Jak dbać o drewniane akcesoria kuchenne? Kilka przydatnych porad

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

/ 5Warto wiedzieć

Obraz
© 123RF.COM

W każdym polskim domu znajdziemy drewniane akcesoria kuchenne, jednak nie wszyscy wiedzą, jak prawidłowo o nie zadbać. Wykonane z drewna łyżki, łopatki, wałki czy deski pięknie wyglądają, ale szybko mogą ulec zniszczeniom, chłonąć intensywne zapachy, a także stać się siedliskiem bakterii. Jak temu zaradzić? Poznaj kilka przydatnych trików, dzięki którym twoje drewniane akcesoria długo posłużą ci w kuchni.

Przede wszystkim drewniane akcesoria kuchenne należy myć niezwłocznie po każdym użyciu. Pamiętaj, aby pod żadnym pozorem nie robić tego w zmywarce. Chyba że zamiast jednej dużej deski, wolisz mieć dwie mniejsze. Niestety, pod wpływem wysokiej temperatury i ciśnienia wody drewniane akcesoria pękają.

Zobacz także wideo: Sprawne filetowanie ryby

/ 5Impregnacja

Obraz
© iStock.com

Drewniane akcesoria będą nam służyły latami, jeśli przed pierwszym użyciem zaimpregnujemy je. Wystarczy do tego olej roślinny i czysta ściereczka. Łyżkę, łopatkę czy drewnianą deskę do krojenia natrzyj niewielką ilością tłuszczu, opłucz pod bieżącą, ciepłą wodą i pozostaw do wyschnięcia. Tę czynność możesz powtórzyć kilkukrotnie. Dzięki temu drewno wchłonie mniej wody niż to niezaimpregnowane.

/ 5Ocet jabłkowy na ratunek

Obraz
© iStock.com

Drewno wykazuje skłonności do brudzenia się. Pochłaniania też intensywne zapachy niektórych produktów spożywczych, z którymi ma styczność. Takich właściwości nie ma drewno ze szlachetnych gatunków, np. buku czy dębu. Niestety, coraz rzadziej wyrabia się z nich przybory kuchenne.
Jeśli chcesz, by twoje drewniane akcesoria zachowały naturalny kolor i nie chłonęły zapachów produktów spożywczych, z którymi mają styczność, wystarczy, że włożysz je na całą noc do miski z octem jabłkowym. Nazajutrz osusz czystą ściereczką i gotowe! Podobny efekt uzyskasz, nacierając drewniane przybory cytryną.

/ 5Tłuste łyżki i łopatki?

Obraz
© iStock.com

Na to także znamy prosty sposób. Wystarczy, że zabrudzone drewniane akcesoria kuchenne pozostawisz na noc w misce z roztworem sody oczyszczonej. Do jednego litra wody wsyp pięć łyżek sody, zmieszaj, zanurz przybory. Następnego dnia połóż je na czystej ściereczce i pozostaw do całkowitego wysuszenia.

/ 5Zaschnięte ciasto to już nie problem

Obraz
© iStock.com

Jeśli na twoim wałku lub stolnicy zostały resztki surowego ciasta, nie usuwaj ich wodą. Wystarczy, że posypiesz je gruboziarnistą solą i wetrzesz ją ręką. Zaschnięte kawałki ciasta bez problemu powinny zniknąć.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości