Trwa ładowanie...

Grzyby reishi – właściwości i zastosowanie

Reishi to grzyby, które w Polsce nazywane są grzybkami nieśmiertelności. Już od kilku tysięcy lat korzysta się z nich w tradycyjnej medycynie Dalekiego Wschodu. Są one symbolem zdrowia, a w Azji uważa się je za lekarstwo właściwie na wszystko. Jak działają grzyby reishi i w jaki sposób je stosować?

Reishi zawierają cenne witaminy i składniki mineralne Reishi zawierają cenne witaminy i składniki mineralne Źródło: Adobe Stock
dk65ai2
dk65ai2

Legenda reishi

Reishi są grzybami o półkolistym kształcie i brązowym kolorze. Na świecie istnieje 6 odmian tych grzybów: czarna, fioletowa, czerwona, żółta, niebieska i biała. Za najcenniejszą uznaje się odmianę czerwoną.

Legenda mówi, że reishi to dar bogów cenniejszy niż złoto. Grzyby reishi występowały na wilgotnych brzegach i można je było znaleźć tylko w odległych zakątkach świata. Dawniej poszukiwali ich wszyscy podróżnicy i były uważane za magiczne, a mieszkańcy regionów, w których można było je znaleźć, otaczali je wręcz religijną czcią.

Buddyjska księżniczka wybrała się kiedyś w podróż z całą swoją świtą, by odnaleźć te grzyby. Wędrowali setki kilometrów w dzień i w nocy. Reishi dawały możliwość zachowania wiecznej młodości i urody, a dodatkowo nadworny alchemik przygotowywał z nich maści o niezwykłych właściwościach. Księżniczka dzięki grzybom na zawsze zachowała młodzieńcze rysy twarzy.

Czosnek - naturalny antybiotyk. Zobacz, jak go stosować, by był skuteczny

Grzyby reishi uznawane były za produkty, które wzmacniają płodność i wspierają odchudzanie. Robiono z nich też talizmany, które według wierzeń ludowych miały chronić przed różnymi chorobami i nieszczęściami.

dk65ai2

W ciągu tysięcy lat naukowcy przebadali i potwierdzili liczne zdrowotne właściwości reishi.

Właściwości grzybów reishi

Grzyby reishi nie są magiczne ani cudowne, ale nikt nie zaprzeczy, że mają właściwości lecznicze, gdyż zostały one udowodnione naukowo.

Reishi zawierają cenne witaminy i składniki mineralne, takie jak: witaminy z grupy B, magnez, cynk, mangan, miedź, german, a dodatkowo posiadają aż 17 różnych aminokwasów. Znajdziemy w nich również substancje aktywne: fitosterole, fenole, terpenoidy, saponiny, komponenty steroidowe czy też polisacharydy i glikoproteiny.

Grzybki wspierają funkcjonowanie układu pokarmowego, układu krążenia i nerwowego. Zwiększają odporność, pomagają w walce z bezsennością, a ponadto hamują procesy starzeniowe, dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym.

dk65ai2

Reishi można stosować wspomagająco w okresie jesienno-zimowym, zapobiegając infekcjom dróg oddechowych, ale też w czasie chemioterapii, by wzmocnić osłabiony organizm. Wspierają też walkę z wirusem Epsteina-Barra, który wywołuje mononukleozę, oraz z wirusem HIV, zmniejszając jego aktywność.

Grzyby reishi wspierają również profilaktykę i leczenie raka, hamując namnażanie komórek nowotworowych. Dodatkowo obniżają poziom glukozy we krwi, więc mają działanie przeciwcukrzycowe. Zmniejszają też ciśnienie tętnicze i poziom cholesterolu, zapobiegając miażdżycy.

Okazuje się, że reishi mają działanie przeciwhistaminowe, więc wspierają wyciszanie reakcji alergicznych. Łagodzą również objawy astmy oskrzelowej i przyspieszają leczenie zapalenia oskrzeli.

Reishi Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock

Grzyby reishi są wykorzystywane w kosmetyce ze względu na właściwości opóźniające starzenie się komórek, nawilżające, wygładzające oraz rozjaśniające skórę.

dk65ai2

Jak stosować grzyby reishi?

W Polsce grzyby reishi dostępne są w formie proszku lub kapsułek. Można je kupić w sklepach internetowych lub stacjonarnych zielarskich lub ze zdrową żywnością.

Bezpieczna i zalecana dawka to 1-2 łyżeczki proszku rozpuszczone w szklance wody lub ilość tabletek zgodna z ulotką informacyjną producenta – z reguły 1-2 tabletki na dzień. Ważne jest również, by kuracja z wykorzystaniem proszku trwała maksymalnie 30 dni i by nie przekraczać dziennej zalecanej dawki. Po miesiącu należy więc zrobić sobie przerwę od grzybków reishi, gdyż mogą wystąpić skutki uboczne, takie jak:

  • bóle głowy,
  • zawroty głowy,
  • świąd,
  • krwawe stolce,
  • niestrawność,
  • krwawienie z nosa,
  • wysypka.
dk65ai2

Z grzybów reishi powinny zrezygnować osoby chore na trombocytopenię, dzieci, kobiety w ciąży i w okresie laktacji, a także nadciśnieniowcy, niskociśnieniowcy i pacjenci z problemami krzepnięcia krwi. Na 2 tygodnie przed i po operacjach również nie jest wskazane spożywanie reishi.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
dk65ai2
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dk65ai2
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj