Jagnięcina - mięso z klasą

Dietę bogatą w niektóre mięsa naukowcy łączą m.in. z podwyższonym ryzykiem wystąpienia nowotworów, chorobami serca i wysokim ciśnieniem tętniczym. Na tle różnych, dostępnych na rynku mięs, zdecydowanie wybija się jagnięcina. Jest delikatna, a w świecie kulinarnym cieszy się wielką renomą. Zalecają ją również dietetycy.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Statystyczny Polak zjada w ciągu roku ok. 40 kg mięsa wieprzowego, 26 kg drobiowego i 3 kg wołowego. Mięso owcze trafia natomiast na nasze stoły bardzo rzadko. Jedna osoba je zaledwie 20-30 dag rocznie. To wielki błąd, ponieważ właśnie jagnięcinę wśród mięs pochodzących z hodowli uznaje się za najzdrowszą. Rarytasem jest mięso jagniąt mlecznych, które nie ukończyły 6 tygodni.

Specjałem jest też nasza jagnięcina podhalańska wpisana na listę produktów regionalnych, których nazwa jest chroniona i zastrzeżona w Unii Europejskiej. Do jej produkcji wykorzystuje się jagnięta rasy polska owca górska oraz cakiel podhalański, których wiek nie przekroczył 60 dni. Są one chowane przy matkach, tradycyjny sposób hodowli nie zmienił się od wieków. Tuszki ważą od 4 do 8 kg.

- Wyrafinowany smak jagnięciny sprawia, iż popyt na to prozdrowotne i delikatesowe mięso nieustannie rośnie - mówi mgr Dominik Konecki, dietetyk, ekspert ds. żywienia człowieka, diet coach z Centrum Medycznego ENEL-MED.

Co to za mięso?

- Jagnięcina to mięso pozyskane z młodych owiec do 6 miesiąca życia, dzięki czemu jest bardzo delikatne. Wyróżnia się niską zawartością tłuszczu, a dzięki dużej zawartości włókna śródmięśniowego cechuje się wyjątkową soczystością - tłumaczy dietetyk. - Tkanka mięsna jest cienkowłóknista, delikatna o jasnoróżowej barwie. Jagnięcina zawiera duże ilości kwasu linolowego o właściwościach antyutleniających. To mięso lekkostrawne, doskonałe jako składnik diety dzieci, dostarcza bowiem pełnowartościowego białka. Badania wykazały, że posiada właściwości antynowotworowe. Dodatkowo w mięsie jagnięcym stwierdzono znacznie wyższą niż u innych gatunków zwierząt zawartość L-karnityny. L-karnityna jest związkiem niesłychanie korzystnie wpływającym na pracę mięśnia sercowego i mięśni szkieletowych. Podkreślić należy, że jej syntetyczna forma coraz częściej znajduje zastosowanie w leczeniu i dietoprofilaktyce schorzeń tych narządów.

Wpływ na smak mięsa ma specyficzna roślinność występująca na obszarze wypasu owiec. Najlepiej, by zwierzęta wypasane były tam, gdzie rośnie wiele roślin leczniczych, stosowanych w medycynie ludowej, zawierających witaminy, białka, lipidy oraz niezbędne dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu pierwiastki, takie jak magnez, cynk, selen, jod i lit. Tak jest w przypadku jagnięciny podhalańskiej, która jest coraz częściej serwowana przez restauratorów i doceniana przez konsumentów.

W świecie kulinarnym jagnięcina cieszy się wielką renomą i można z niej przyrządzić naprawdę wykwintne, interesujące dania.

- Jagnięcinę można przyrządzać na różne sposoby: można z niej zrobić steki, gotować, piec w piekarniku, na rożnie, ugotować zupę kwaśnicę, biały barszcz. Doskonałe, kruche i soczyste są również kiełbasy – mówi dietetyk.

Niestety, wciąż cała rzesza konsumentów jest zdania, że to mięso twarde, łykowate i śmierdzące. Słowem - niesmaczne. Skąd ta opinia? Okazuje się, że za jagnięciną, a raczej baraniną zła opinia wlecze się jeszcze z czasów komuny, gdy było to mięso tzw. "bezkartkowe" i często serwowane w byle jakiej postaci. Fakt, że mięso starszych jagniąt jest ciemniejsze i bardziej kruche. Ale nadal zawiera bardzo mało tłuszczu. A tłuszcz właśnie nadaje baraninie specyficzny zapach, który nie każdemu odpowiada. Stąd im chudsze kawałki, tym mniej intensywna woń.

ml/mmch/kuchnia.wp.pl

Gulasz z jagnięciny

Przygotowanie 60 minut, na 2 osoby:

•200 g jagnięciny bez kości
•1 czerwona cebula
•1 łyżka oliwy z drugiego tłoczenia
•70 ml białego wina
•200 g cukinia
•160 g fasolka szparagowa
•150 g papryka czerwona
•125 ml bulionu warzywnego
•1 łyżka świeżego tymianku
•sól morska
•pieprz biały

Mięso opłukać, osuszyć. Pokroić w kostkę o boku 3 cm. Cebule obrać, posiekać. Podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać mięso. Smażyć ok. 10 minut, mieszając, aż mięso się zrumieni ze wszystkich stron. Wlać bulion i wino. Gotować pod przykryciem 30 minut i bez przykrycia 10 minut. Następnie dodać fasolkę szparagową, cukinię, paprykę czerwoną, tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Przykryć i dusić ok. 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟