Trwa ładowanie...
d38x6sf
d38x6sf

Francuski deser na letnie upały. Crème brûlée z bazylii

Przepis

Delikatny smak bazyliowego kremu idealnie komponuje się ze słodką, pieczoną gruszką. Docenią go nie tylko miłośnicy francuskich deserów. Lubicie kulinarne nowości? Koniecznie wypróbujcie nasz przepis.

Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Francuski deser na letnie upały. Crème brûlée z bazylii
123RF
Składniki
  • 1 pęczek bazylii
  • 300 ml śmietany 30 proc
  • 4 żółtka
  • ekstrakt z wanilii
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 gruszka
  • 1 łyżka miodu
  • świeża melisa
Przepis

Crème brûlée: umyte listki bazylii gotujemy razem ze śmietaną i ekstraktem z wanilii, aż do momentu wrzenia. Po wystygnięciu masę śmietanową przecedzamy. Żółtka miksujemy z cukrem pudrem, po czym dodajemy je do śmietany. Przelewamy do kokilek. Pieczemy ok. godziny. Gdy krem ostygnie wstawiamy go do lodówki na ok. 4 godziny.

*Gruszka: *obieramy gruszkę i kroimy w plastry. Smarujemy je miodem i posypujemy drobno pokrojoną melisą. Wkładamy do piekarnika i pieczemy, aż do momentu, gdy plasterki gruszki będą zarumienione.

Podawanie: bazyliowy crème brûlée podajemy z upieczoną gruszką posypaną skarmelizowanym, brązowym cukrem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Francuski deser na letnie upały. Crème brûlée z bazylii
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d38x6sf
d38x6sf
d38x6sf
d38x6sf
d38x6sf