Idealne espresso z ekspresu kolbowego. Jak je przyrządzić?

Dla wielu osób dzień rozpoczęty bez kawy jest dniem straconym, a dla niektórych robienie kawy urasta do rangi sztuki. O tym najlepiej wiedzą Włosi, którzy powołali narodowy instytut espresso, gdzie organizowane są kursy i udzielane wskazówki. Co jest potrzebne do zrobienia doskonałej kawy? Jak ją przyrządzić i serwować?

wawel espressoEspresso to mała kawa, która daje dużo przyjemności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Espresso nie bez powodu jest uważane za matkę wszystkich kaw, ponieważ stanowi podwaliny dla innych, które są wypadkową tej niewielkiej, ale mocnej kawy serwowanej w filiżankach o pojemności od 50 do 70 ml. Według Włochów jakość espresso zależy od mieszanki kawy, młynka, ekspresu i oczywiście osoby, która je przygotuje. Według najlepszych praktyk kawa powinna być ziarnista i mielona dopiero przed przystąpieniem do przyrządzania espresso.

Dobra kawa to podstawa

Palarnie zazwyczaj dokładnie określają moc i aromat, którego należy się spodziewać. Warto wiedzieć, że kawa z Ameryki Południowej i centralnej charakteryzuje się smakiem z dodatkiem owoców, kawa z Afryki jest intensywna, a ta z Indonezji będzie miała umiarkowany smak i aromat. Wreszcie jest też kawa z Brazylii, która uchodzi za łagodną i pozbawioną kwasowości. Dalej mamy podział na gatunki i tu występują robusta i arabica. Ta druga uchodzi za najlepszą, jest łagodna w smaku i czasami można w niej wyczuć nuty czekolady. Robusta ma wyrazisty smak i delikatną nutkę goryczy, a także zawiera więcej kofeiny. Uchodzi za najlepszą do espresso. Ostatnim punktem jest stopień palenia kawy - ziarna jasne oddają naturalne nuty smakowe, średnio palone mają optymalny poziom kofeiny, średnio ciemne mają goryczkę i zyskują słodki posmak, a bardzo ciemne mają największy poziom kofeiny.

Młynek młynkowi nierówny

Wybór odpowiedniego młynka jest bardzo istotny, ponieważ musi dokładnie mielić ziarna. Za najlepszy uchodzi młynek żarnowy i to jego należy wybrać, ponieważ młynki z ostrzami siekają ziarna, a żarnowe faktycznie je mielą. W młynkach żarnowych używa się płaskich lub stożkowych żaren wykonanych ze stali lub ceramiki. Ta druga ejst spotykana w młynkach ręcznych. Najważniejsza jest średnica żaren, która powinna być jak największa. Przy wyborze młynka elektrycznego trzeba również zwrócić uwagę na moc urządzenia.

Jak wybrać dobry ekspres kolbowy?

Dobry ekspres kolbowy powinien mieć moc nie mniejszą niż 900 W oraz ciśnienie w przedziale od 9 do 15 barów. Kolejna kwestia to rodzaj pompy i tu lepiej zainwestować w młynek z pompą rotacyjną, ponieważ wibracyjna nie utrzymuje stałego ciśnienia wody. Ważnym czynnikiem espresso jest temperatura wody i ta powinna wynosić od 92 do 94 stopni. Przy sposobach podgrzewania wody występują dwie technologie - termoblok i bojler. Ten pierwszy szybciej się nagrzewa, a drugi rozgrzeje jednorazowo większą ilość wody i lepiej trzyma temperaturę.

Przepis na podręcznikowe espresso

Jedna porcja espresso to od 7 do 10 g kawy w zależności od jej właściwości. Zmieloną kawę trzeba właściwie ubić w sitku, a następnie wpiąć kolbę do gniazda w ekspresie. Teraz dzieje się magia, ponieważ woda powinna mieć temperaturę od 94 do 96 stopni Celsjusza, a pojedyncze espresso to ok. 20 ml kawy. Woda powinna przechodzić przez kawę umieszczoną w kolbie w czasie od 25 do 30 sekund. Samo espresso powinno być serwowane w filiżance o eliptycznym kształcie, grubych ściankach i z białym wypełnieniem, żeby nic nie odciągało uwagi od królowej kaw i by cieszyła oko swoim ubarwieniem. Pojemność filiżanki wynosi od 50 do 70 ml. Espresso powinno być serwowane najpóźniej w ciągu minuty od przygotowania i wypite na maksymalnie dwa łyki. Przed przystąpieniem do picia warto przepłukać usta czystą wodą.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany