Fakty i mity o przechowywaniu kawy. Czy warto trzymać ją w lodówce?

Jak przechowywać kawę, by zachowała swój aromat? Sposobów jest kilka(naście?), ale nie każdy z nich działa. Spróbujmy ustalić fakty i obalić mity dotyczące przechowywania kawy.

Przechowywanie kawy to bardzo ważna kwestia.Przechowywanie kawy to bardzo ważna kwestia.
Źródło zdjęć: © Unsplash | Matt Hoffman

Kawę powinno się przechowywać w lodówce – MIT

Pogłoska o tym, że chcąc zachować aromat kawy ziarnistej, najlepiej jest przechowywać ją w lodówce, jest jednym z największych mitów! Przecież wkładamy kawę do lodówki, kiedy chcemy pozbyć się z niej nadmiaru przeróżnych zapachów: ryby, mięsa, sera pleśniowego. Kawa "czyści" lodówkę ze wszystkich aromatów. Pochłania je, traci przy tym swój zapach i zaczyna pachnieć wszystkim, co znajduje się w lodówce. Z kapustą kiszoną i serem pleśniowym włącznie. Co więcej, zbyt niska temperatura niszczy olejki eteryczne zawarte w kawie, a zmiana temperatury z bardzo niskiej na pokojową naraża ziarna na negatywne działanie wilgoci. Dlatego przechowywanie ziarenek (nawet tych fabrycznie zamkniętych) w lodówce w celu zachowania ich świeżości, nie ma najmniejszego sensu i przynosi efekt odwrotny od zamierzonego.

Kawę należy przesypać do słoika lub puszki – MIT

Czy widzieliście kiedyś, żeby kawa była sprzedawana w przezroczystych opakowaniach? Dzieje się tak nie bez przyczyny. Promienie słoneczne źle oddziałują na ziarna. Dlatego też, jeśli chcemy prawidłowo przechowywać kawę, nie powinniśmy po zakupie przesypywać jej do szklanych słoików. Co z metalowymi puszkami? One z kolei chłoną aromaty, istnieje więc ryzyko, że są przesiąknięte zapachem tego, co przechowywaliśmy w nich wcześniej. Jeśli mimo wszystko chcesz schować kawę do pięknego słoja albo dekoracyjnej puszki, włóż ją tam w fabrycznym opakowaniu.

Kawę trzeba przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach MIT/FAKT

Z jednej strony musimy zabezpieczyć kawę przed utratą zapachu, z drugiej, musimy zapewnić ziarnom odparowanie. To kolejny argument przemawiający za tym, że najlepszym pomysłem na przechowywanie kawy jest pozostawienie jej w oryginalnym opakowaniu. Posiadają one specjalne wentyle umożliwiające odgazowanie kawy. Wypuszczają gaz z opakowania, ale nie przepuszczają powietrza z zewnątrz. Po otwarciu paczki wystarczy zamknąć ją szczelnie klipsem. W ten sposób zabezpieczymy zapach i pomożemy kawie oddychać.

Kawy nie powinno się mielić na zapas – FAKT

Tuż po zmieleniu kawa uwalnia swój aromat. Dlatego, by cieszyć się jej pełnym smakiem, powinniśmy zaparzyć ją od razu po zmieleniu.

Jak więc przechowywać kawę?

Kawę ziarnistą najlepiej przechowywać w opakowaniu, w jakim została kupiona. Oryginalne opakowanie zwykle jest zrobione z trwałych materiałów, które nie przepuszczają powietrza, dzięki czemu kawa nie wietrzeje i mają małe zawory umożliwiające odgazowanie kawy. Po otwarciu zwijamy górną krawędź paczki i spinamy klipsem. Dopiero wtedy opakowanie można włożyć do ozdobnego pojemnika lub prosto do szafki. Kawę należy przechowywać w temperaturze pokojowej, z dala od kuchenki, palnika i innych grzejników.

Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀