Drożdżowe babeczki
Wielkanocne baby i babeczki, każdy ma swój ulubiony i pyszny przepis na te wspaniałe wypieki. Katarzyna, autorka bloga "Kwelka gotuje", podzieliła się przepisem na pyszne babeczki drożdżowe. Idealnie komponują się w koszyczku wielkanocnym i jako ozdoba na stole.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
- Masło roztop i ostudź. Przygotuj rozczyn: do ciepłego mleka wkrusz drożdże, posyp szczyptą cukru i mąki; odstaw na 10 min do wyrośnięcia.
- Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z cukrem i solą. Jajka wymieszaj ze śmietanką i ostudzonym masłem.
- We wgłębienie w mące wlej wyrośnięte drożdże oraz masę jajeczno maślaną i wlej rum.
- Wyrób gładkie ciasto i odstawiamy na ok. godzinę w ciepłe miejsce. Wysmarowane tłuszczem foremki wypełniamy do 2/3 wysokości.
- Piecz ok. 20 min. w temp. 180 stopni. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.
Zobacz też przepis na klopsiki z sosem pieczarkowym
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze