Fałszywy miód jest wszędzie. Sprawdź, jak nie dać się nabić w butelkę

Miód to jeden z tych produktów, bez których nie wyobrażamy sobie sezonu jesienno-zimowego. Nic dziwnego, bo zawiera substancje wzmacniające odporność i działa bakteriobójczo. Pod warunkiem, że jest prawdziwy. Wiemy, jak to sprawdzić.

Istnieją sposoby, by rozpoznać fałszywy miód.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Marta Dragan

Choć sklepowe półki uginają się pod ciężarem różnych rodzajów miodu, wbrew pozorom bardzo ciężko jest trafić na ten w stu procentach naturalny. Producenci stosują triki, o których często nie mamy zielonego pojęcia, a my padamy ofiarami kłamstw przemysłu spożywczego.

Jednym z nich jest rozcieńczanie miodu wypełniaczami, takimi jak m.in. syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy. Do innych należy "rozmajenie" miodu glukozą, dekstrozą, melasą, syropem cukrowym, mąką czy nawet skrobią. Takie praktyki są powszechnie stosowane w Chinach. Rozcieńczony miód nie tylko smakuje inaczej, ale często jest po prostu bezwartościowy. Czysty miód jest naturalnie słodki, a dodanie cukrów i dodatków jest niepotrzebne i niezdrowe.

Jest kilka sposobów na to, jak poznać, że miód jest sztuczny. Niestety można to sprawdzić tylko po powrocie do domu. Jednym z nich jest nabranie miodu na łyżeczkę i uniesienie wysoko nad szklanką z wodą. Następnie przechylenie łyżeczki, by produkt do niej spłynął. Jeśli spływa ciągłym, gęstym strumieniem i zbiera się na dnie szklanki, to oznacza, że jest prawdziwy. Sztuczny miód będzie rozmywał, rozpuszczał się w wodzie.

Możesz również rozetrzeć miód w dłoniach. Jeśli wysychając miód zacznie się krystalizować, oznacza to, że jest sztuczny. Prawdziwy miód, gdy rozcieramy go dłońmi, rozgrzewa się przez pierwsze kilka sekund, a później przybiera oleistą konsystencję, nie klejąc się i nie tworząc kryształków.

Kolejny sposób to oddanie się zmysłowi smaku. Przełykając prawdziwy miód, będziemy czuli w ustach uczucie mrowienia. Nie wystąpi ono w przypadku spożywania sztucznego miodu.

Zobacz też: CUKIER? MIÓD? STEWIA? Czym słodzić?

Wybrane dla Ciebie
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇