Trwa ładowanie...
d43p1c2
11-04-2022 10:02

Drożdżowe babeczki

Przepis

Wielkanocne baby i babeczki, każdy ma swój ulubiony i pyszny przepis na te wspaniałe wypieki. Katarzyna, autorka bloga "Kwelka gotuje", podzieliła się przepisem na pyszne babeczki drożdżowe. Idealnie komponują się w koszyczku wielkanocnym i jako ozdoba na stole.

d43p1c2
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
Kwelka gotuje
Źródło: Kwelka gotuje
Składniki
  • 500 g mąki
  • 35 g drożdży
  • pół szklanki mleka
  • 150 g cukru
  • 150 g masła
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • pół szklanki śmietanki 30 proc.
  • 2 kieliszki rumu
  • cukier puder do posypana
Przepis
  • Masło roztop i ostudź. Przygotuj rozczyn: do ciepłego mleka wkrusz drożdże, posyp szczyptą cukru i mąki; odstaw na 10 min do wyrośnięcia.
  • Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z cukrem i solą. Jajka wymieszaj ze śmietanką i ostudzonym masłem.
  • We wgłębienie w mące wlej wyrośnięte drożdże oraz masę jajeczno maślaną i wlej rum.
  • Wyrób gładkie ciasto i odstawiamy na ok. godzinę w ciepłe miejsce. Wysmarowane tłuszczem foremki wypełniamy do 2/3 wysokości.
  • Piecz ok. 20 min. w temp. 180 stopni. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.

Zobacz też przepis na klopsiki z sosem pieczarkowym

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Drożdżowe babeczki
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d43p1c2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d43p1c2
d43p1c2
d43p1c2
d43p1c2
Więcej tematów
d43p1c2