Trwa ładowanie...
19-04-2015 13:16

Grzyby shiitake wzmacniają odporność

Codzienne spożycie gotowanych grzybów shiitake (twardników japońskich) wspomaga układ odpornościowy i zmniejsza stan zapalny w organizmie - informuje "Journal of the American College of Nutrition".

Grzyby shiitake wzmacniają odpornośćŹródło: Fotolia
d1sfo6e
d1sfo6e

Naukowcy z Uniwersytetu na Florydzie (USA) wykazali, że grzyby shiitake są korzystne dla funkcjonowania systemu immunologicznego człowieka. Codzienna dawka gotowanych grzybów sprzyja aktywacji limfocytów gamma delta, które kontrolują reakcję odpornościową organizmu. Spożywanie tych produktów sprzyja również redukcji białek ostrej fazy, które są wskaźnikami stanu zapalnego.

Badacze zaopatrzyli 52 respondentów w wieku od 21 do 41 lat w pokaźną ilość suszonych twardników japońskich i polecili im, aby po powrocie do domu oczyścili i ugotowali otrzymane grzyby, a następnie przez 4 tygodnie codziennie spożywali po jednej porcji (ok. 113 gramów) azjatyckiego przysmaku.

Przed badaniem i w trakcie jego trwania uczestnicy nie mogli przebywać na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej, pić herbaty oraz przyjmować suplementów o właściwościach przeciwutleniających i probiotyków. Ponadto nie mogli wypijać więcej niż 14 szklanek napojów alkoholowych tygodniowo i spożywać więcej niż 7 porcji warzyw i owoców w ciągu dnia. Zasady te zastosowano w celu wyeliminowania czynników, które mogłyby zmodyfikować działanie układu odpornościowego, gdyż jak informują autorzy badania, błonnik, herbata i probiotyki sprzyjają wzmocnieniu systemu immunologicznego, a alkohol prowadzi do jego osłabienia.

Przed i po zakończeniu eksperymentu od badanych pobrano próbki krwi i stwierdzono, że 4-tygodniowa dieta uwzględniająca konsumpcję grzybów shiitake poskutkowała pobudzeniem do działania limfocytów T i zmniejszeniem ilości białek ostrej fazy, co świadczyło o lepszym funkcjonowaniu układu odpornościowego i obniżeniu stanu zapalnego organizmu.

- Codzienne spożycie grzybów shiitake sprzyja korzystnym zmianom w obrębie systemu immunologicznego - krótko podsumowuje prof. Sue Percival, jedna z badaczy.

(PAP)ooo/agt/mp/WP Kuchnia

Więcej informacji o wyjątkowych właściwościach grzybów shittake TUTAJ.

d1sfo6e
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1sfo6e
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj