Drożdżówki miodowo-cynamonowe wg przepisu z 1895 r. 

Dobre, mięciutkie i świeże drożdżówki. Przygotowane przez Lenę, autorkę bloga "Przepisy tradycyjne", na podstawie oryginalnej receptury z 1895 roku. Dobre na śniadanie, jak i podwieczorek.

Drożdżówki miodowo-cynamonowe wg przepisu z 1895 r.Drożdżówki miodowo-cynamonowe wg przepisu z 1895 r.
oprac. Magdalena Pomorska

Ciasto:

  • 500 g przesianej mąki
  • 40 g roztopionego masła
  • 30 g drożdży
  • 60 g cukru
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka

Miodowo-cynamonowa masa:

  • 6 łyżek miodu
  • 4 łyżki cynamonu

Słony karmel

  • 30 g cukru
  • 60 ml śmietanki 30 proc.
  • 30 ml wody
  • 1 łyżeczka masła
  • szczypta soli himalskiej lub morskiej

Przepis

Całe jajka ubijamy z cukrem do momentu, aż powstanie blada, puszysta masa. W jednym małym rondelku rozpuszczamy masło, a w drugim lekko podgrzewamy mleko (powinno być letniej temperatury, najlepiej w okolicach 35 stopni). Rozdrabniamy drożdże i dodajemy je do letniego mleka. Dodajemy też łyżeczkę cukru, który jest idealną pożywką dla drożdży oraz sypiemy na wierzch rozczynu łyżką mąki. Zostawiamy rozczyn pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Do ubitych jajek dodajemy przesianą mąkę oraz wlewamy rozczyn drożdżowy. Na początku mieszamy wszystko za pomocą szpatułki. Kiedy konsystencja będzie już bardziej zwarta, dodajemy rozpuszczone wcześniej masło. Ciasto wyrabiamy lekko za pomocą ręki i jak swobodnie odchodzi od miski, to zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Zajmie to ok. 45 minut, pod warunkiem, że miskę postawimy na garnku wypełnionym ciepłą wodą. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na grubość połowy palca.

Przepis

Miód umieszczamy w małym rondelku i lekko go podgrzewamy. Do miodu dodajemy cynamon, mieszamy, aż wszystko się połączy i zostawiamy do lekkiego przestudzenia. Tak przygotowaną masą miodowo-cynamonową smaruję rozwałkowane ciasto i zawijamy je w rulon. Kroimy na kawałki i układamy w żaroodpornym wysmarowanym masłem naczyniu. Zostawiamy do podrośnięcia na ok. 30 minut. Drożdżówki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (160 stopni) z grzaniem góra-dół. Pieczemy przez 25 minut. Upieczone drożdżówki, kiedy są jeszcze ciepłe, polewamy sosem słony karmel.

Przepis

Jak zrobić sos? Na patelnię wysypujemy cukier. Powinien gładko zakrywać cienką warstwą całą patelnię. Na średnim palniku zaczynamy podgrzewać cukier. Ważna sprawa: nic nie mieszamy! Czekamy, aż cukier zacznie się rozpuszczać. Gdy uzyskamy jasnobrązowy kolor, dodajemy wodę. W tym momencie rozgrzany cukier zacznie pryskać, więc trzeba uważać. Drewnianą łopatką mieszamy, aż powstała bryłka cukru się rozpuści. Jak tylko to nastąpi, dodajemy śmietankę, cały czas mieszając, ii gotujemy przez 4-5 minut – całość powinna nabrać jasnobrązowego koloru. Na koniec dodajemy masło i szczyptę soli.
Zobacz także: najprostszy przepis na pyszne racuchy

Wybrane dla Ciebie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯