Trwa ładowanie...

Idealne espresso z ekspresu kolbowego. Jak je przyrządzić?

Dla wielu osób dzień rozpoczęty bez kawy jest dniem straconym, a dla niektórych robienie kawy urasta do rangi sztuki. O tym najlepiej wiedzą Włosi, którzy powołali narodowy instytut espresso, gdzie organizowane są kursy i udzielane wskazówki. Co jest potrzebne do zrobienia doskonałej kawy? Jak ją przyrządzić i serwować?

Espresso to mała kawa, która daje dużo przyjemnościEspresso to mała kawa, która daje dużo przyjemnościŹródło: Adobe Stock
d2wv426
d2wv426

Espresso nie bez powodu jest uważane za matkę wszystkich kaw, ponieważ stanowi podwaliny dla innych, które są wypadkową tej niewielkiej, ale mocnej kawy serwowanej w filiżankach o pojemności od 50 do 70 ml. Według Włochów jakość espresso zależy od mieszanki kawy, młynka, ekspresu i oczywiście osoby, która je przygotuje. Według najlepszych praktyk kawa powinna być ziarnista i mielona dopiero przed przystąpieniem do przyrządzania espresso.

Dobra kawa to podstawa

Palarnie zazwyczaj dokładnie określają moc i aromat, którego należy się spodziewać. Warto wiedzieć, że kawa z Ameryki Południowej i centralnej charakteryzuje się smakiem z dodatkiem owoców, kawa z Afryki jest intensywna, a ta z Indonezji będzie miała umiarkowany smak i aromat. Wreszcie jest też kawa z Brazylii, która uchodzi za łagodną i pozbawioną kwasowości. Dalej mamy podział na gatunki i tu występują robusta i arabica. Ta druga uchodzi za najlepszą, jest łagodna w smaku i czasami można w niej wyczuć nuty czekolady. Robusta ma wyrazisty smak i delikatną nutkę goryczy, a także zawiera więcej kofeiny. Uchodzi za najlepszą do espresso. Ostatnim punktem jest stopień palenia kawy - ziarna jasne oddają naturalne nuty smakowe, średnio palone mają optymalny poziom kofeiny, średnio ciemne mają goryczkę i zyskują słodki posmak, a bardzo ciemne mają największy poziom kofeiny.

Młynek młynkowi nierówny

Wybór odpowiedniego młynka jest bardzo istotny, ponieważ musi dokładnie mielić ziarna. Za najlepszy uchodzi młynek żarnowy i to jego należy wybrać, ponieważ młynki z ostrzami siekają ziarna, a żarnowe faktycznie je mielą. W młynkach żarnowych używa się płaskich lub stożkowych żaren wykonanych ze stali lub ceramiki. Ta druga ejst spotykana w młynkach ręcznych. Najważniejsza jest średnica żaren, która powinna być jak największa. Przy wyborze młynka elektrycznego trzeba również zwrócić uwagę na moc urządzenia.

Jak wybrać dobry ekspres kolbowy?

Dobry ekspres kolbowy powinien mieć moc nie mniejszą niż 900 W oraz ciśnienie w przedziale od 9 do 15 barów. Kolejna kwestia to rodzaj pompy i tu lepiej zainwestować w młynek z pompą rotacyjną, ponieważ wibracyjna nie utrzymuje stałego ciśnienia wody. Ważnym czynnikiem espresso jest temperatura wody i ta powinna wynosić od 92 do 94 stopni. Przy sposobach podgrzewania wody występują dwie technologie - termoblok i bojler. Ten pierwszy szybciej się nagrzewa, a drugi rozgrzeje jednorazowo większą ilość wody i lepiej trzyma temperaturę.

Przepis na podręcznikowe espresso

Jedna porcja espresso to od 7 do 10 g kawy w zależności od jej właściwości. Zmieloną kawę trzeba właściwie ubić w sitku, a następnie wpiąć kolbę do gniazda w ekspresie. Teraz dzieje się magia, ponieważ woda powinna mieć temperaturę od 94 do 96 stopni Celsjusza, a pojedyncze espresso to ok. 20 ml kawy. Woda powinna przechodzić przez kawę umieszczoną w kolbie w czasie od 25 do 30 sekund. Samo espresso powinno być serwowane w filiżance o eliptycznym kształcie, grubych ściankach i z białym wypełnieniem, żeby nic nie odciągało uwagi od królowej kaw i by cieszyła oko swoim ubarwieniem. Pojemność filiżanki wynosi od 50 do 70 ml. Espresso powinno być serwowane najpóźniej w ciągu minuty od przygotowania i wypite na maksymalnie dwa łyki. Przed przystąpieniem do picia warto przepłukać usta czystą wodą.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2wv426
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Wyłączono komentarze

Jako redakcja Wirtualnej Polski doceniamy zaangażowanie naszych czytelników w komentarzach. Jednak niektóre tematy wywołują komentarze wykraczające poza granice kulturalnej dyskusji. Dbając o jej jakość, zdecydowaliśmy się wyłączyć sekcję komentarzy pod tym artykułem.

Paweł Kapusta - Redaktor naczelny WP
Paweł KapustaRedaktor Naczelny WP
d2wv426
Więcej tematów