Idealne espresso z ekspresu kolbowego. Jak je przyrządzić?

Dla wielu osób dzień rozpoczęty bez kawy jest dniem straconym, a dla niektórych robienie kawy urasta do rangi sztuki. O tym najlepiej wiedzą Włosi, którzy powołali narodowy instytut espresso, gdzie organizowane są kursy i udzielane wskazówki. Co jest potrzebne do zrobienia doskonałej kawy? Jak ją przyrządzić i serwować?

wawel espressoEspresso to mała kawa, która daje dużo przyjemności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Espresso nie bez powodu jest uważane za matkę wszystkich kaw, ponieważ stanowi podwaliny dla innych, które są wypadkową tej niewielkiej, ale mocnej kawy serwowanej w filiżankach o pojemności od 50 do 70 ml. Według Włochów jakość espresso zależy od mieszanki kawy, młynka, ekspresu i oczywiście osoby, która je przygotuje. Według najlepszych praktyk kawa powinna być ziarnista i mielona dopiero przed przystąpieniem do przyrządzania espresso.

Dobra kawa to podstawa

Palarnie zazwyczaj dokładnie określają moc i aromat, którego należy się spodziewać. Warto wiedzieć, że kawa z Ameryki Południowej i centralnej charakteryzuje się smakiem z dodatkiem owoców, kawa z Afryki jest intensywna, a ta z Indonezji będzie miała umiarkowany smak i aromat. Wreszcie jest też kawa z Brazylii, która uchodzi za łagodną i pozbawioną kwasowości. Dalej mamy podział na gatunki i tu występują robusta i arabica. Ta druga uchodzi za najlepszą, jest łagodna w smaku i czasami można w niej wyczuć nuty czekolady. Robusta ma wyrazisty smak i delikatną nutkę goryczy, a także zawiera więcej kofeiny. Uchodzi za najlepszą do espresso. Ostatnim punktem jest stopień palenia kawy - ziarna jasne oddają naturalne nuty smakowe, średnio palone mają optymalny poziom kofeiny, średnio ciemne mają goryczkę i zyskują słodki posmak, a bardzo ciemne mają największy poziom kofeiny.

Młynek młynkowi nierówny

Wybór odpowiedniego młynka jest bardzo istotny, ponieważ musi dokładnie mielić ziarna. Za najlepszy uchodzi młynek żarnowy i to jego należy wybrać, ponieważ młynki z ostrzami siekają ziarna, a żarnowe faktycznie je mielą. W młynkach żarnowych używa się płaskich lub stożkowych żaren wykonanych ze stali lub ceramiki. Ta druga ejst spotykana w młynkach ręcznych. Najważniejsza jest średnica żaren, która powinna być jak największa. Przy wyborze młynka elektrycznego trzeba również zwrócić uwagę na moc urządzenia.

Jak wybrać dobry ekspres kolbowy?

Dobry ekspres kolbowy powinien mieć moc nie mniejszą niż 900 W oraz ciśnienie w przedziale od 9 do 15 barów. Kolejna kwestia to rodzaj pompy i tu lepiej zainwestować w młynek z pompą rotacyjną, ponieważ wibracyjna nie utrzymuje stałego ciśnienia wody. Ważnym czynnikiem espresso jest temperatura wody i ta powinna wynosić od 92 do 94 stopni. Przy sposobach podgrzewania wody występują dwie technologie - termoblok i bojler. Ten pierwszy szybciej się nagrzewa, a drugi rozgrzeje jednorazowo większą ilość wody i lepiej trzyma temperaturę.

Przepis na podręcznikowe espresso

Jedna porcja espresso to od 7 do 10 g kawy w zależności od jej właściwości. Zmieloną kawę trzeba właściwie ubić w sitku, a następnie wpiąć kolbę do gniazda w ekspresie. Teraz dzieje się magia, ponieważ woda powinna mieć temperaturę od 94 do 96 stopni Celsjusza, a pojedyncze espresso to ok. 20 ml kawy. Woda powinna przechodzić przez kawę umieszczoną w kolbie w czasie od 25 do 30 sekund. Samo espresso powinno być serwowane w filiżance o eliptycznym kształcie, grubych ściankach i z białym wypełnieniem, żeby nic nie odciągało uwagi od królowej kaw i by cieszyła oko swoim ubarwieniem. Pojemność filiżanki wynosi od 50 do 70 ml. Espresso powinno być serwowane najpóźniej w ciągu minuty od przygotowania i wypite na maksymalnie dwa łyki. Przed przystąpieniem do picia warto przepłukać usta czystą wodą.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru