Jak dbać o drewniane akcesoria kuchenne? Kilka przydatnych porad

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

/ 5Warto wiedzieć

Obraz
© 123RF.COM

W każdym polskim domu znajdziemy drewniane akcesoria kuchenne, jednak nie wszyscy wiedzą, jak prawidłowo o nie zadbać. Wykonane z drewna łyżki, łopatki, wałki czy deski pięknie wyglądają, ale szybko mogą ulec zniszczeniom, chłonąć intensywne zapachy, a także stać się siedliskiem bakterii. Jak temu zaradzić? Poznaj kilka przydatnych trików, dzięki którym twoje drewniane akcesoria długo posłużą ci w kuchni.

Przede wszystkim drewniane akcesoria kuchenne należy myć niezwłocznie po każdym użyciu. Pamiętaj, aby pod żadnym pozorem nie robić tego w zmywarce. Chyba że zamiast jednej dużej deski, wolisz mieć dwie mniejsze. Niestety, pod wpływem wysokiej temperatury i ciśnienia wody drewniane akcesoria pękają.

Zobacz także wideo: Sprawne filetowanie ryby

/ 5Impregnacja

Obraz
© iStock.com

Drewniane akcesoria będą nam służyły latami, jeśli przed pierwszym użyciem zaimpregnujemy je. Wystarczy do tego olej roślinny i czysta ściereczka. Łyżkę, łopatkę czy drewnianą deskę do krojenia natrzyj niewielką ilością tłuszczu, opłucz pod bieżącą, ciepłą wodą i pozostaw do wyschnięcia. Tę czynność możesz powtórzyć kilkukrotnie. Dzięki temu drewno wchłonie mniej wody niż to niezaimpregnowane.

/ 5Ocet jabłkowy na ratunek

Obraz
© iStock.com

Drewno wykazuje skłonności do brudzenia się. Pochłaniania też intensywne zapachy niektórych produktów spożywczych, z którymi ma styczność. Takich właściwości nie ma drewno ze szlachetnych gatunków, np. buku czy dębu. Niestety, coraz rzadziej wyrabia się z nich przybory kuchenne.
Jeśli chcesz, by twoje drewniane akcesoria zachowały naturalny kolor i nie chłonęły zapachów produktów spożywczych, z którymi mają styczność, wystarczy, że włożysz je na całą noc do miski z octem jabłkowym. Nazajutrz osusz czystą ściereczką i gotowe! Podobny efekt uzyskasz, nacierając drewniane przybory cytryną.

/ 5Tłuste łyżki i łopatki?

Obraz
© iStock.com

Na to także znamy prosty sposób. Wystarczy, że zabrudzone drewniane akcesoria kuchenne pozostawisz na noc w misce z roztworem sody oczyszczonej. Do jednego litra wody wsyp pięć łyżek sody, zmieszaj, zanurz przybory. Następnego dnia połóż je na czystej ściereczce i pozostaw do całkowitego wysuszenia.

/ 5Zaschnięte ciasto to już nie problem

Obraz
© iStock.com

Jeśli na twoim wałku lub stolnicy zostały resztki surowego ciasta, nie usuwaj ich wodą. Wystarczy, że posypiesz je gruboziarnistą solą i wetrzesz ją ręką. Zaschnięte kawałki ciasta bez problemu powinny zniknąć.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu