Fakty i mity o przechowywaniu kawy. Czy warto trzymać ją w lodówce?
Jak przechowywać kawę, by zachowała swój aromat? Sposobów jest kilka(naście?), ale nie każdy z nich działa. Spróbujmy ustalić fakty i obalić mity dotyczące przechowywania kawy.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Kawę powinno się przechowywać w lodówce – MIT
Pogłoska o tym, że chcąc zachować aromat kawy ziarnistej, najlepiej jest przechowywać ją w lodówce, jest jednym z największych mitów! Przecież wkładamy kawę do lodówki, kiedy chcemy pozbyć się z niej nadmiaru przeróżnych zapachów: ryby, mięsa, sera pleśniowego. Kawa "czyści" lodówkę ze wszystkich aromatów. Pochłania je, traci przy tym swój zapach i zaczyna pachnieć wszystkim, co znajduje się w lodówce. Z kapustą kiszoną i serem pleśniowym włącznie. Co więcej, zbyt niska temperatura niszczy olejki eteryczne zawarte w kawie, a zmiana temperatury z bardzo niskiej na pokojową naraża ziarna na negatywne działanie wilgoci. Dlatego przechowywanie ziarenek (nawet tych fabrycznie zamkniętych) w lodówce w celu zachowania ich świeżości, nie ma najmniejszego sensu i przynosi efekt odwrotny od zamierzonego.
Kawę należy przesypać do słoika lub puszki – MIT
Czy widzieliście kiedyś, żeby kawa była sprzedawana w przezroczystych opakowaniach? Dzieje się tak nie bez przyczyny. Promienie słoneczne źle oddziałują na ziarna. Dlatego też, jeśli chcemy prawidłowo przechowywać kawę, nie powinniśmy po zakupie przesypywać jej do szklanych słoików. Co z metalowymi puszkami? One z kolei chłoną aromaty, istnieje więc ryzyko, że są przesiąknięte zapachem tego, co przechowywaliśmy w nich wcześniej. Jeśli mimo wszystko chcesz schować kawę do pięknego słoja albo dekoracyjnej puszki, włóż ją tam w fabrycznym opakowaniu.
Kawę trzeba przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach MIT/FAKT
Z jednej strony musimy zabezpieczyć kawę przed utratą zapachu, z drugiej, musimy zapewnić ziarnom odparowanie. To kolejny argument przemawiający za tym, że najlepszym pomysłem na przechowywanie kawy jest pozostawienie jej w oryginalnym opakowaniu. Posiadają one specjalne wentyle umożliwiające odgazowanie kawy. Wypuszczają gaz z opakowania, ale nie przepuszczają powietrza z zewnątrz. Po otwarciu paczki wystarczy zamknąć ją szczelnie klipsem. W ten sposób zabezpieczymy zapach i pomożemy kawie oddychać.
Kawy nie powinno się mielić na zapas – FAKT
Tuż po zmieleniu kawa uwalnia swój aromat. Dlatego, by cieszyć się jej pełnym smakiem, powinniśmy zaparzyć ją od razu po zmieleniu.
Jak więc przechowywać kawę?
Kawę ziarnistą najlepiej przechowywać w opakowaniu, w jakim została kupiona. Oryginalne opakowanie zwykle jest zrobione z trwałych materiałów, które nie przepuszczają powietrza, dzięki czemu kawa nie wietrzeje i mają małe zawory umożliwiające odgazowanie kawy. Po otwarciu zwijamy górną krawędź paczki i spinamy klipsem. Dopiero wtedy opakowanie można włożyć do ozdobnego pojemnika lub prosto do szafki. Kawę należy przechowywać w temperaturze pokojowej, z dala od kuchenki, palnika i innych grzejników.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
WP Kuchnia na:
Wyłączono komentarze
Jako redakcja Wirtualnej Polski doceniamy zaangażowanie naszych czytelników w komentarzach. Jednak niektóre tematy wywołują komentarze wykraczające poza granice kulturalnej dyskusji. Dbając o jej jakość, zdecydowaliśmy się wyłączyć sekcję komentarzy pod tym artykułem.
Redakcja Wirtualnej Polski