Grzyby shiitake wzmacniają odporność

Codzienne spożycie gotowanych grzybów shiitake (twardników japońskich) wspomaga układ odpornościowy i zmniejsza stan zapalny w organizmie - informuje "Journal of the American College of Nutrition".

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

Naukowcy z Uniwersytetu na Florydzie (USA) wykazali, że grzyby shiitake są korzystne dla funkcjonowania systemu immunologicznego człowieka. Codzienna dawka gotowanych grzybów sprzyja aktywacji limfocytów gamma delta, które kontrolują reakcję odpornościową organizmu. Spożywanie tych produktów sprzyja również redukcji białek ostrej fazy, które są wskaźnikami stanu zapalnego.

Badacze zaopatrzyli 52 respondentów w wieku od 21 do 41 lat w pokaźną ilość suszonych twardników japońskich i polecili im, aby po powrocie do domu oczyścili i ugotowali otrzymane grzyby, a następnie przez 4 tygodnie codziennie spożywali po jednej porcji (ok. 113 gramów) azjatyckiego przysmaku.

Przed badaniem i w trakcie jego trwania uczestnicy nie mogli przebywać na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej, pić herbaty oraz przyjmować suplementów o właściwościach przeciwutleniających i probiotyków. Ponadto nie mogli wypijać więcej niż 14 szklanek napojów alkoholowych tygodniowo i spożywać więcej niż 7 porcji warzyw i owoców w ciągu dnia. Zasady te zastosowano w celu wyeliminowania czynników, które mogłyby zmodyfikować działanie układu odpornościowego, gdyż jak informują autorzy badania, błonnik, herbata i probiotyki sprzyjają wzmocnieniu systemu immunologicznego, a alkohol prowadzi do jego osłabienia.

Przed i po zakończeniu eksperymentu od badanych pobrano próbki krwi i stwierdzono, że 4-tygodniowa dieta uwzględniająca konsumpcję grzybów shiitake poskutkowała pobudzeniem do działania limfocytów T i zmniejszeniem ilości białek ostrej fazy, co świadczyło o lepszym funkcjonowaniu układu odpornościowego i obniżeniu stanu zapalnego organizmu.

- Codzienne spożycie grzybów shiitake sprzyja korzystnym zmianom w obrębie systemu immunologicznego - krótko podsumowuje prof. Sue Percival, jedna z badaczy.

(PAP)ooo/agt/mp/WP Kuchnia

Więcej informacji o wyjątkowych właściwościach grzybów shittake TUTAJ.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości