Trwa ładowanie...
d33a6kj
26-08-2022 07:40

Faszerowana papryka w meksykańskim stylu

Przepis

O tej porze roku stragany i sklepowe półki uginają się od świeżych warzyw. Warto więc z tego czerpać pełnymi garściami. Na obiad lub kolację przygotujcie paprykę faszerowaną mięsem mielonym i czerwoną fasolą. Palce lizać! Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

d33a6kj
1.8
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

dziejesie.wp.pl
Źródło: dziejesie.wp.pl
Składniki
  • 5 papryk czerwonych
  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 ogórki konserwowe
  • 340 g kukurydzy konserwowej
  • 240 g fasoli czerwonej konserwowej
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • Olej do smażenia
  • 15 dag sera żółtego
  • sól
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
Przepis
  • Papryki myjesz, kroisz wzdłuż na połowy, usuwasz nasiona. Papryki układasz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Cebule, czosnek obierasz, drobno kroisz i smażysz na rozgrzanym oleju. Do warzyw dodajesz mięso mielone, doprawiasz solą oraz papryką ostrą. Smażymy około 15 minut.
  • Następnie dodajesz ogórki konserwowe, pokrojone w kostkę, odlaną z zalewy kukurydzę oraz fasolkę czerwoną, koncentrat pomidorowy, ketchup. Wszystko dokładnie mieszasz i smażysz jeszcze około 5 minut.
  • Farszem napełniasz każdy środek papryk, wierzch papryk posypujesz żółtym serem startym na dużych oczkach.
  • Zapiekasz 15 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 st. C.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Faszerowana papryka w meksykańskim stylu
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d33a6kj
d33a6kj
d33a6kj
d33a6kj
Więcej tematów
d33a6kj