Faszerowana papryka w meksykańskim stylu
O tej porze roku stragany i sklepowe półki uginają się od świeżych warzyw. Warto więc z tego czerpać pełnymi garściami. Na obiad lub kolację przygotujcie paprykę faszerowaną mięsem mielonym i czerwoną fasolą. Palce lizać! Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
- 5 papryk czerwonych
- ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 ogórki konserwowe
- 340 g kukurydzy konserwowej
- 240 g fasoli czerwonej konserwowej
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki ketchupu pikantnego
- Olej do smażenia
- 15 dag sera żółtego
- sól
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- Papryki myjesz, kroisz wzdłuż na połowy, usuwasz nasiona. Papryki układasz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Cebule, czosnek obierasz, drobno kroisz i smażysz na rozgrzanym oleju. Do warzyw dodajesz mięso mielone, doprawiasz solą oraz papryką ostrą. Smażymy około 15 minut.
- Następnie dodajesz ogórki konserwowe, pokrojone w kostkę, odlaną z zalewy kukurydzę oraz fasolkę czerwoną, koncentrat pomidorowy, ketchup. Wszystko dokładnie mieszasz i smażysz jeszcze około 5 minut.
- Farszem napełniasz każdy środek papryk, wierzch papryk posypujesz żółtym serem startym na dużych oczkach.
- Zapiekasz 15 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 st. C.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze