Pięć smakowitych pomysłów
Gruszki jesienią są najsmaczniejsze. Słodkie, aromatyczne, smaczne owoce zachwycają jedzone na surowo. Warto jednak pamiętać, że ten wspaniały owoc, fantastycznie sprawdza się też w jako dodatek do wielu dań. Nie tylko deserów, ale także potraw wytrawnych.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Gruszki z bakaliami
Do przygotowania tego pysznego dania potrzebne nam będą duże, twarde gruszki, szklanka czerwonego, półsłodkiego wina, suszone morele, figi, orzechy włoskie i migdały, cukier, goździki, miód i cytryna. Gruszki obieramy i kroimy na pół. W rondlu gotujemy wino z goździkami i cukrem. Wkładamy do niego gruszki i gotujemy pięć minut na małym ogniu. Gruszki wyjmujemy i studzimy, wydrążamy gniazda nasienne. Bakalie siekamy i układamy na połówkach gruszek. Owoce układamy na talerzu i polewamy ciepłym winem.
Sałatka z kozim serem, gruszką i orzechami
Gruszki idealnie pasują do serów, zwłaszcza kozich, które mają bardziej zdecydowany smak i zapach. Składnikami naszej sałatki są: sałata lodowa, dwie gruszki, sok z jednej cytryny, kawałek sera koziego, kilka orzechów włoskich, miód, oliwa, sól i pieprz. Sałatę myjemy, dokładnie suszymy i rozkładamy na talerze. Gruszkę obieramy i kroimy na plasterki, skrapiamy je sokiem z cytryny. Dodajemy do sałaty. Sok z cytryny mieszamy z miodem, oliwą, solą i pieprzem. Do sałatki dodajemy pokrojony kozi ser oraz posiekane orzechy włoskie. Całość polewamy sosem.
Kurczak z gruszkami i camembertem
Drób z owocami to połączenie charakterystyczne dla polskiej kuchni Słodki smak gruszek pasuje idealnie do dania, które teraz proponujemy. Składniki: pierś kurczaka, dwie gruszki, rozmaryn, kolendra, oliwa, sałata, sos winegret (3 łyżki oliwy wymieszać z 1 łyżką octu, solą, białym pieprzem), ser camembert, sól i pieprz. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy wzdłuż na pół. Mięso nacieramy oliwą, posypać solą, rozmarynem, utłuczoną w moździerzu kolendrą. Gruszki obieramy i kroimy w plasterki. Grillujemy kurczaka razem z gruszkami. Przekładamy na talerz wyłożony sałatą. Na każdy plasterek gruszki kładziemy plasterek sera camembert.
Kanapka na ciepło z tuńczykiem i gruszką
Kanapki z gruszkami to pomysł na szybkie i bardzo smaczne danie. Potrzebujemy: bagietkę, oliwę, puszkę tuńczyka w oliwie, gruszkę, miód, liście bazylii i kilka orzechów włoskich. Gruszkę obieramy, wyciągamy gniazda nasienne. Na patelni roztapiamy masło i wkładamy pokrojoną w plasterki gruszkę. Smażymy pięć minut, dodajemy łyżeczkę miodu i smażymy kolejne pięć minut. Bagietkę podpiekamy, skraplamy oliwą. Na pieczywie układamy tuńczyka, gruszki oraz listki bazylii. Posypujemy siekanymi orzechami.
Gruszki waniliowe z sosem czekoladowym
I na koniec deser, który ucieszy każdego łasucha. Na przygotowanie waniliowych gruszek potrzebne nam będą: kilka owoców, szklanka cukru, laska wanilii, cynamon, skórka z cytryny, szklanka śmietany kremówki, tabliczka gorzkiej czekolady, łyżka masła. Wodę z cukrem, cynamonem, skórką z cytryny i ziarenkami wanilii gotujemy ok. 5 minut. Do syropu wkładamy obrane gruszki. Gotujemy 15 minut. Podgrzewamy śmietanę, a gdy będzie ciepła, rozpuszczamy w niej masło i połamaną czekoladę. Ugotowane owoce polewamy syropem, w którym się gotowały i sosem czekoladowym.