Drobiowa wątróbka duszona z cebulką
To potrawa szybka i prosta do przygotowania, można ją więc zrobić na obiad, kiedy mamy mało czasu.
Wątróbka należy do grona podrobów, które nie goszczą za często na polskich stołach. A szkoda, bo to wartościowy i smaczny produkt - pod warunkiem, że odpowiednio go przyrządzimy. Małgorzata Kijowska, autorka bloga "Daylicooking", proponuje wątróbkę duszoną na maśle, z cebulą i odrobiną czosnku. To potrawa szybka i prosta do przygotowania, można ją więc zrobić na obiad, kiedy mamy mało czasu.
Składniki na 2-3 porcje:
500 g drobiowej wątróbki
2 średnie cebule
2-3 duże ząbki czosnku
sól i pieprz
masło do smażenia
mąka do oprószenia wątróbki
Wątróbkę oczyścić z ewentualnym błonek. Opłukać pod zimną, bieżącą wodą i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w plasterki lub drobniej - według uznania. Wątróbki przyprawić lekko pieprzem i oprószyć mąką. Masło rozgrzać na patelni i obsmażyć kawałki mięsa ze wszystkich stron na średnim ogniu. Dodać cebulę i czosnek, przemieszać wszystko i udusić razem pod przykryciem. Wątróbkę posolić dopiero przed podaniem.
Zobacz także: pyszna marmolada z papierówek