Francuski deser na letnie upały. Crème brûlée z bazylii
Delikatny smak bazyliowego kremu idealnie komponuje się ze słodką, pieczoną gruszką. Docenią go nie tylko miłośnicy francuskich deserów. Lubicie kulinarne nowości? Koniecznie wypróbujcie nasz przepis.
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia francuska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 pęczek bazylii
- 300 ml śmietany 30 proc
- 4 żółtka
- ekstrakt z wanilii
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 gruszka
- 1 łyżka miodu
- świeża melisa
Przepis
Crème brûlée: umyte listki bazylii gotujemy razem ze śmietaną i ekstraktem z wanilii, aż do momentu wrzenia. Po wystygnięciu masę śmietanową przecedzamy. Żółtka miksujemy z cukrem pudrem, po czym dodajemy je do śmietany. Przelewamy do kokilek. Pieczemy ok. godziny. Gdy krem ostygnie wstawiamy go do lodówki na ok. 4 godziny.
Przepis
*Gruszka: *obieramy gruszkę i kroimy w plastry. Smarujemy je miodem i posypujemy drobno pokrojoną melisą. Wkładamy do piekarnika i pieczemy, aż do momentu, gdy plasterki gruszki będą zarumienione.
Przepis
Podawanie: bazyliowy crème brûlée podajemy z upieczoną gruszką posypaną skarmelizowanym, brązowym cukrem.