Gruszka na talerzu. Nie tylko na słodko

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

/ 6Pięć smakowitych pomysłów

Obraz
© iStock.com

Gruszki jesienią są najsmaczniejsze. Słodkie, aromatyczne, smaczne owoce zachwycają jedzone na surowo. Warto jednak pamiętać, że ten wspaniały owoc, fantastycznie sprawdza się też w jako dodatek do wielu dań. Nie tylko deserów, ale także potraw wytrawnych.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Gruszki z bakaliami

Obraz
© Shutterstock.com

Do przygotowania tego pysznego dania potrzebne nam będą duże, twarde gruszki, szklanka czerwonego, półsłodkiego wina, suszone morele, figi, orzechy włoskie i migdały, cukier, goździki, miód i cytryna. Gruszki obieramy i kroimy na pół. W rondlu gotujemy wino z goździkami i cukrem. Wkładamy do niego gruszki i gotujemy pięć minut na małym ogniu. Gruszki wyjmujemy i studzimy, wydrążamy gniazda nasienne. Bakalie siekamy i układamy na połówkach gruszek. Owoce układamy na talerzu i polewamy ciepłym winem.

/ 6Sałatka z kozim serem, gruszką i orzechami

Obraz
© 123RF

Gruszki idealnie pasują do serów, zwłaszcza kozich, które mają bardziej zdecydowany smak i zapach. Składnikami naszej sałatki są: sałata lodowa, dwie gruszki, sok z jednej cytryny, kawałek sera koziego, kilka orzechów włoskich, miód, oliwa, sól i pieprz. Sałatę myjemy, dokładnie suszymy i rozkładamy na talerze. Gruszkę obieramy i kroimy na plasterki, skrapiamy je sokiem z cytryny. Dodajemy do sałaty. Sok z cytryny mieszamy z miodem, oliwą, solą i pieprzem. Do sałatki dodajemy pokrojony kozi ser oraz posiekane orzechy włoskie. Całość polewamy sosem.

/ 6Kurczak z gruszkami i camembertem

Obraz
© 123RF

Drób z owocami to połączenie charakterystyczne dla polskiej kuchni Słodki smak gruszek pasuje idealnie do dania, które teraz proponujemy. Składniki: pierś kurczaka, dwie gruszki, rozmaryn, kolendra, oliwa, sałata, sos winegret (3 łyżki oliwy wymieszać z 1 łyżką octu, solą, białym pieprzem), ser camembert, sól i pieprz. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy wzdłuż na pół. Mięso nacieramy oliwą, posypać solą, rozmarynem, utłuczoną w moździerzu kolendrą. Gruszki obieramy i kroimy w plasterki. Grillujemy kurczaka razem z gruszkami. Przekładamy na talerz wyłożony sałatą. Na każdy plasterek gruszki kładziemy plasterek sera camembert.

/ 6Kanapka na ciepło z tuńczykiem i gruszką

Obraz
© 123RF

Kanapki z gruszkami to pomysł na szybkie i bardzo smaczne danie. Potrzebujemy: bagietkę, oliwę, puszkę tuńczyka w oliwie, gruszkę, miód, liście bazylii i kilka orzechów włoskich. Gruszkę obieramy, wyciągamy gniazda nasienne. Na patelni roztapiamy masło i wkładamy pokrojoną w plasterki gruszkę. Smażymy pięć minut, dodajemy łyżeczkę miodu i smażymy kolejne pięć minut. Bagietkę podpiekamy, skraplamy oliwą. Na pieczywie układamy tuńczyka, gruszki oraz listki bazylii. Posypujemy siekanymi orzechami.

/ 6Gruszki waniliowe z sosem czekoladowym

Obraz
© 123RF

I na koniec deser, który ucieszy każdego łasucha. Na przygotowanie waniliowych gruszek potrzebne nam będą: kilka owoców, szklanka cukru, laska wanilii, cynamon, skórka z cytryny, szklanka śmietany kremówki, tabliczka gorzkiej czekolady, łyżka masła. Wodę z cukrem, cynamonem, skórką z cytryny i ziarenkami wanilii gotujemy ok. 5 minut. Do syropu wkładamy obrane gruszki. Gotujemy 15 minut. Podgrzewamy śmietanę, a gdy będzie ciepła, rozpuszczamy w niej masło i połamaną czekoladę. Ugotowane owoce polewamy syropem, w którym się gotowały i sosem czekoladowym.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji