Gruszka Nashi – uprawa, zastosowanie w kuchni, wartości odżywcze

Nashi to odmiana gruszki, która jest nie tylko słodka, ale też nieco kwaśna. Dzięki temu gruszka Nashi znajduje szerokie zastosowanie w kuchni, gdzie robi się z niej desery i sałatki.

Gruszka Nashi to egzotyczny owoc, który z powodzeniem może być uprawiany w Polsce
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Tomasz Karkuć

Gruszka Nashi, częściej nazywana tzw. gruszką azjatycką lub chińską, paradoksalnie wyglądem czasami bardziej przypomina jabłko z żółtą skórką i ciemnymi plamkami. Zdarzają się jednak Nashi o bardziej typowym dla gruszki kształcie, których nie da się pomylić z innym owocem.

Drzewa gruszki Nashi rosną w niewielu miejscach na globie – głównie w Japonii, Australii, Nowej Zelandii i na Tajwanie. Drzewa gruszki Nashi, podobnie jak innych grusz, należą do rodziny roślin różowatych. Gruszki Nashi w postaci surowej mają dość podobny smak do znanych nam z Polski innych odmian gruszek, jak chociażby gruszka Klapsa czy gruszka Konferencja, choć są od nich trochę kwaśniejsze.

Gruszka Nashi - uprawa

Czy Nashi można uprawiać w Polsce? Tak, ponieważ grusza azjatycka jest stosunkowo odporna na rozmaite choroby i niskie temperatury. Biorąc pod uwagę wytrzymałość gruszy Nashi, wydaje się dziwne, że w naszym kraju hodujemy tak mało tych drzewek. Zwłaszcza, że wiosną grusza azjatycka kwitnie w bardzo atrakcyjny dla oka sposób sposób, wydając białe kwiaty. Owoców w postaci gruszek Nashi możemy spodziewać się jednak dopiero wczesną jesienią, we wrześniu.

Gruszka Nashi – przechowywanie

Żeby wykorzystać gruszkę Nashi w naszej kuchni, najpierw należy się upewnić, że jest ona twarda w dotyku i w żadnym miejscu nie jest poważnie stłuczona, a przez to sina. Warto jednak zaznaczyć, że gruszka Nashi to naprawdę wytrzymały owoc, którego powłoka jest bardzo odporna, więc wgniecenia w Nashi prędzej najprędzej powstaną w wyniku upuszczenia gruszki Nashi na ziemię. Poza tym, z gruszką azjatycką nie trzeba obchodzić się szczególnie ostrożnie.

Gruszki Nashi są też odporne na czynniki zewnętrzne powodujące szybkie psucie się owocu. Dlatego po zerwaniu gruszka Nashi, szczególnie w lodówce, jest w stanie przeleżeć przez wiele tygodni. Przechowywanie gruszki Nashi w lodówce jest wręcz wskazane, gdyż uważa się, że prawdziwy smak gruszki Nashi ujawnia się dopiero wtedy, gdy owoc jest odpowiednio schłodzony.

Gruszka Nashi – zastosowanie w kuchni

Nashi bywa też określana jako gruszka piaskowa, ponieważ zawarty w niej miąższ konsystencją przypomina trochę ziarna piasku. Nie oznacza to jednak, że smak Nashi nie jest zbyt ciekawy – wręcz przeciwnie, Nashi najchętniej zjadana jest w postaci nieprzetworzonej, surowej.

Gruszka Nashi świetnie nadaje się także do sałatek, i to zarówno sałatek warzywnych, jak i sałatek owocowych. Smak gruszki Nashi nie zdominuje naszego dania, lecz go podkreśli i urozmaici.

Popularnym zastosowaniem gruszki Nashi jest wyrób deserów w formie galaretek. Z gruszek Nashi wychodzą także świetne ciasta – zwłaszcza ciasta francuskie, z dodatkiem lodów.

Gruszka Nashi – wartości odżywcze

Jedzenie gruszek Nashi usprawni przemianę materii zachodzącą w naszym organizmie, gdyż owoce Nashi zawierają kwas foliowy. Gruszka Nashi jest też znacznie mniej kaloryczna niż inne rodzaje gruszek – w 100 gramach gruszki azjatyckiej jest niewiele ponad 40 kcal. Gruszka Nashi zawiera około 7 gramów cukru – dużo mniej, niż np. gruszka Klapsa. Owoce Nashi są więc polecane osobom na diecie jako zdrowszy zamiennik innych gruszek.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców