Fałszywy miód jest wszędzie. Sprawdź, jak nie dać się nabić w butelkę

Miód to jeden z tych produktów, bez których nie wyobrażamy sobie sezonu jesienno-zimowego. Nic dziwnego, bo zawiera substancje wzmacniające odporność i działa bakteriobójczo. Pod warunkiem, że jest prawdziwy. Wiemy, jak to sprawdzić.

Istnieją sposoby, by rozpoznać fałszywy miód.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Marta Dragan

Choć sklepowe półki uginają się pod ciężarem różnych rodzajów miodu, wbrew pozorom bardzo ciężko jest trafić na ten w stu procentach naturalny. Producenci stosują triki, o których często nie mamy zielonego pojęcia, a my padamy ofiarami kłamstw przemysłu spożywczego.

Jednym z nich jest rozcieńczanie miodu wypełniaczami, takimi jak m.in. syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy. Do innych należy "rozmajenie" miodu glukozą, dekstrozą, melasą, syropem cukrowym, mąką czy nawet skrobią. Takie praktyki są powszechnie stosowane w Chinach. Rozcieńczony miód nie tylko smakuje inaczej, ale często jest po prostu bezwartościowy. Czysty miód jest naturalnie słodki, a dodanie cukrów i dodatków jest niepotrzebne i niezdrowe.

Jest kilka sposobów na to, jak poznać, że miód jest sztuczny. Niestety można to sprawdzić tylko po powrocie do domu. Jednym z nich jest nabranie miodu na łyżeczkę i uniesienie wysoko nad szklanką z wodą. Następnie przechylenie łyżeczki, by produkt do niej spłynął. Jeśli spływa ciągłym, gęstym strumieniem i zbiera się na dnie szklanki, to oznacza, że jest prawdziwy. Sztuczny miód będzie rozmywał, rozpuszczał się w wodzie.

Możesz również rozetrzeć miód w dłoniach. Jeśli wysychając miód zacznie się krystalizować, oznacza to, że jest sztuczny. Prawdziwy miód, gdy rozcieramy go dłońmi, rozgrzewa się przez pierwsze kilka sekund, a później przybiera oleistą konsystencję, nie klejąc się i nie tworząc kryształków.

Kolejny sposób to oddanie się zmysłowi smaku. Przełykając prawdziwy miód, będziemy czuli w ustach uczucie mrowienia. Nie wystąpi ono w przypadku spożywania sztucznego miodu.

Zobacz też: CUKIER? MIÓD? STEWIA? Czym słodzić?

Wybrane dla Ciebie
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg