Fałszywy miód jest wszędzie. Sprawdź, jak nie dać się nabić w butelkę

Miód to jeden z tych produktów, bez których nie wyobrażamy sobie sezonu jesienno-zimowego. Nic dziwnego, bo zawiera substancje wzmacniające odporność i działa bakteriobójczo. Pod warunkiem, że jest prawdziwy. Wiemy, jak to sprawdzić.

Istnieją sposoby, by rozpoznać fałszywy miód.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Marta Dragan

Choć sklepowe półki uginają się pod ciężarem różnych rodzajów miodu, wbrew pozorom bardzo ciężko jest trafić na ten w stu procentach naturalny. Producenci stosują triki, o których często nie mamy zielonego pojęcia, a my padamy ofiarami kłamstw przemysłu spożywczego.

Jednym z nich jest rozcieńczanie miodu wypełniaczami, takimi jak m.in. syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy. Do innych należy "rozmajenie" miodu glukozą, dekstrozą, melasą, syropem cukrowym, mąką czy nawet skrobią. Takie praktyki są powszechnie stosowane w Chinach. Rozcieńczony miód nie tylko smakuje inaczej, ale często jest po prostu bezwartościowy. Czysty miód jest naturalnie słodki, a dodanie cukrów i dodatków jest niepotrzebne i niezdrowe.

Jest kilka sposobów na to, jak poznać, że miód jest sztuczny. Niestety można to sprawdzić tylko po powrocie do domu. Jednym z nich jest nabranie miodu na łyżeczkę i uniesienie wysoko nad szklanką z wodą. Następnie przechylenie łyżeczki, by produkt do niej spłynął. Jeśli spływa ciągłym, gęstym strumieniem i zbiera się na dnie szklanki, to oznacza, że jest prawdziwy. Sztuczny miód będzie rozmywał, rozpuszczał się w wodzie.

Możesz również rozetrzeć miód w dłoniach. Jeśli wysychając miód zacznie się krystalizować, oznacza to, że jest sztuczny. Prawdziwy miód, gdy rozcieramy go dłońmi, rozgrzewa się przez pierwsze kilka sekund, a później przybiera oleistą konsystencję, nie klejąc się i nie tworząc kryształków.

Kolejny sposób to oddanie się zmysłowi smaku. Przełykając prawdziwy miód, będziemy czuli w ustach uczucie mrowienia. Nie wystąpi ono w przypadku spożywania sztucznego miodu.

Zobacz też: CUKIER? MIÓD? STEWIA? Czym słodzić?

Wybrane dla Ciebie

Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm