Jak dbać o drewniane akcesoria kuchenne? Kilka przydatnych porad
Warto wiedzieć
W każdym polskim domu znajdziemy drewniane akcesoria kuchenne, jednak nie wszyscy wiedzą, jak prawidłowo o nie zadbać. Wykonane z drewna łyżki, łopatki, wałki czy deski pięknie wyglądają, ale szybko mogą ulec zniszczeniom, chłonąć intensywne zapachy, a także stać się siedliskiem bakterii. Jak temu zaradzić? Poznaj kilka przydatnych trików, dzięki którym twoje drewniane akcesoria długo posłużą ci w kuchni.
Przede wszystkim drewniane akcesoria kuchenne należy myć niezwłocznie po każdym użyciu. Pamiętaj, aby pod żadnym pozorem nie robić tego w zmywarce. Chyba że zamiast jednej dużej deski, wolisz mieć dwie mniejsze. Niestety, pod wpływem wysokiej temperatury i ciśnienia wody drewniane akcesoria pękają.
Zobacz także wideo: Sprawne filetowanie ryby
Impregnacja
Drewniane akcesoria będą nam służyły latami, jeśli przed pierwszym użyciem zaimpregnujemy je. Wystarczy do tego olej roślinny i czysta ściereczka. Łyżkę, łopatkę czy drewnianą deskę do krojenia natrzyj niewielką ilością tłuszczu, opłucz pod bieżącą, ciepłą wodą i pozostaw do wyschnięcia. Tę czynność możesz powtórzyć kilkukrotnie. Dzięki temu drewno wchłonie mniej wody niż to niezaimpregnowane.
Ocet jabłkowy na ratunek
Drewno wykazuje skłonności do brudzenia się. Pochłaniania też intensywne zapachy niektórych produktów spożywczych, z którymi ma styczność. Takich właściwości nie ma drewno ze szlachetnych gatunków, np. buku czy dębu. Niestety, coraz rzadziej wyrabia się z nich przybory kuchenne.
Jeśli chcesz, by twoje drewniane akcesoria zachowały naturalny kolor i nie chłonęły zapachów produktów spożywczych, z którymi mają styczność, wystarczy, że włożysz je na całą noc do miski z octem jabłkowym. Nazajutrz osusz czystą ściereczką i gotowe! Podobny efekt uzyskasz, nacierając drewniane przybory cytryną.
Tłuste łyżki i łopatki?
Na to także znamy prosty sposób. Wystarczy, że zabrudzone drewniane akcesoria kuchenne pozostawisz na noc w misce z roztworem sody oczyszczonej. Do jednego litra wody wsyp pięć łyżek sody, zmieszaj, zanurz przybory. Następnego dnia połóż je na czystej ściereczce i pozostaw do całkowitego wysuszenia.
Zaschnięte ciasto to już nie problem
Jeśli na twoim wałku lub stolnicy zostały resztki surowego ciasta, nie usuwaj ich wodą. Wystarczy, że posypiesz je gruboziarnistą solą i wetrzesz ją ręką. Zaschnięte kawałki ciasta bez problemu powinny zniknąć.