Fruktoza może szkodzić pamięci

Dieta bogata we fruktozę - cukier owocowy, którym słodzi się m.in. napoje i niektóre słodycze - osłabia pamięć przestrzenną szczurów. Tak wynika z amerykańskich badań, o których informuje serwis Eurek Alert.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Dieta bogata we fruktozę - cukier owocowy, którym słodzi się m.in. napoje i niektóre słodycze - osłabia pamięć przestrzenną szczurów. Tak wynika z amerykańskich badań, o których informuje serwis Eurek Alert.

Naukowcy z Uniwersytetu Stanu Georgia we współpracy z kanadyjskimi naukowcami z Uniwersytetu w Waterloo (prowincja Ontario) prowadzili badania na szczurach, którym aż 60 proc. wszystkich spożytych kalorii dostarczano w postaci fruktozy.

Uczą się, ale słabiej zapamiętują

Gryzonie były umieszczane w zbiorniku z wodą po to, by nauczyły się znajdować podwodną platformę, po której mogły wyjść z wody. Po dwóch dniach ponownie wrzucono je do zbiornika - tym razem pozbawionego platformy, by sprawdzić, czy zapamiętały jej lokalizację i będą płynąć w jej kierunku.

- Okazało się, że dieta bogata we fruktozę nie zakłócała zdolności szczurów do uczenia się. Zwierzęta nie zapamiętywały jednak tak dobrze lokalizacji platformy, jak szczury na diecie kontrolnej: wrzucone do wody pływały w bardziej chaotyczny i przypadkowy sposób - komentuje biorąca udział w badaniach Marise Parent.

Wyniki były podobne, gdy fruktozę zaczęto podawać młodocianym szczurom. Naukowcy nie wiedzą jednak, czy wpływ fruktozy na pamięć jest odwracalny, czy nie.

Jemy jej coraz więcej

Fruktoza jest podstawowym cukrem prostym w owocach, ale jest też dodawana jako środek słodzący (w postaci kukurydzianego syropu fruktozowego) do napojów i wysoko przetworzonej żywności, dlatego w ostatnich latach jej spożycie znacznie wzrosło. Poza tym, cukier stołowy (sacharoza) rozkłada się w naszym organizmie do glukozy i fruktozy.

Od jakiegoś czasu naukowcy zaczęli zwracać uwagę, że spożywanie coraz większych ilości fruktozy może mieć katastrofalne skutki metaboliczne.

Fruktoza jest bowiem metabolizowana przede wszystkim w wątrobie (w przeciwieństwie do glukozy, która jest też zużywana w innych tkankach). Nadmiar tego cukru nasila w wątrobie produkcję dużych ilości trójglicerydów - tłuszczów, które przyczyniają się m.in. do rozwoju miażdżycy naczyń, otyłości oraz mają silny związek z brakiem wrażliwości tkanek na insulinę (tzw. insulinooporność), co jest czynnikiem ryzyka cukrzycy typu II.

53 kg cukru rocznie

Spadek wrażliwości tkanki nerwowej na insulinę może się negatywnie odbijać się ma funkcjonowaniu mózgu, tłumaczą autorzy badań.

Choć ludzie nie jedzą fruktozy w tak dużych ilościach, jak szczury w doświadczeniu, to jednak spożycie produktów, które ją zawierają, ciągle rośnie. Statystyki wskazują na przykład, że przeciętny obywatel USA spożywa rocznie 33 kg cukru stołowego i dodatkowo 20 kg kukurydzianego syropu fruktozowego.

- Chodzi o to, że jesteśmy przystosowani do spożywania jabłka dziennie jako źródła fruktozy. A teraz, jest ona obecna niemal we wszystkim - wyjaśnia Parent. Jej zdaniem bardzo ważne jest, by we wszystkim zachowywać umiar oraz regularnie ćwiczyć.

(PAP)
Jjj/ yy/

fot. Jupiterimages

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska