WAŻNE
TERAZ

Szef KOWR z PSL spotykał się z założycielem Dawtony tuż przed wybuchem afery CPK

Drobiowa wątróbka duszona z cebulką

To potrawa szybka i prosta do przygotowania, można ją więc zrobić na obiad, kiedy mamy mało czasu.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.daylicooking.pl

Wątróbka należy do grona podrobów, które nie goszczą za często na polskich stołach. A szkoda, bo to wartościowy i smaczny produkt - pod warunkiem, że odpowiednio go przyrządzimy. Małgorzata Kijowska, autorka bloga "Daylicooking", proponuje wątróbkę duszoną na maśle, z cebulą i odrobiną czosnku. To potrawa szybka i prosta do przygotowania, można ją więc zrobić na obiad, kiedy mamy mało czasu.

Składniki na 2-3 porcje:
500 g drobiowej wątróbki
2 średnie cebule
2-3 duże ząbki czosnku
sól i pieprz
masło do smażenia
mąka do oprószenia wątróbki

Wątróbkę oczyścić z ewentualnym błonek. Opłukać pod zimną, bieżącą wodą i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w plasterki lub drobniej - według uznania. Wątróbki przyprawić lekko pieprzem i oprószyć mąką. Masło rozgrzać na patelni i obsmażyć kawałki mięsa ze wszystkich stron na średnim ogniu. Dodać cebulę i czosnek, przemieszać wszystko i udusić razem pod przykryciem. Wątróbkę posolić dopiero przed podaniem.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości