Trwa ładowanie...
dgs3kg7
Luiza Nowak
04-07-2018 09:36

Francuski deser na letnie upały. Crème brûlée z bazylii

Przepis

Delikatny smak bazyliowego kremu idealnie komponuje się ze słodką, pieczoną gruszką. Docenią go nie tylko miłośnicy francuskich deserów. Lubicie kulinarne nowości? Koniecznie wypróbujcie nasz przepis.

dgs3kg7
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 1 pęczek bazylii
  • 300 ml śmietany 30 proc
  • 4 żółtka
  • ekstrakt z wanilii
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 gruszka
  • 1 łyżka miodu
  • świeża melisa
Przepis

Crème brûlée: umyte listki bazylii gotujemy razem ze śmietaną i ekstraktem z wanilii, aż do momentu wrzenia. Po wystygnięciu masę śmietanową przecedzamy. Żółtka miksujemy z cukrem pudrem, po czym dodajemy je do śmietany. Przelewamy do kokilek. Pieczemy ok. godziny. Gdy krem ostygnie wstawiamy go do lodówki na ok. 4 godziny.

*Gruszka: *obieramy gruszkę i kroimy w plastry. Smarujemy je miodem i posypujemy drobno pokrojoną melisą. Wkładamy do piekarnika i pieczemy, aż do momentu, gdy plasterki gruszki będą zarumienione.

Podawanie: bazyliowy crème brûlée podajemy z upieczoną gruszką posypaną skarmelizowanym, brązowym cukrem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Francuski deser na letnie upały. Crème brûlée z bazylii
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
dgs3kg7

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dgs3kg7
dgs3kg7
dgs3kg7
dgs3kg7
Więcej tematów
dgs3kg7