Fruktoza może szkodzić pamięci

Dieta bogata we fruktozę - cukier owocowy, którym słodzi się m.in. napoje i niektóre słodycze - osłabia pamięć przestrzenną szczurów. Tak wynika z amerykańskich badań, o których informuje serwis Eurek Alert.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Dieta bogata we fruktozę - cukier owocowy, którym słodzi się m.in. napoje i niektóre słodycze - osłabia pamięć przestrzenną szczurów. Tak wynika z amerykańskich badań, o których informuje serwis Eurek Alert.

Naukowcy z Uniwersytetu Stanu Georgia we współpracy z kanadyjskimi naukowcami z Uniwersytetu w Waterloo (prowincja Ontario) prowadzili badania na szczurach, którym aż 60 proc. wszystkich spożytych kalorii dostarczano w postaci fruktozy.

Uczą się, ale słabiej zapamiętują

Gryzonie były umieszczane w zbiorniku z wodą po to, by nauczyły się znajdować podwodną platformę, po której mogły wyjść z wody. Po dwóch dniach ponownie wrzucono je do zbiornika - tym razem pozbawionego platformy, by sprawdzić, czy zapamiętały jej lokalizację i będą płynąć w jej kierunku.

- Okazało się, że dieta bogata we fruktozę nie zakłócała zdolności szczurów do uczenia się. Zwierzęta nie zapamiętywały jednak tak dobrze lokalizacji platformy, jak szczury na diecie kontrolnej: wrzucone do wody pływały w bardziej chaotyczny i przypadkowy sposób - komentuje biorąca udział w badaniach Marise Parent.

Wyniki były podobne, gdy fruktozę zaczęto podawać młodocianym szczurom. Naukowcy nie wiedzą jednak, czy wpływ fruktozy na pamięć jest odwracalny, czy nie.

Jemy jej coraz więcej

Fruktoza jest podstawowym cukrem prostym w owocach, ale jest też dodawana jako środek słodzący (w postaci kukurydzianego syropu fruktozowego) do napojów i wysoko przetworzonej żywności, dlatego w ostatnich latach jej spożycie znacznie wzrosło. Poza tym, cukier stołowy (sacharoza) rozkłada się w naszym organizmie do glukozy i fruktozy.

Od jakiegoś czasu naukowcy zaczęli zwracać uwagę, że spożywanie coraz większych ilości fruktozy może mieć katastrofalne skutki metaboliczne.

Fruktoza jest bowiem metabolizowana przede wszystkim w wątrobie (w przeciwieństwie do glukozy, która jest też zużywana w innych tkankach). Nadmiar tego cukru nasila w wątrobie produkcję dużych ilości trójglicerydów - tłuszczów, które przyczyniają się m.in. do rozwoju miażdżycy naczyń, otyłości oraz mają silny związek z brakiem wrażliwości tkanek na insulinę (tzw. insulinooporność), co jest czynnikiem ryzyka cukrzycy typu II.

53 kg cukru rocznie

Spadek wrażliwości tkanki nerwowej na insulinę może się negatywnie odbijać się ma funkcjonowaniu mózgu, tłumaczą autorzy badań.

Choć ludzie nie jedzą fruktozy w tak dużych ilościach, jak szczury w doświadczeniu, to jednak spożycie produktów, które ją zawierają, ciągle rośnie. Statystyki wskazują na przykład, że przeciętny obywatel USA spożywa rocznie 33 kg cukru stołowego i dodatkowo 20 kg kukurydzianego syropu fruktozowego.

- Chodzi o to, że jesteśmy przystosowani do spożywania jabłka dziennie jako źródła fruktozy. A teraz, jest ona obecna niemal we wszystkim - wyjaśnia Parent. Jej zdaniem bardzo ważne jest, by we wszystkim zachowywać umiar oraz regularnie ćwiczyć.

(PAP)
Jjj/ yy/

fot. Jupiterimages

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji