Gulasz z kurczaka ze śliwkami
- 500 g filetów z kurczaka
- 100 g wędzonego boczku
- 100 g suszonych śliwek
- 1 cebula
- 50 g masła klarowanego lub oleju
- 200 ml śmietany 30%
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- pół łyżeczki cynamonu
- natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- 2 opakowania klusek śląskich (wykorzystane Nordis Kluski śląskie)
Filety myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. Boczek również kroimy w kostkę, a cebulę siekamy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło klarowane lub olej i rumienimy boczek, a następnie szklimy cebulę. Wsypujemy paprykę, cynamon i mieszamy.
Dodajemy mięso z kurczaka.
Wlewamy szklankę gorącej wody i mieszamy. Następnie dodajemy śliwki, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dusimy ok. 30 minut. Wlewamy śmietanę, wrzucamy posiekaną natkę pietruszki i dusimy jeszcze chwilę czekając, aż zgęstnieje sos.
Suszone śliwki świetnie komponują się z kurczakiem, a wędzony boczek dodaje całemu daniu aromatu dymu. Gulasz ten możemy podać z ryżem, ziemniakami bądź kluskami.
Zastosowane w daniu śliwki pochodzą z Kalifornii. Ale nic w tym dziwnego, ponieważ dziś większość suszonych śliwek na światowym rynku sprzedają kalifornijscy sadownicy. Sadzonki śliwy domowej przewieźli za ocean francuscy imigranci. Z sadzonek, za pomocą szczepień, uzyskali odmianę, której owoce wyjątkowo dobrze poddają się procesowi suszenia.
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Podziel się opinią
Komentarze