Fałszywy miód jest wszędzie. Sprawdź, jak nie dać się nabić w butelkę

Miód to jeden z tych produktów, bez których nie wyobrażamy sobie sezonu jesienno-zimowego. Nic dziwnego, bo zawiera substancje wzmacniające odporność i działa bakteriobójczo. Pod warunkiem, że jest prawdziwy. Wiemy, jak to sprawdzić.

Istnieją sposoby, by rozpoznać fałszywy miód.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Marta Dragan

Choć sklepowe półki uginają się pod ciężarem różnych rodzajów miodu, wbrew pozorom bardzo ciężko jest trafić na ten w stu procentach naturalny. Producenci stosują triki, o których często nie mamy zielonego pojęcia, a my padamy ofiarami kłamstw przemysłu spożywczego.

Jednym z nich jest rozcieńczanie miodu wypełniaczami, takimi jak m.in. syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy. Do innych należy "rozmajenie" miodu glukozą, dekstrozą, melasą, syropem cukrowym, mąką czy nawet skrobią. Takie praktyki są powszechnie stosowane w Chinach. Rozcieńczony miód nie tylko smakuje inaczej, ale często jest po prostu bezwartościowy. Czysty miód jest naturalnie słodki, a dodanie cukrów i dodatków jest niepotrzebne i niezdrowe.

Jest kilka sposobów na to, jak poznać, że miód jest sztuczny. Niestety można to sprawdzić tylko po powrocie do domu. Jednym z nich jest nabranie miodu na łyżeczkę i uniesienie wysoko nad szklanką z wodą. Następnie przechylenie łyżeczki, by produkt do niej spłynął. Jeśli spływa ciągłym, gęstym strumieniem i zbiera się na dnie szklanki, to oznacza, że jest prawdziwy. Sztuczny miód będzie rozmywał, rozpuszczał się w wodzie.

Możesz również rozetrzeć miód w dłoniach. Jeśli wysychając miód zacznie się krystalizować, oznacza to, że jest sztuczny. Prawdziwy miód, gdy rozcieramy go dłońmi, rozgrzewa się przez pierwsze kilka sekund, a później przybiera oleistą konsystencję, nie klejąc się i nie tworząc kryształków.

Kolejny sposób to oddanie się zmysłowi smaku. Przełykając prawdziwy miód, będziemy czuli w ustach uczucie mrowienia. Nie wystąpi ono w przypadku spożywania sztucznego miodu.

Zobacz też: CUKIER? MIÓD? STEWIA? Czym słodzić?

Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥