Gruszka na talerzu. Nie tylko na słodko

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

/ 6Pięć smakowitych pomysłów

Obraz
© iStock.com

Gruszki jesienią są najsmaczniejsze. Słodkie, aromatyczne, smaczne owoce zachwycają jedzone na surowo. Warto jednak pamiętać, że ten wspaniały owoc, fantastycznie sprawdza się też w jako dodatek do wielu dań. Nie tylko deserów, ale także potraw wytrawnych.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Gruszki z bakaliami

Obraz
© Shutterstock.com

Do przygotowania tego pysznego dania potrzebne nam będą duże, twarde gruszki, szklanka czerwonego, półsłodkiego wina, suszone morele, figi, orzechy włoskie i migdały, cukier, goździki, miód i cytryna. Gruszki obieramy i kroimy na pół. W rondlu gotujemy wino z goździkami i cukrem. Wkładamy do niego gruszki i gotujemy pięć minut na małym ogniu. Gruszki wyjmujemy i studzimy, wydrążamy gniazda nasienne. Bakalie siekamy i układamy na połówkach gruszek. Owoce układamy na talerzu i polewamy ciepłym winem.

/ 6Sałatka z kozim serem, gruszką i orzechami

Obraz
© 123RF

Gruszki idealnie pasują do serów, zwłaszcza kozich, które mają bardziej zdecydowany smak i zapach. Składnikami naszej sałatki są: sałata lodowa, dwie gruszki, sok z jednej cytryny, kawałek sera koziego, kilka orzechów włoskich, miód, oliwa, sól i pieprz. Sałatę myjemy, dokładnie suszymy i rozkładamy na talerze. Gruszkę obieramy i kroimy na plasterki, skrapiamy je sokiem z cytryny. Dodajemy do sałaty. Sok z cytryny mieszamy z miodem, oliwą, solą i pieprzem. Do sałatki dodajemy pokrojony kozi ser oraz posiekane orzechy włoskie. Całość polewamy sosem.

/ 6Kurczak z gruszkami i camembertem

Obraz
© 123RF

Drób z owocami to połączenie charakterystyczne dla polskiej kuchni Słodki smak gruszek pasuje idealnie do dania, które teraz proponujemy. Składniki: pierś kurczaka, dwie gruszki, rozmaryn, kolendra, oliwa, sałata, sos winegret (3 łyżki oliwy wymieszać z 1 łyżką octu, solą, białym pieprzem), ser camembert, sól i pieprz. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy wzdłuż na pół. Mięso nacieramy oliwą, posypać solą, rozmarynem, utłuczoną w moździerzu kolendrą. Gruszki obieramy i kroimy w plasterki. Grillujemy kurczaka razem z gruszkami. Przekładamy na talerz wyłożony sałatą. Na każdy plasterek gruszki kładziemy plasterek sera camembert.

/ 6Kanapka na ciepło z tuńczykiem i gruszką

Obraz
© 123RF

Kanapki z gruszkami to pomysł na szybkie i bardzo smaczne danie. Potrzebujemy: bagietkę, oliwę, puszkę tuńczyka w oliwie, gruszkę, miód, liście bazylii i kilka orzechów włoskich. Gruszkę obieramy, wyciągamy gniazda nasienne. Na patelni roztapiamy masło i wkładamy pokrojoną w plasterki gruszkę. Smażymy pięć minut, dodajemy łyżeczkę miodu i smażymy kolejne pięć minut. Bagietkę podpiekamy, skraplamy oliwą. Na pieczywie układamy tuńczyka, gruszki oraz listki bazylii. Posypujemy siekanymi orzechami.

/ 6Gruszki waniliowe z sosem czekoladowym

Obraz
© 123RF

I na koniec deser, który ucieszy każdego łasucha. Na przygotowanie waniliowych gruszek potrzebne nam będą: kilka owoców, szklanka cukru, laska wanilii, cynamon, skórka z cytryny, szklanka śmietany kremówki, tabliczka gorzkiej czekolady, łyżka masła. Wodę z cukrem, cynamonem, skórką z cytryny i ziarenkami wanilii gotujemy ok. 5 minut. Do syropu wkładamy obrane gruszki. Gotujemy 15 minut. Podgrzewamy śmietanę, a gdy będzie ciepła, rozpuszczamy w niej masło i połamaną czekoladę. Ugotowane owoce polewamy syropem, w którym się gotowały i sosem czekoladowym.

Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki