Drożdżowe babeczki
Wielkanocne baby i babeczki, każdy ma swój ulubiony i pyszny przepis na te wspaniałe wypieki. Katarzyna, autorka bloga "Kwelka gotuje", podzieliła się przepisem na pyszne babeczki drożdżowe. Idealnie komponują się w koszyczku wielkanocnym i jako ozdoba na stole.
oprac. Katarzyna Kwella
- Czas przygotowania: 90-120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Masło roztop i ostudź. Przygotuj rozczyn: do ciepłego mleka wkrusz drożdże, posyp szczyptą cukru i mąki; odstaw na 10 min do wyrośnięcia.
- Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z cukrem i solą. Jajka wymieszaj ze śmietanką i ostudzonym masłem.
- We wgłębienie w mące wlej wyrośnięte drożdże oraz masę jajeczno maślaną i wlej rum.
- Wyrób gładkie ciasto i odstawiamy na ok. godzinę w ciepłe miejsce. Wysmarowane tłuszczem foremki wypełniamy do 2/3 wysokości.
- Piecz ok. 20 min. w temp. 180 stopni. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl