Gruszka Nashi – uprawa, zastosowanie w kuchni, wartości odżywcze

Nashi to odmiana gruszki, która jest nie tylko słodka, ale też nieco kwaśna. Dzięki temu gruszka Nashi znajduje szerokie zastosowanie w kuchni, gdzie robi się z niej desery i sałatki.

Gruszka Nashi to egzotyczny owoc, który z powodzeniem może być uprawiany w Polsce
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Tomasz Karkuć

Gruszka Nashi, częściej nazywana tzw. gruszką azjatycką lub chińską, paradoksalnie wyglądem czasami bardziej przypomina jabłko z żółtą skórką i ciemnymi plamkami. Zdarzają się jednak Nashi o bardziej typowym dla gruszki kształcie, których nie da się pomylić z innym owocem.

Drzewa gruszki Nashi rosną w niewielu miejscach na globie – głównie w Japonii, Australii, Nowej Zelandii i na Tajwanie. Drzewa gruszki Nashi, podobnie jak innych grusz, należą do rodziny roślin różowatych. Gruszki Nashi w postaci surowej mają dość podobny smak do znanych nam z Polski innych odmian gruszek, jak chociażby gruszka Klapsa czy gruszka Konferencja, choć są od nich trochę kwaśniejsze.

Gruszka Nashi - uprawa

Czy Nashi można uprawiać w Polsce? Tak, ponieważ grusza azjatycka jest stosunkowo odporna na rozmaite choroby i niskie temperatury. Biorąc pod uwagę wytrzymałość gruszy Nashi, wydaje się dziwne, że w naszym kraju hodujemy tak mało tych drzewek. Zwłaszcza, że wiosną grusza azjatycka kwitnie w bardzo atrakcyjny dla oka sposób sposób, wydając białe kwiaty. Owoców w postaci gruszek Nashi możemy spodziewać się jednak dopiero wczesną jesienią, we wrześniu.

Gruszka Nashi – przechowywanie

Żeby wykorzystać gruszkę Nashi w naszej kuchni, najpierw należy się upewnić, że jest ona twarda w dotyku i w żadnym miejscu nie jest poważnie stłuczona, a przez to sina. Warto jednak zaznaczyć, że gruszka Nashi to naprawdę wytrzymały owoc, którego powłoka jest bardzo odporna, więc wgniecenia w Nashi prędzej najprędzej powstaną w wyniku upuszczenia gruszki Nashi na ziemię. Poza tym, z gruszką azjatycką nie trzeba obchodzić się szczególnie ostrożnie.

Gruszki Nashi są też odporne na czynniki zewnętrzne powodujące szybkie psucie się owocu. Dlatego po zerwaniu gruszka Nashi, szczególnie w lodówce, jest w stanie przeleżeć przez wiele tygodni. Przechowywanie gruszki Nashi w lodówce jest wręcz wskazane, gdyż uważa się, że prawdziwy smak gruszki Nashi ujawnia się dopiero wtedy, gdy owoc jest odpowiednio schłodzony.

Gruszka Nashi – zastosowanie w kuchni

Nashi bywa też określana jako gruszka piaskowa, ponieważ zawarty w niej miąższ konsystencją przypomina trochę ziarna piasku. Nie oznacza to jednak, że smak Nashi nie jest zbyt ciekawy – wręcz przeciwnie, Nashi najchętniej zjadana jest w postaci nieprzetworzonej, surowej.

Gruszka Nashi świetnie nadaje się także do sałatek, i to zarówno sałatek warzywnych, jak i sałatek owocowych. Smak gruszki Nashi nie zdominuje naszego dania, lecz go podkreśli i urozmaici.

Popularnym zastosowaniem gruszki Nashi jest wyrób deserów w formie galaretek. Z gruszek Nashi wychodzą także świetne ciasta – zwłaszcza ciasta francuskie, z dodatkiem lodów.

Gruszka Nashi – wartości odżywcze

Jedzenie gruszek Nashi usprawni przemianę materii zachodzącą w naszym organizmie, gdyż owoce Nashi zawierają kwas foliowy. Gruszka Nashi jest też znacznie mniej kaloryczna niż inne rodzaje gruszek – w 100 gramach gruszki azjatyckiej jest niewiele ponad 40 kcal. Gruszka Nashi zawiera około 7 gramów cukru – dużo mniej, niż np. gruszka Klapsa. Owoce Nashi są więc polecane osobom na diecie jako zdrowszy zamiennik innych gruszek.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości