Jak dbać o drewniane akcesoria kuchenne? Kilka przydatnych porad

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

/ 5Warto wiedzieć

Obraz
© 123RF.COM

W każdym polskim domu znajdziemy drewniane akcesoria kuchenne, jednak nie wszyscy wiedzą, jak prawidłowo o nie zadbać. Wykonane z drewna łyżki, łopatki, wałki czy deski pięknie wyglądają, ale szybko mogą ulec zniszczeniom, chłonąć intensywne zapachy, a także stać się siedliskiem bakterii. Jak temu zaradzić? Poznaj kilka przydatnych trików, dzięki którym twoje drewniane akcesoria długo posłużą ci w kuchni.

Przede wszystkim drewniane akcesoria kuchenne należy myć niezwłocznie po każdym użyciu. Pamiętaj, aby pod żadnym pozorem nie robić tego w zmywarce. Chyba że zamiast jednej dużej deski, wolisz mieć dwie mniejsze. Niestety, pod wpływem wysokiej temperatury i ciśnienia wody drewniane akcesoria pękają.

Zobacz także wideo: Sprawne filetowanie ryby

/ 5Impregnacja

Obraz
© iStock.com

Drewniane akcesoria będą nam służyły latami, jeśli przed pierwszym użyciem zaimpregnujemy je. Wystarczy do tego olej roślinny i czysta ściereczka. Łyżkę, łopatkę czy drewnianą deskę do krojenia natrzyj niewielką ilością tłuszczu, opłucz pod bieżącą, ciepłą wodą i pozostaw do wyschnięcia. Tę czynność możesz powtórzyć kilkukrotnie. Dzięki temu drewno wchłonie mniej wody niż to niezaimpregnowane.

/ 5Ocet jabłkowy na ratunek

Obraz
© iStock.com

Drewno wykazuje skłonności do brudzenia się. Pochłaniania też intensywne zapachy niektórych produktów spożywczych, z którymi ma styczność. Takich właściwości nie ma drewno ze szlachetnych gatunków, np. buku czy dębu. Niestety, coraz rzadziej wyrabia się z nich przybory kuchenne.
Jeśli chcesz, by twoje drewniane akcesoria zachowały naturalny kolor i nie chłonęły zapachów produktów spożywczych, z którymi mają styczność, wystarczy, że włożysz je na całą noc do miski z octem jabłkowym. Nazajutrz osusz czystą ściereczką i gotowe! Podobny efekt uzyskasz, nacierając drewniane przybory cytryną.

/ 5Tłuste łyżki i łopatki?

Obraz
© iStock.com

Na to także znamy prosty sposób. Wystarczy, że zabrudzone drewniane akcesoria kuchenne pozostawisz na noc w misce z roztworem sody oczyszczonej. Do jednego litra wody wsyp pięć łyżek sody, zmieszaj, zanurz przybory. Następnego dnia połóż je na czystej ściereczce i pozostaw do całkowitego wysuszenia.

/ 5Zaschnięte ciasto to już nie problem

Obraz
© iStock.com

Jeśli na twoim wałku lub stolnicy zostały resztki surowego ciasta, nie usuwaj ich wodą. Wystarczy, że posypiesz je gruboziarnistą solą i wetrzesz ją ręką. Zaschnięte kawałki ciasta bez problemu powinny zniknąć.

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść