycia naczyń

  • Zagotuj wodę w czajniku, a następnie wlej ją do przypalonego garnka lub patelni. Wrzątek sprawi, że przypalone resztki odmokną i łatwiej będzie je usunąć. Do wrzątki dodaj płynu lub mleczka, które pomoże pozbyć się tłuszczu. Następnie odstaw naczynia na kilka godzin, a jeśli zabrudzenia będą wyjątkowo trudne do usunięcia – na całą noc.
  • Gdy brud odmoknie, wyczyść powierzchnie naczynia preparatem do usuwania tłuszczu (np. mleczkiem) lub płynem do mycia naczyń.
  • Wysuszoną patelnię i garnek dokładnie wypłucz z chemicznych płynów i wytrzyj ściereczką.

Mycie patelni i garnków za pomocą octu i sody oczyszczonej

  • Ten patent sprawdzi się w przypadku wyjątkowo trudnych do usunięcia zabrudzeń. W pierwszej kolejność należy posypać przypaloną powierzchnię sodą oczyszczoną, a następnie zalać ją octem.
  • W dalszej kolejności gotujemy wodę w czajniku i zalewamy naszą patelnię lub garnek wrzątkiem. Wysoka temperatura w połączeniu z sodą oczyszczoną oraz octem stworzy pianę.
  • Odstawiamy naczynia na kilku minut, a potem dokładnie myjemy ich wnętrza szorstką gąbka.
  • Na koniec dokładnie myjemy naczynia płynem, płuczemy i odstawiamy do wyschnięcia lub wycieramy ściereczką.

Czyszczenie patelni za pomocą soli i ziemniaków

  • Chociaż, nie jest to popularny sposób, połączenie ziemniaków oraz soli to doskonały sposób na „złuszczanie” tłuszczu. Na początku należy przeciąć ziemniaka na pół i przetrzeć patelnię z brudu na tyle, na ile będzie to możliwe.
  • Zasypujemy patelnię łyżką soli, przykładamy połowę ziemniaka i energicznie szorujemy jej powierzchnie kolistymi ruchami.
  • Wypłukujemy patelnię i zostawiamy ją do samoistnego wyschnięcia lub wycieramy ściereczka.

Zobacz także: Zastosowanie sody oczyszczonej w kuchni

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

dmplmq0
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dmplmq0
Więcej tematów