Grzyby reishi – właściwości i zastosowanie

Reishi to grzyby, które w Polsce nazywane są grzybkami nieśmiertelności. Już od kilku tysięcy lat korzysta się z nich w tradycyjnej medycynie Dalekiego Wschodu. Są one symbolem zdrowia, a w Azji uważa się je za lekarstwo właściwie na wszystko. Jak działają grzyby reishi i w jaki sposób je stosować?

Grzyby reishiReishi zawierają cenne witaminy i składniki mineralne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Legenda reishi

Reishi są grzybami o półkolistym kształcie i brązowym kolorze. Na świecie istnieje 6 odmian tych grzybów: czarna, fioletowa, czerwona, żółta, niebieska i biała. Za najcenniejszą uznaje się odmianę czerwoną.

Legenda mówi, że reishi to dar bogów cenniejszy niż złoto. Grzyby reishi występowały na wilgotnych brzegach i można je było znaleźć tylko w odległych zakątkach świata. Dawniej poszukiwali ich wszyscy podróżnicy i były uważane za magiczne, a mieszkańcy regionów, w których można było je znaleźć, otaczali je wręcz religijną czcią.

Buddyjska księżniczka wybrała się kiedyś w podróż z całą swoją świtą, by odnaleźć te grzyby. Wędrowali setki kilometrów w dzień i w nocy. Reishi dawały możliwość zachowania wiecznej młodości i urody, a dodatkowo nadworny alchemik przygotowywał z nich maści o niezwykłych właściwościach. Księżniczka dzięki grzybom na zawsze zachowała młodzieńcze rysy twarzy.

Czosnek - naturalny antybiotyk. Zobacz, jak go stosować, by był skuteczny

Grzyby reishi uznawane były za produkty, które wzmacniają płodność i wspierają odchudzanie. Robiono z nich też talizmany, które według wierzeń ludowych miały chronić przed różnymi chorobami i nieszczęściami.

W ciągu tysięcy lat naukowcy przebadali i potwierdzili liczne zdrowotne właściwości reishi.

Właściwości grzybów reishi

Grzyby reishi nie są magiczne ani cudowne, ale nikt nie zaprzeczy, że mają właściwości lecznicze, gdyż zostały one udowodnione naukowo.

Reishi zawierają cenne witaminy i składniki mineralne, takie jak: witaminy z grupy B, magnez, cynk, mangan, miedź, german, a dodatkowo posiadają aż 17 różnych aminokwasów. Znajdziemy w nich również substancje aktywne: fitosterole, fenole, terpenoidy, saponiny, komponenty steroidowe czy też polisacharydy i glikoproteiny.

Grzybki wspierają funkcjonowanie układu pokarmowego, układu krążenia i nerwowego. Zwiększają odporność, pomagają w walce z bezsennością, a ponadto hamują procesy starzeniowe, dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym.

Reishi można stosować wspomagająco w okresie jesienno-zimowym, zapobiegając infekcjom dróg oddechowych, ale też w czasie chemioterapii, by wzmocnić osłabiony organizm. Wspierają też walkę z wirusem Epsteina-Barra, który wywołuje mononukleozę, oraz z wirusem HIV, zmniejszając jego aktywność.

Grzyby reishi wspierają również profilaktykę i leczenie raka, hamując namnażanie komórek nowotworowych. Dodatkowo obniżają poziom glukozy we krwi, więc mają działanie przeciwcukrzycowe. Zmniejszają też ciśnienie tętnicze i poziom cholesterolu, zapobiegając miażdżycy.

Okazuje się, że reishi mają działanie przeciwhistaminowe, więc wspierają wyciszanie reakcji alergicznych. Łagodzą również objawy astmy oskrzelowej i przyspieszają leczenie zapalenia oskrzeli.

Reishi
© Adobe Stock

Grzyby reishi są wykorzystywane w kosmetyce ze względu na właściwości opóźniające starzenie się komórek, nawilżające, wygładzające oraz rozjaśniające skórę.

Jak stosować grzyby reishi?

W Polsce grzyby reishi dostępne są w formie proszku lub kapsułek. Można je kupić w sklepach internetowych lub stacjonarnych zielarskich lub ze zdrową żywnością.

Bezpieczna i zalecana dawka to 1-2 łyżeczki proszku rozpuszczone w szklance wody lub ilość tabletek zgodna z ulotką informacyjną producenta – z reguły 1-2 tabletki na dzień. Ważne jest również, by kuracja z wykorzystaniem proszku trwała maksymalnie 30 dni i by nie przekraczać dziennej zalecanej dawki. Po miesiącu należy więc zrobić sobie przerwę od grzybków reishi, gdyż mogą wystąpić skutki uboczne, takie jak:

  • bóle głowy,
  • zawroty głowy,
  • świąd,
  • krwawe stolce,
  • niestrawność,
  • krwawienie z nosa,
  • wysypka.

Z grzybów reishi powinny zrezygnować osoby chore na trombocytopenię, dzieci, kobiety w ciąży i w okresie laktacji, a także nadciśnieniowcy, niskociśnieniowcy i pacjenci z problemami krzepnięcia krwi. Na 2 tygodnie przed i po operacjach również nie jest wskazane spożywanie reishi.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce