Drożdżówki miodowo-cynamonowe wg przepisu z 1895 r. 

Dobre, mięciutkie i świeże drożdżówki. Przygotowane przez Lenę, autorkę bloga "Przepisy tradycyjne", na podstawie oryginalnej receptury z 1895 roku. Dobre na śniadanie, jak i podwieczorek.

Drożdżówki miodowo-cynamonowe wg przepisu z 1895 r.Drożdżówki miodowo-cynamonowe wg przepisu z 1895 r.
oprac. Magdalena Pomorska

Ciasto:

  • 500 g przesianej mąki
  • 40 g roztopionego masła
  • 30 g drożdży
  • 60 g cukru
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka

Miodowo-cynamonowa masa:

  • 6 łyżek miodu
  • 4 łyżki cynamonu

Słony karmel

  • 30 g cukru
  • 60 ml śmietanki 30 proc.
  • 30 ml wody
  • 1 łyżeczka masła
  • szczypta soli himalskiej lub morskiej

Przepis

Całe jajka ubijamy z cukrem do momentu, aż powstanie blada, puszysta masa. W jednym małym rondelku rozpuszczamy masło, a w drugim lekko podgrzewamy mleko (powinno być letniej temperatury, najlepiej w okolicach 35 stopni). Rozdrabniamy drożdże i dodajemy je do letniego mleka. Dodajemy też łyżeczkę cukru, który jest idealną pożywką dla drożdży oraz sypiemy na wierzch rozczynu łyżką mąki. Zostawiamy rozczyn pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Do ubitych jajek dodajemy przesianą mąkę oraz wlewamy rozczyn drożdżowy. Na początku mieszamy wszystko za pomocą szpatułki. Kiedy konsystencja będzie już bardziej zwarta, dodajemy rozpuszczone wcześniej masło. Ciasto wyrabiamy lekko za pomocą ręki i jak swobodnie odchodzi od miski, to zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Zajmie to ok. 45 minut, pod warunkiem, że miskę postawimy na garnku wypełnionym ciepłą wodą. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na grubość połowy palca.

Przepis

Miód umieszczamy w małym rondelku i lekko go podgrzewamy. Do miodu dodajemy cynamon, mieszamy, aż wszystko się połączy i zostawiamy do lekkiego przestudzenia. Tak przygotowaną masą miodowo-cynamonową smaruję rozwałkowane ciasto i zawijamy je w rulon. Kroimy na kawałki i układamy w żaroodpornym wysmarowanym masłem naczyniu. Zostawiamy do podrośnięcia na ok. 30 minut. Drożdżówki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (160 stopni) z grzaniem góra-dół. Pieczemy przez 25 minut. Upieczone drożdżówki, kiedy są jeszcze ciepłe, polewamy sosem słony karmel.

Przepis

Jak zrobić sos? Na patelnię wysypujemy cukier. Powinien gładko zakrywać cienką warstwą całą patelnię. Na średnim palniku zaczynamy podgrzewać cukier. Ważna sprawa: nic nie mieszamy! Czekamy, aż cukier zacznie się rozpuszczać. Gdy uzyskamy jasnobrązowy kolor, dodajemy wodę. W tym momencie rozgrzany cukier zacznie pryskać, więc trzeba uważać. Drewnianą łopatką mieszamy, aż powstała bryłka cukru się rozpuści. Jak tylko to nastąpi, dodajemy śmietankę, cały czas mieszając, ii gotujemy przez 4-5 minut – całość powinna nabrać jasnobrązowego koloru. Na koniec dodajemy masło i szczyptę soli.
Zobacz także: najprostszy przepis na pyszne racuchy

Wybrane dla Ciebie

Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie